Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse zorginstellingen en gevangenissen worden vegetarisch vanwege Brexit

  •  
28-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12873280574_422fa93ecf_o

© cc-foto: Reg Natarajan https://flic.kr/p/kByVPm

Iedere dag worden er weer nieuwe onverwachte gevolgen van de dreigende harde Brexit bekend. Vrijdag werd duidelijk dat Bidfood UK, een van de grootste leveranciers van maaltijden aan onder meer ziekenhuizen, gevangenissen en zelfs paleizen, overweegt over te schakelen op vegetarische menu’s. Hte bedrijf wil zo de tekorten aan vlees ontlopen die naar verwachting zullen ontstaan na een harde Brexit in maart volgend jaar.
Dat tekort zal niet alleen veroorzaakt worden door een stagnerende import vanwege het sluiten van de grenzen maar ook door de mogelijke koersdaling van de pond waardoor de kosten stijgen, evenals een tekort aan werknemers door het wegvallen van arbeiders uit EU-landen.
“Veel vleesproducten, zoals kip, komen uit Nederland en Polen. Dus kun je zoeken naar meer maaltijden zonder vlees, veganistisch of vegetarisch”, verklaart Bidfood-topman Andrew Selley tegen The Guardian. De krant schrijft dat de maatregel doet denken aan de voedselrantsoenering tijdens en tot ver na de Tweede Wereldoorlog. Vreemd genoeg hebben Brexit-voorstanders het idee dat het Verenigd Koninkrijk tijdens WO II zelfvoorzienend was. In werkelijkheid was het land afhankelijk van voedselkonvooien vanuit de VS, een door de Duitse duikboten levensgevaarlijke operatie waarbij tienduizenden zeelieden het leven lieten.
Tegenwoordig haalt het VK ongeveer de helft van al het geconsumeerde voedsel uit het buitenland, waarvan een derde uit de EU. Bidfood vreest niet alleen voor een tekort aan vlees maar ook van aardappelen die uit België komen, pasta uit Italië en vlees uit Oost-Europa. Het bedrijf heeft duizend vrachtwagens die wekelijks 12.000 bestellingen afleveren. Als er voor Kerst geen duidelijkheid is over de Brexit zal het bedrijf noodvoorraden moeten gaan aanleggen.
Uit marktonderzoek wordt duidelijk dat een op de tien bedrijven vreest de gevolgen van een harde Brexit niet te overleven.
Brexiteers doen de waarschuwingen af als ‘de nieuwe millennium-bug’ en beweren dat er niets aan de hand zal zijn.
cc-foto: Reg Natarajan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.