Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Bom onder de bitcoin

  •  
16-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-bitcoin_300.jpg
Eén bedrijf genereert meer dan de helft van de bitcoins
Volgens wetenschappers van de Cornell University is de toekomst van de vituele munt Bitcoin in gevaar. Eén bedrijf heeft meer dan 50% in handen van het computersysteem dat de bitcoins genereert.
Dat meldt de Volkskrant. Bitcoins worden gegenereerd door computers met speciale software hele zware berekeningen te laten uitvoeren. De oorspronkelijke gedachte achter de munt is dat vele mensen de rekenkracht van hun computers zouden combineren om zo gezamenlijk bitcoins te ‘delven’. Op die manier zou niemand centraal gezag over de munt kunnen uitoefenen, zoals centrale banken bij traditionele valuta doen.
Maar nu blijkt dat al langere tijd meer dan de helft van van de bitcoins wordt gegenereerd door één bedrijf, GHash. door die concentratie zou GHash in staat zijn om macht uit te oefenen op het bitcoinsysteem, door bijvoorbeeld hele hoge transactiekosten in rekening te brengen. Ook heeft het bedrijf volgens de onderzoekers de technische mogelijkheid om bitcoins twee keer uit te geven. Ze beschrijven hun ontdekking dan ook als ‘de bom onder het systeem’.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

eeweew
eeweew16 jun. 2014 - 14:37

http://learncryptography.com/51-attack/ Dit is de beste uitleg die ik zo snel kon vinden. Het is dus helemaal niet zo ernstig als overal wordt voorgedaan. Zeker ook omdat niemand financieel beter zal worden van zo een aanval. De bitcoins die je er dubbel mee uit kan geven zijn zodra je dat doet namelijk helemaal niets meer waard, de koers zal onderuit gaan, en de aanvaller staat ook met lege handen.

CliffClavin1993
CliffClavin199316 jun. 2014 - 14:37

Verbazen doet het me niet. De mens is tot het kwade geneigd, als hij de kans krijgt.

BioMike
BioMike16 jun. 2014 - 14:37

Is niet de eerste keer hoor (dit is zelfs al 3 dagen oud nieuws), GHash.IO heeft ook eind vorig jaar/begin dit jaar even een aantal uren boven de 51% gestaan. Ze hadden toen zelf een gedeelte van de hash power op een andere pool gezet, om onder de 50% te geraken. Dat dit bekend is, is juist goed. Het is erger als een onbekende entiteit de 51% heeft en er kwaadaardige dingen mee doet. Maar een fijne ontwikkeling op zich is het niet, hopelijk komen er andere pools die GHash.IO in toom kunnen houden.

kalmpjes
kalmpjes16 jun. 2014 - 14:37

Het centrale gezag is er in de vorm van zeer transparante op voorhand vaststaande regels en algoritmes, de core developers en de foundation. Of dat een goed iets is laat ik in het midden. Met een investering van enkele honderden miljoenen is het mogelijk de koers te manipuleren voor een korte tijd. Met die hoeveelheden kapitaal/macht is vrijwel alles te manipuleren. Het is zeer zeker niet structureel zoals hier de indruk wordt gewekt. Ghash IO zit inmiddels al aan de 34%. Ghash is overigens geen bedrijf in deze context, het gaat hier om de mining pool constructie die ze runnen. Het grootste deel van hun inkomsten komt van de verhuur van de capaciteit van hun hardware farms, inkomsten die vrijwel direct zullen verdampen indien er bewezen wordt dat ze frauderen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat hier een structureel probleem zal ontstaan, al helemaal omdat dit allemaal grote,lange termijn investeringen zijn die niet te dekken zijn met een aantal kleine dubbel verkopen. 51% Aanvallen zijn niet enkel theoretisch mogelijk zoals ik veel gescandeerd zie en het gelinkte artikel ook stelt, maar wel degelijk voor het overgrote deel tegen te gaan. Deze "onderzoeksresultaten" zijn echter een mix van eerder , wel fatsoenlijk onderbouwd, commentaar van derden. De nieuwswaarde is dan ook in mijn opinie niet aanwezig, het enige wat het doet is niet geheel correcte en onduidelijke artikels zoals deze genereren.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201416 jun. 2014 - 14:37

Da's mooi. Het heeft ook geen fuck met de reële economie te maken.

