Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brusselse coulance: feit of fictie?

  •  
23-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ec300.jpg
Het grote welles-nietes spel: Begrotingscommissaris Olli Rehn beloofde Nederland clementie omtrent 3-procentsnorm ... Vertegenwoordiger Europese Commissie, Andy Klom, zaait verwarring: 'Dat is nog helemaal niet vastgesteld'
Het is nog niet helemaal duidelijk of Nederland van de Europese Commissie dit jaar een begrotingstekort groter dan drie procent van het bbp mag hebben. Eerder zei begrotingscommissaris Olli Rehn nog dat Nederland in 2013 op clementie kan rekenen. De vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland, Andy Klom, zaait nu verwarring. In de Volkskrant zegt hij: ‘Dat is nog helemaal niet vastgesteld.’
Rehn kondigde tijdens een persconferentie de Brusselse souplesse aan. Klom stelt nu: “Dat was niet het concluderende moment.”
Het kabinet gaat er sinds de uitspraken van Rehn van uit dat het tekort dit jaar groter mag zijn dan drie procent, maar dat Nederland in 2014 wel aan de Brusselse eis zal voldoen. Vorige week sloot het kabinet nog het sociaal akkoord met de vakbonden en werkgevers. Om dit akkoord mogelijk te maken heeft het kabinet het extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro, dat het tekort in 2014 naar drie procent zou moeten krijgen, in de ijskast gezet. Uiterlijk 30 april moet een ontwerpbegroting naar Commissaris Rehn. Minister Dijsselbloem (Financiën) stuurt voor het gemak alsnog dat bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro mee, met het sociaal akkoord als voetnoot.
Zonder de voetnoot komt Nederland exact op een tekort van 3 procent uit. Inclusief op een tekort van circa 3,4 procent. Het verschil: bijna 2,5 miljard euro.
Over de Nederlandse houding ten opzichte van Brussel en de door de Europese Commissie opgelegde regels zegt Klom:
Ik weet dat in Nederland discussie bestaat over de 3 procent, over die 30 april, over dat soort deadlines, normen, enzovoort. Zo is het systeem nu eenmaal. Als je je daar niet aan wilt houden, waar blijft dan de geloofwaardigheid van het systeem? Eén van de grote voorvechters van meer toezicht en controle was Nederland.
Of Nederland gaat slagen voor de Brusselse test is compleet onduidelijk. “Jullie weten blijkbaar meer dan wij. Het wordt nu echt spannend. Wij behoren ons op dit moment niet uit te spreken. Het is als examen doen: de uitslag krijg je pas achteraf,” aldus Klom.
Lees hier het interview: EU-vertegenwoordiger Klom: ‘Wij zijn geen inspecteurs of spionnen’

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.