Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boliviaanse tiener verandert afval in werkende robots

  •  
01-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
In het West-Boliviaanse dorpje Patacamaya houdt de 17-jarige Esteban Quispe zich bezig met een bijzonder project: in de hoop zijn familie uiteindelijk een beter leven te kunnen geven, verzamelt hij elektronisch afval om daar heuse robots van te bouwen.
Thuis hebben de ouders van Esteban een kamer omgebouwd tot werkplaats. Het is waar Esteban een groot deel van zijn tijd doorbrengt. Hij zit er omringd door allerhande materialen – elektriciteitsdraden, metalen platen, gloeilampen in alle kleuren en formaten – die hij heeft verzameld op de plaatselijke vuilnisbelt. De robots die Esteban zichzelf heeft leren bouwen, bestaan volledig uit elektronisch afval.
Trots is Esteban op de speelgoedauto met een rij bewegende lampjes in de grille, net als KITT had in de tv-serie Knight Rider. Maar Estebans meest geliefde, én complexe, creatie is Wall-E. Een vierkante robot naar voorbeeld van de gelijknamige animatiefiguur uit de bekende Pixar film.
Het is ook na het zien van die film geweest dat Esteban wist wat hij wilde doen. Bolivia is het armste land in Zuid-Amerika. Een groot deel van de Bolivianen leeft in armoede en heeft geen toegang tot middelbaar of hoger onderwijs. In een land dat niet bekend staat om zijn wetenschappelijke of technologische prestaties, is Esteban inmiddels uitgegroeid tot een bekendheid.
Esteban zag de film Wall-E in 2008. Daarna begon hij met het verzamelen van materialen om zelf een robot in elkaar te knutselen. In 2014 lukte het. ‘Ik hield meteen van het personage Wall-E, vanwege zijn intelligentie en zijn ecologische bewustzijn,’ legt Esteban uit. Ook vergelijkt hij zichzelf met de robot. ‘Ik zou willen dat Bolivia minder vervuild was.’
Ook legt Esteban uit waarom hij heeft gekozen voor elektronisch afval:
"Ik weet dat elektronisch afval eigenlijk gescheiden zou moeten worden van de rest van het afval, omdat het veel schadelijker is voor het milieu. Maar hier in Patacamaya begrijpen mensen het belang van afval scheiden niet."
Esteban houdt zijn creaties niet voor zichzelf. Door de robots te verkopen, was de familie Quispe in staat schoolboeken voor de kinderen te kopen. En nu vader Quispe door chronische rugklachten niet langer kan werken, hoopt Esteban dat hij met zijn werk zijn familie financieel kan onderhouden.
"Ik ben nu in staat meer geavanceerde robots te bouwen, zoals Wall-E. Ik heb al een aanbieding gehad van iemand die hem wilde kopen. Na alles wat mijn ouders en broertje voor mij hebben gedaan, help ik hen nu graag met het geld dat ik verdien."
Elke week gaat Esteban terug naar de vuilnisbelt om nieuw materiaal te verzamelen. Tegenwoordig gaat ook zijn broertje mee. De 14-jarige Hernan hoopt van zijn grote broer de kneepjes van het vak te leren.
"Het is niet ideaal, maar de vuilnisbelt is de enige plek waar we materialen kunnen vinden zonder dat we ervoor hoeven te betalen. Nieuwe materialen zouden veel beter zijn, maar die kunnen we ons niet veroorloven."
Dat het rondstruinen tussen het afval niet geheel zonder risico is, weet Esteban sinds kort.
"Ze hebben me verteld dat het verzamelen van afval op de vuilnisbelt gezondheidsrisico’s oplevert vanwege besmettingsgevaar van sommig afval en de vervuilde lucht. Dat zijn dingen die ik eerst niet wist. Ik probeer nu voorzichtiger te zijn, maar er is weinig dat ik ertegen kan doen. Behalve wegblijven, maar dat wil ik niet."
Plannen voor de toekomst heeft Esteban zat. Eerst wil hij een nog geavanceerdere versie van zijn Wall-E maken. Een met stemherkenning, die opdrachten en simpele taken kan uitvoeren. Die wil hij vervolgens ook weer verkopen. En hij bereidt zich voor op een echte elektrotechnische opleiding. Aan de universiteit in La Paz, waar hij dankzij zijn creaties een studiebeurs kreeg aangeboden. En als hij daar klaar is, wil hij naar Europa.
‘Ik hou van mijn land, maar ik denk dat ik meer gedaan krijg in een rijkere omgeving,’ legt Esteban uit.
"Mensen in Bolivia hebben geen benul van het belang van recycling of welke andere milieukwesties dan ook. Als ik in een land kan studeren waar men technologisch veel verder is, en betere instrumenten heeft, kan ik meer leren en uiteindelijk zelf betere uitvindingen doen."
Bron: AlJazeera
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.