Joop

Bos: Linkse coalitie niet realistisch

  •  
01-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bos_wester_350.jpg

[Video] Bos reageert op Twittervraag … 'Deur open houden naar andere partijen' … Oproep aan SP om samen te werken met anderen

In een interview met Frits Wester in het programma ‘Z op campagne’ van RTL heeft Wouter Bos gezegd dat hij een coalitie met alleen SP en GroenLinks niet realistisch acht. Daarom vindt hij dat de deur naar andere partijen open gehouden moet worden.
Bos reageerde op een Twittervraag van kijker Martin Louwers die vroeg naar de kans voor een links blok:
Het lijkt me niet realistisch. Ik denk wel dat PvdA, SP en GroenLinks er goed aan doen elkaar in de campagne niet te gaan bevechten. Daar heeft geen van drieën iets mee te winnen. (…) Jezelf opsluiten in een links blok dat keurig in de oppositiebankjes terecht komt daar schiet niemand wat mee op.
In plaats daarvan zouden de drie partijen hun pijlen moeten richten op het voorkomen van een conservatief kabinet. Dat betekent bereid zijn samen te werken met andere partijen. 
Bekijk op de site van RTL-Z het hele interview met Bos.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

JoopSchouten
JoopSchouten1 mrt. 2010 - 14:13

...Daar gaan we weer. Eerst de verkiezingen maar afwachten.

Opinius
Opinius1 mrt. 2010 - 14:13

dan hou je deur vooral open wouter naar hen die je veraden hebben. heb je een knal? als je al de guts had om daar tegen toedeloe te zeggen die toch doen wat ze willen al zit je daar met een 2 kamer achter je die jou steunde . wat doe je nu man? een achterdeur hield je recent alvast LUID NIET open,van vorenaf aan volstrekt al vooruitlopend op uitslag juni naar pvv, (waar je notabene niet eens mee in een kabinet hebt gezeten) maar nu wel naar cda en vvd? die je in dezelfde periode in je rug hebben gevallen en in je "strak pasvorm afspraken" hemd lieten staan. tis wat met macht. omg

stolat
stolat1 mrt. 2010 - 14:13

Lijkt mij ook realistisch, dus dat valt weer mee! GL, SP en PvdA halen deze keer absoluut geen meerderheid. We moeten ons nl eerst nog door de Wildersperiode heen worstelen en daarna is alles weer mogelijk!

Coropa
Coropa1 mrt. 2010 - 14:13

Het gaat niet meer om idealen! Men doet liever aan een verderfelijk systeem mee. Macht dat is het grote toverwoord en daar verloochen je graag je principes en je kiezers voor.

Opinius
Opinius1 mrt. 2010 - 14:13

ps je zal dan toch dan eerst een recent probleem op moeten lossen dat nog overeind staat en niet is opgelost . in no time zit een dergelijke combinatie kabinet straks in dezelfde shit komende uit onbetrouwbaarheid waar ie uitkwam. Daar ligt m.i. eerst een taak die verhelderd en opgelost moet. kan dat niet eerst. is die val niet geloofwaardig. ongeacht wie daaraan ook debet is. zou men op die manier nog stemmen? dit is niet koersen, maar soebatten.

JDDorrepaal
JDDorrepaal1 mrt. 2010 - 14:13

De meest Linkse coalitie ooit werd mogelijk gemaakt door een "inbraak bij de confessionelen". Die oplossing is nu ondenkbaar. Wie de gevolgen van de crisis serieus neemt, weet dat een stevig kabinet vereist is. Oplossingen als Zakenkabinet meestal uit de rechtse hoek zingen al weer rond. Toch is er een variant, die meer en meer wordt geroepen nml Paarsplus. Ik heb waarschijnlijk door mijn paarse verleden nogal moeite met die naamgeving, omdat Paars een sterk politieke achtergrond had. Paarsplus heeft veeleer het karakter van een Pragma-coalitie van D66,GL,PvdA en VVD. Een eerste stap is dan ook -gegeven de nieuwe partijpolitieke verhoudingen Links-Rechts en Conservatief-Progressief- de wil van de beide middenpartijen (Links PvdA en Rechts VVD) om tot een aanpak van vooral de crisis te komen olv de beide Progressieve partijen (D66 en GL).

Simbro
Simbro1 mrt. 2010 - 14:13

Wie heeft het gehad over een 'links blok', dat zich afsluit voor andere partijen ? Maar wanneer de genoemde drie partijen een voorkeur uitspreken voor samenwerking met elkaar gloort er iets van een linksere politiek, waarin misschien D66 , de CU en de Partij voor de Dieren nog een mooie rol in kunnen spelen.

Frans532
Frans5321 mrt. 2010 - 14:13

Wat ik als kiezer wil is duidelijkheid en daar lopen de gevestigde partijen al jaren met een grote bocht omheen. We zien het gevolg, partijen zonder inhoud schieten als paddenstoelen de lucht in, waardoor Nederland al meer dan een decennium politieke chaos en besluiteloosheid uitstraalt. Ook mijnheer Bos heeft wmb. zijn langste tijd gehad en de andere linkse partijen zou ik willen adviseren, vecht je kapot voor je linkse idealen en als dat ten koste gaat van de PVDA, het zij zo.

