Update: Jihadreizigers lastig te herkennen ... Italië: Meeste IS recruten niet afkomstig uit migrantengezinnen ... Kabinet wil maatregelen ... Asscher: 'Gematigde krachten moeten zich beschermd weten' ... 'Samenleving moet zich niet gek laten maken'
De overheid moet burgers beter beschermen tegen jihadisten die zich steeds nadrukkelijker manifesteren. Dat zegt minister Asscher in een interview met De Telegraaf. Het kabinet komt binnenkort met ‘aanvullende maatregelen’ die onderdeel zijn van een ‘groter plan’.
Updates onderaan artikel
Minister Asscher in De Telegraaf (betaalde editie):
Veel mensen zijn ontzettend geschrokken van wat er in de wereld gebeurt. Als je dan in je eigen straat mensen met ISIS-vlaggen ziet lopen, voel je je bedreigd. Het is belangrijk dat de overheid van optreedt. (…) Daarnaast hebben we een grote taak om ervoor te zorgen dat de samenleving zich niet gek laat maken, dat de radicalen niet winnen.
Asscher stelt dat alles nu eerst gericht is op het waarborgen van veiligheid. Daarnaast moet de aanwas aan jihadreizigers gestopt worden en voorkomen worden dat dergelijke types afreizen naar oorlogsgebieden.
Hij stelt dat de vrijheid van godsdienst niet misbruikt mag worden om haat te zaaien. Hij wil jongeren weerbaarder maken tegen de propaganda van de haatzaaiers (“zorgen dat ze zelf nadenken”). Ronselaars worden vervolgd en het kabinet wil ‘sleutelfiguren’ trainen om signalen van radicalisering in een vroeg stadium te herkennen. Asscher erkent dat de maatregelen lijken op de stappen die minister Verdonk ondernam tegen islamitische extremisten na de moord op Theo van Gogh tien jaar geleden. Hij spreekt van een ‘nieuwe impuls’.
In Groot-Brittannië roepen bezorgde imams ondertussen gelovigen op onmiddellijk de veiligheidsdiensten te waarschuwen als ze merken dat iemand aan het radicaliseren is. De samenwerking moet voorkomen dat “dit gif onze landsgrenzen bereikt”, aldus imam Qari Asim uit Leeds in de New York Times. Niet alle collega-imams zijn er happig op dergelijke zaken aan te snijden en stelling te nemen. In hun preken en contacten mijden veel imams liever brandende politieke of maatschappelijke kwesties. Bovendien is het deradicaliseren een nogal tijdrovend proces, vergelijkbaar met iemand uit een sekte zien los te weken. Een imam die met de veiligheidsdiensten samenwerkt vertelt over hoe hij dagen bezig was om een tiener die een terreurdaad wilde begaan die uit het hoofd te praten en hem terug te laten keren van zijn dwalingen. De jongen is inmiddels ‘genormaliseerd’.
Een van de opvallendste Britse deradicaliseerders is Muhammad Manwar Ali, een voormalig jihadist die in tal van conflictgebieden heeft gevochten maar in 2000 tot inkeer kwam. Vanwege zijn achtergrond maakt hij grote indruk op jongeren die in de ban zijn van dadendrang. Hij leert ze dat het beeld van een wraakzuchtige, woedende god verkeerd is en dat je die ook niet moet willen dienen.
Een kleine groep haatimams weet op listige wijze jongeren te indoctrineren schrijft de New York Times. Ze zullen nooit openlijk oproepen tot gewapende strijd omdat ze dan strafbaar zijn. In plaats daarvan strooien ze met tragische verhalen over Gaza, Irak en Syrië en gaan dan vervolgens onderwijzen over ‘de plichten’ van moslims. Ze kiezen daarbij voor de meest extreme interpretaties van geloofsteksten en demoniseren en passant homo’s en niet-moslims.
Update 14:00 De Londense burgmeester en prominent Conservatief Boris Johnson schrijft in zin wekelijkse Telegraph-column dat hij hoopt dat de moordenaar van journalist James Foley gedood wordt. Hij beweert dat de moordenaar, die vermoedelijk een voormalig Britse rapper is, zijn terreurdaden begaat in de hoop op de bemachtiging van 72 maagden in het hiernamaals. Na een korte exegese over de juistheid van die verwachting zegt hij “Ik neem aan dat de meesten van ons het worst zal zijn wa ter met deze idioot in de hemel gebeurt, of hij maagden of rozijnen krijgt – we willen gewoon dat er iemand komt met een zware bommenwerper (bunker-buster) en die hem er zo snel mogelijk mee laat kennismaken.”
De mediagenieke politicus wil ook dat iedereen die Irak of Syrië heeft bezocht als verdachte terrorist wordt beschouwd totdat diens onschuld is bewezen. Oftewel een omkering van de bewijslast.
NRC meldt dat jihadreizigers, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt door bijvoorbeeld politie en hulpverleners, niet aan hun uiterlijk zijn te herkennen. Het dragen van een baard bijvoorbeeld zegt bij jonge moslims niets over radicalisering of gewelddadige plan maar geeft alleen aan dat de drager erg gelovig is.
Italiaanse media melden dat het merendeel van de circa 50 Italiaanse jihadi’s die zich bij IS gevoegd hebben niet afkomstig is uit migrantengezinnen. Het zijn veelal bekeerlingen.