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes16 jun. 2014 - 14:37

Privacy is helaas niet gratis in 2014, dit is een van de mogelijkheden deze te kopen. Mocht dat nog te moeilijk voor U zijn, het is een ruilmiddel. Ruilmiddelen zijn bijzonder handig voor "de reële economie", in gebruik sinds de oudheid , mij dunkt een bewezen concept.

MichelReiziger
MichelReiziger16 jun. 2014 - 14:37

@Joop Schouten, ma 16 juni 2014 17:20 Reële economie? U bedoeld het heeft niets met door overheden gereguleerde geldstromen te maken, nee dat klopt. Je kan nog steeds op duizenden plaatsen wereldwijd met bitcoins betalen, dus bitcoins heeft absoluut met reële economie te maken.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201416 jun. 2014 - 14:37

Welke 'waarde' vertegenwoordigt' deze spookmunt als je het afzet tegen de 'echte' productie?

broudsov
broudsov16 jun. 2014 - 14:37

De JOOP-redacteur die dit artikeltje heeft geschreven begrijpt niet wat bitcoin is. Je kun niet schrijven "Eén bedrijf genereert meer dan de helft van de bitcoins", simpelweg omdat dat niet waar is. Misschien zou je nog net kunnen beweren "Eén bedrijf genereert meer dan de helft van de nieuwe bitcoin-aanwas". Maar ook dat klopt niet helemaal, omdat bij mijn weten GHash.IO geen traditioneel bedrijf is maar een mining pool; een soort cooperatie. Wanneer alle deelnemers aan deze pool gezamenlijk beslissen de boel te gaan flessen, dan zouden ze daar gezamenlijk de middelen toe hebben. En misschien kan de beheerder van de pool dingen doen zonder dat de leden van de pool dat weten. Wel zorgelijk dus, maar het zit dus wel iets anders in elkaar dan de subkop suggereert.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 jun. 2014 - 14:37

Ik heb deze link al een paar keer aan collega's gestuurd, misschien voor anderen ook een hele duidelijke uitleg hoe bitcoin werkt. https://www.youtube.com/watch?v=Lx9zgZCMqXE

insignia
insignia16 jun. 2014 - 14:37

Als ik de afgelopen periode het nieuws goed gevolgd heb is het bezit van bitcoins ongewenst ivm de fluctuerende waarde. En in mijn beleving kan je er niets mee kopen/ruilen dat je niet met je lokale valuta lunt kopen. Dus bitcoins is als esperanto, je gelooft er in dan gebruik je het maar het zal nooit de andere zaken vervangen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 jun. 2014 - 14:37

***Als ik de afgelopen periode het nieuws goed gevolgd heb is het bezit van bitcoins ongewenst ivm de fluctuerende waarde. En in mijn beleving kan je er niets mee kopen/ruilen dat je niet met je lokale valuta lunt kopen.*** Klaas, ik heb destijds 2 bitcoins gekocht voor net geen 13,- per stuk. Nu is het een veelvoud waard. Ik kan ze verkopen (omwisselen naar Euros) of ik kan er spullen van kopen. Zelfs via een tussenweg bij Amazon is mogelijk. Maar er zijn duizenden webshops die bitcoins accepteren. ***Dus bitcoins is als esperanto, je gelooft er in dan gebruik je het maar het zal nooit de andere zaken vervangen.*** Bitcoins zo als het nu functioneert zal nooit het door overheden en banken gereguleerde geldstromen gaan overnemen. Verschillende Aziatische overheden hebben vorig jaar nog fors ingegrepen om de populariteit er van in te dammen. Daarnaast heb je de schandalen en misdaad netwerken die er gebruik van maken. Geen goede reclame. Voor mij is het spielerij en een vorm van belegging. Zolang de prijs niet onder 100,- Euro daalt houd ik ze.