DikBrix
DikBrix1 mrt. 2010 - 14:13

Logisch dat Bos dit zegt. De laatste keer heeft hij ook duidelijk gekozen voor het CDA met alle ellende van dien. De PvdA is allang geen progressieve partij meer, en zal ook nu weer een coalitie met religieus-conservatief zoeken. Dat wil Bos graag in alle rust doen onder het mom van progressief, dus vraagt hij nu hem even met rust te laten. Dat lijkt me een slecht idee. Het is beter dat de progressieve partijen duidelijk en heel hard de PvdA afvallen en de kiezers het bedrog laten zien. Steeds opnieuw. Ook al zou dat betekenen dat een progressief kabinet misschien niet kan. Maar mét de PvdA zal een progressief kabinet met zekerheid nooit kunnen bestaan. Dus hoe kleiner de PvdA wordt, hoe beter.

konijn2
konijn21 mrt. 2010 - 14:13

Het punt is dat geen enkele coalitie op dit moment realistisch is. Dus laten we nou eens even niet voor een coalitie gaan, maar voor een ideaal. Dat geeft mensen in elk geval iets om op te stemmen.

Annemiek Onstenk
Annemiek Onstenk1 mrt. 2010 - 14:13

De fractievoorzitters van de PvdA, GroenLinks en de SP hebben gisteren in Buitenhof ook niet gezegd dat ze alleen als links blok regeringsdeelname willen. Zowel Halsema als Hamer hielden de deur naar het sociale deel van het CDA en naar andere partijen open. Zij willen met alle partijen regeren, m.u.v. de PVV. Ook Kant zei dat andere partijen mogen aanschuiven bij het linkse blok.

1 Reactie
JanVG2
JanVG21 mrt. 2010 - 14:13

... mogen aanschuiven bij ... Hint, de andere partijen willen niet aanschuiven maar willen hun eigen inbreng. De aanschuifgedachte leidde ertoe dat Den Uyl II nooit tot stand is gekomen. Wil de PvdA invloed hebben op het regeringsbeleid in de komende 4 jaar, moet de aanschuifgedachte gelijk in de vrieskist en de thermostaat op -50. In open en eerlijke onderhandelingen met CDA of VVD is er wellicht iets mogelijk in combinatie met D66. Dat zullen hele moeilijke onderhandelingen worden, maar anders is het verhaal over. Dan zitten ze met z'n allen gezellig in de oppositiebanken.

Kappasnor
Kappasnor1 mrt. 2010 - 14:13

Van pragmatisch naar 'principieel' naar pragmatisch. Dat zou je natuurlijk 'draaien' kunnen noemen.

1 Reactie
JanVG2
JanVG21 mrt. 2010 - 14:13

eh .. dat is een beetje flauw. Je zult zelden een persoon tegen komen die in alles principieel is. Zo'n persoon is gewoon asociaal ... niet mee om te gaan. Anderzijds is niemand ook volledig pragmatisch. Kortom, iedereen zit tussen beide extremen in en leunt per onderwerp iets meer naar het een of het andere ... Daar is niets mis mee .. Niet bij Wouter Bos, niet bij Alexander Pechtold, niet Jan Peter Balkenende, niet bij Mark Rutte ... Het zou de politici sieren als ze dat ook van elkaar zouden accepteren en niet continu zouden proberen elkaar vliegen af te vangen als één van hen een keer pragmatisch is. (Het wordt anders als op hetzelfde punt men soms pragmatisch soms principieel is .. alleen voor eigen gewin.)

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2010 - 14:13

Het is mij een raadsel waar men in deze verrechtsende maatschappij ineens een linkse meerderheid vandaan willen halen. Bovendien is de SP daarin een uiterst dubieuze partner. Terwijl Halsema en Hamer zondagmiddag bij Buitenhof op zoek waren naar wat ze bindt, kon Kant het niet laten er op te wijzen dat de PvdA in de vorige regering "de beloftes aan de kiezers" niet is nagekomen. Waar moet je na de verkiezingen over onderhandelen als die partij haar beloftes aan de kiezers niet los wil laten? Want dan zijn alle punten voor de SP dus breekpunten, zoals de AOW-leeftijd. Dan is op dat punt alleen de PVV een optie voor de SP. En zo gek was de SP in het verleden ook niet op al die buitenlandse arbeidskrachten die deze kant op kwamen. Dus wie weet?

