Joop

'Burgers kunnen klimaatproblemen niet in hun eentje bestrijden'

  •    •  
24-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
degidsfmduyvendak300.jpg
Klimaatambassadeur Wijnand Duyvendak en Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie gaan met elkaar in discussie
De klimaattop in het Afrikaanse Durban wordt volgende week gehouden. In tegenstelling tot de klimaattop in Kopenhagen, nu twee jaar geleden, is het oorverdovend stil…
Het milieu is geen politiek onderwerp meer, maar alleen nog iets van “doe-het-zelvers”, particulieren, groene optimisten. Dat is erg, want individuen kunnen niet voor een grote omslag zorgen die nodig is. Daarvoor zijn politieke maatregelen en mondiale afspraken nodig, zegt klimaatambassadeur Wijnand Duyvendak.” Volgens Hans Berkhuizen, directeur van Milieudefensie hebben milieuorganisaties onder druk van de bezuinigingen de keuze moeten maken om het klimaatbeleid minder nadrukkelijk te volgen. “We hebben gekozen om meer onderzoek te gaan doen naar oorzaken.” Milieudefensie heeft veertig procent budget dan twee jaar geleden. Berkhuizen denkt niet dat Milieudefensie met de huidige beperkte middelen in Durban iets kan bereiken.
aar wat is nu de beste aanpak? Hebben kleinere acties wel zin of is een mondiale aanpak toch beter? Klimaatambassadeur Wijnand Duyvendak en Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie gaan met elkaar in discussie.
De klimaattop in Durban is de laatste kans op een nieuw mondiaal akkoord, omdat het Kyotoprotocol in 2012 verloopt. “De vooruitzichten zijn somber. De kans dat er in Durban een krachtige overeenkomst uit rolt, is zeer klein,” zegt Duyvendak. “Wetenschappers publiceren de laatste weken verontrustende rapporten over het tempo van opwarming van de aarde, en de ernstige gevolgen voor de nabije toekomst. De respons op alle waarschuwingen is gering.” Als oorzaak voor de geringe aandacht wordt de financiële crisis genoemd. En volgens Duyvendak hebben de ontwikkelingsorganisaties hun Nederlandse activiteiten op klimaatterrein teruggeschroefd, mede als gevolg van de bezuinigingen. ” Milieudefensie legt geen prioriteit meer bij (de) klimaat(toppen), en Natuur en Milieu is zich sterker gaan richten op het bedrijfsleven en minder op de politiek.”
Lees hier de opinie van Duyvendak: Pijnlijke stilte rond klimaattop in Durban

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Dewik2011
Dewik201124 nov. 2011 - 14:25

Discussie tussen 2 volslagen gelijkgestemde bloedsbroeders is net zo interesant als het bestuderen van groeiend gras.

Hermanbakker
Hermanbakker24 nov. 2011 - 14:25

De Noordelijke Ijszee is nu vele maanden per jaar bevaarbaar, een korte route van Europa naar Azië. http://fr.news.yahoo.com/loc%C3%A9an-arctique-navigable-070000828.html

EricWakker
EricWakker24 nov. 2011 - 14:25

Volledig eens met de stelling. Politiek egoisme zegeviert. Gewoon helemaal wegstemmen dit kabinet! Dat is het enige dat de burger nog kan doen, voor zolang het duurt...

1 Reactie
Dewik2011
Dewik201124 nov. 2011 - 14:25

Deze trend heeft niets met het kabinet te maken, maar is een wereldwijd fenomeen. Het globale volk is helemaal moe van alarmistische zuurzaamheid en inca astrologie. Zij zien 17 massale nutteloze feestjes in Bali, Cancun, Rio, Panama en ander leuke oorden.

nextcase
nextcase24 nov. 2011 - 14:25

Een beter milieu is nog nooit begonnen bij jezelf. Voorbeeldje: Badschuim en shampoo blijken in toenemende mate een emulsie van slect afbreekbare plasticdeeltjes te bevatten. Deze komen uiteindelijk in de oceaan om zich te voegen bij de plastic soep. De producenten werden daar laatst op gewezen maar ze wilden zelf daar niks aan veranderen omdat dat het de verantwoordelijkheid van de verbruiker zou zijn, als deze perse wil kan die ook iets anders kopen. Maak het nou, de gemiddelde consument is geen lopende Wikipedia! Hoe kan die dat nou weten? Een beter milieu begint bij de producent.

1 Reactie
lancelot2
lancelot224 nov. 2011 - 14:25

Shampoo schadelijk?? Alle mannen hun kop kaal scheren, isz beter voor het milieu! DOEN!! ;-)