2 Reacties
Jeroenvt
Jeroenvt1 mrt. 2010 - 14:13

En linkse meerderheid zit er nog niet in, maar Nederland is linkser dan je met het rechtse geweld zou denken. Een peiling (niet die van de Hond maar een andere grote) liet vorige week zien dat links (GL/PvdA/CU/D66/SP/PvdD) en rechts (CDA/VVD/PVV/SGP) allebei precies op 75 zetels uitkwamen (alhoewel links en rechts natuurlijk wat arbitrair zijn en iedere peiler weer wat anders peilt). Tis alleen dat beide kampen zo enorm verdeeld zijn. Paars met een groen randje...

Simbro
Simbro1 mrt. 2010 - 14:13

Mag ik er op wijzen, dat de SP de enige partij is , die consequent het verheerlijken van de vrije markt heeft afgewezen ? Dat er een credietcrisis voor nodig was, om andere partijen te laten inzien, dat het neoliberale denken, beter gezegd het laissez-faire kapitalisme, ons allemaal in de ellende stort ? Dat was geen dwarsliggen van de SP, maar dat kwam voort uit de socialistische analyse van ons economisch stelsel, een visie welke in de 19e en 20e eeuw gedeeld werd door miljoenen mensen op deze wereld, maar welke na de ineenstorting van de Sovjet-Unie massaal bij het grof vuil werd gezet. Dat de ideeën van het socialisme op grote schaal misbruikt zijn in verschillende communistische dictaturen, neemt niet weg, dat een socialistische analyse van onze economische werkelijkheid, een hoop duidelijkheid kan verschaffen. Het is jammer, dat nu bijna algemeen aanvaard wordt, dat voor het kapitalisme geen alternatief is, er was tot voor kort bijna geen discussie meer over dit economische systeem, terwijl iedereen zou kunnen zien, dat dit systeem geheel autonoom zijn gang gaat in de wereld, als een trein, waarvan de machinist ontbreekt. Ik ben er van overtuigd, dat de enige mogelijkheid om te voorkomen, dat de chaos steeds groter wordt, is dat wereldwijd de overheden meer grip krijgen op het economisch leven. Dat is de weg die de SP steeds gewezen heeft, los van de soms minder gelukkige keuzes, die ook die partij wel maakt. Hopelijk is de aangekondigde terugkeer van de PVdA naar haar vroegere principes , gemeend en niet zomaar een uitlating met het oog op de verkiezingen.

ErnsTT2
ErnsTT21 mrt. 2010 - 14:13

"kon Kant het niet laten er op te wijzen dat de PvdA in de vorige regering "de beloftes aan de kiezers" niet is nagekomen." Kun je me even uitleggen waarom dat enorme kiezersbedrog dat de PvdA geheel terecht ongeveer de helft van zijn kiezers heeft doen verliezen niet genoemd zou mogen worden? Ik vind het juist heel sterk dat ze niet al gelijk liters water bij de wijn doet om maar op het plûche te komen. Wel tenenkrommend dat Bos kennelijk zo dolgraag weer verder wil met Balkenende, heeft ie een commissariaat bij de ABN aangeboden als ie de SP weer buitenspel gaat zetten, vraag ik me af?

2 Reacties
Joeri2
Joeri21 mrt. 2010 - 14:13

Ik zie het voordeel van CDA beleid uitvoeren ook niet zo. Of JSF kopen. Ik kan me voor Bos wel voorstellen dat hij het leuker vindt om ipv personeelsmanager bij een mileu vervuiler te zijn, liever miljarden kadootjes aan banken geeft omdat held Kok de banken privaticeerden. Maar diep triest vind ik het ook om je dan nog een Arbeiders partij te noemen.

Joeri2
Joeri21 mrt. 2010 - 14:13

Niet realistisch? O, en idealistisch? Of hoeft dat anno 2010 niet meer?

Irmaatje
Irmaatje1 mrt. 2010 - 14:13

Waar veel kiezers bang voor zijn is dat hun stem op de PvdA weer zal worden misbruikt om een heel rechts liberaal beleid (met nog christelijke betutteling erbovenop) uit te voeren. Dat weerhoudt mensen om PvdA te stemmen. De enige manier waarop de PvdA deze angst kan wegnemen (want ja, daden zeggen meer dan beloften) is laten zien dat ze inderdaad links zijn en linksaf willen. Uit de woorden van verschillende politici van PvdA en GL op joop blijkt duidelijk dat men liever rechtsaf blijft gaan want men laat de SP links liggen! Conclusie? Wil je dat de verrechtsing van Nederland stopt? Wil je minder markt in alle sectoren die publiek belang zijn? Dan kun je maar op 1 partij stemmen: de SP. Maakt het je niet uit dat onderwijs onbetaalbaar en steeds slechter wordt? Wil je nog meer macht overdragen aan Europa? Wil jij best meebetalen aan de crisis die door rijke stinkerd veroorzaakt is? Ben je blij dat je de villa's van Nederland (boven 1 miljoen) mag subsidieren? Stem vooral PvdA, GL of D66.

1 Reactie
WilliamP
WilliamP1 mrt. 2010 - 14:13

Wil je dat mensen vooral niet hun eigen verantwoordelijkheid hoeven te nemen, stem dan SP.