Joop

Biechten kan niet meer

  •  
08-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Biechten_kan_niet_meer.jpg
Cartoon van Adriaan over het seksueel misbruik van minderjarige kinderen in de Rooms Katholieke kerk
 

Meer over:

cartoon, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

rgeurtsen
rgeurtsen8 feb. 2010 - 9:38

helemaal okay

objectivist
objectivist8 feb. 2010 - 9:38

Haha, goed, en nu doorpakken en andere religies aan de kaak stellen. Of is dat te link? Wel een leuke test..... Ik wacht af. Wisten jullie trouwens dat veel psychiaters de biecht graag terug zouden willen? Want het blijkt dat mensen zich na de biecht wel verlost voelden van hun zonden. Of dat opweegt tegen de aflaatcultuur van destijds weet ik niet maar ik heb er beeld bij.

objectivist
objectivist8 feb. 2010 - 9:38

Allen inzake die cartoon: ik ben toch eens even gaan googelen en inderdaad neemt Adriaan alleen het Christendom op de korrel. Niet de andere religies. Wel interessant... Iets persoonlijks wellicht.

RodeKater2
RodeKater28 feb. 2010 - 9:38

Dat Soeterbroek weg wil blijven van 'eigen volk eerst' kan ik begrijpen. De rest van zijn commentaar is achterhaalde prietpraat. We leven niet meer in de tijd van de Spaanse havenarbeiders en Italiaanse schoorsteenvegers. Had hij een halve maan getekend i.p.v een kruisbeeld dan was de cartoon niet geplaatst, zoveel is wel zeker. Het tekent ook de tijd. Was hij geplaatst dan had Soeterbroek zijn badkamer kunnen gaan versterken. Triest maar waar.

somniferum
somniferum8 feb. 2010 - 9:38

Seksueel misbruik van (jonge) kinderen gebeurt in veel gevallen door een familielid of een goede bekende. http://www.seksueelgeweld.nl/linkinformatie/linkinformatieDetails.php?linkinformatie_id=27

skinney
skinney8 feb. 2010 - 9:38

Hij is gaaf Adriaan !!!

RodeKater2
RodeKater28 feb. 2010 - 9:38

Dat hedendaagse Islamitische gebruiken en uitingen worden getoetst aan Westerse gewoonten en religiegedrag in het verleden zegt genoeg. Eigenlijk ben ik wel een voorstander van hoofddoeken bij vrouwen. De gezichten krijgen zo een zeer bijzonder accent. Verder zie je ook mooie mengvormen van westerse kleding en oosterse hoofddoeken. Dit is bijna metaforisch voor de mogelijke ontwikkeling van de Islam. Zonder directe invloed van buitenaf zou de Islam in rap tempo dezelfde ontwikkeling doormaken als de RK-kerk. Lokale folklore. De redenen dat dit niet plaatsvindt zijn: - De Islam is voor regeringen het instrument om de landgenoten in het buitenland onder controle te houden. - Een religie biedt mensen de mogelijkheid betekenis en aanzien in een gemeenschap te verwerven zonder bijzondere kwaliteiten of vaardigheden. Een eenmaal verworven positie wordt niet graag uit handen gegeven. - Groepsdwang in de gemeenschap. Om erbij te horen blijven mensen meedoen. Hiervan zijn genoeg voorbeelden te noemen.

ratio2
ratio28 feb. 2010 - 9:38

Ik maak me geen zorgen over de islam en ik maak me geen zorgen over de RK-kerk. Maar wel over de combinatie van de twee, zeker als de politiek zich er ook mee bemoeit. Bij de islam als ik die los bezie, zie ik wel dat er nog problemen zijn, maar met de snelheid waarmee moslims seculariseren, geloof ik niet dat dat op zichzelf in de toekomst een probleem wordt, ook niet als er nog meer moslims bijkomen door demografische ontwikkelingen. Voor de RK-kerk ben ik niet bang omdat met hun achterlijke/achterhaalde denkbeelden ze weinig mensen meer op de been krijgen. Maar als je ze combineert, en dan er ook nog eens politici als Balkenende, Donner, Hirsch-Ballin, Rouvout, van der Vlies bijneemt die nog steeds vinden dat gelovigen een streepje voor hebben, dan ga ik me pas zorgen maken. Want dan geef je ruimte aan fundamentalisten van alle religies om hun idiotie verder te verspreiden. En van radicale imams, die door christelijke politici alle ruimte en legitimatie krijgen dat ze wel speciale rechten hebben als gelovige, daar wordt ik wel behoorlijk nerveus van. Voor wat betreft het oorspronkelijke onderwerp, het is natuurlijk de waanzin ten top dat de katholieken (maar ook de CU en SGP) de laatste weken zich drukker maakten over een paar homo's die ter communie wilden gaan, dan over de vele kinderen die jarenlang zijn misbruikt door katholieke geestelijken. Hoe geloofwaardig is de communie nog als sacrale rite als kinderverkrachtende pedofielen wel ter communie mogen gaan, en zelfs de communie mogen toedienen (of hoe dat ook heet), en dat homo's, die verder niemand kwaad doen, geweigerd worden?

doeidoei
doeidoei8 feb. 2010 - 9:38

Laat de kinderen tot mij komen ...

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten8 feb. 2010 - 9:38

Je bedoeld 'Laat de kinderen aan mij komen'?

HenkvdSpoele
HenkvdSpoele8 feb. 2010 - 9:38

haha, ik kon een kleine glimlach toch niet onderdrukken. Alleen wel jammer dat u niet zo kritisch durft te tekenen over andere religies. Althans, ik heb nog niets gezien.

2 Reacties
Klaas2
Klaas28 feb. 2010 - 9:38

----"durft"----- Jammer dat jij de reden waarom hij mogelijkerwijze iets wel of niet doet gelijk weet in te vullen door dit aan angst te koppelen. Je snapt toch dat dit een belediging voor Adriaan Soeterbroek impliceert? Ik zie geen reden waarom Adriaan Soeterbroek een belediging verdient? Jij wel?

Chaki
Chaki8 feb. 2010 - 9:38

Doelt u misschien op de arrestatie van die rabbijn wegens handel in organen in New York onlangs? Zou voor de afwisseling ook een goede prent opleveren... die moslim tekeningen beginnen mij nl. dood te vervelen.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 feb. 2010 - 9:38

Hij is leuk! Alleen vraag ik me af of ik een actuele gebeurtenis heb gemist die ten grondsalg ligt aan deze prent. Maar hij blijft leuk!

1 Reactie
doeidoei
doeidoei8 feb. 2010 - 9:38

Zou de cartoon geënt zijn op de ontdekking van kindermisbruik in de Duitse kerken? Dan hebben we nu vervolgens: de VS, Ierland en Duitsland. Is het dan bij ons overgewaaid, of gewoon nog niet gepubliceerd? Rolduc is nl al wel heel lang geleden. Alternatieve tekst zou kunnen zijn: Stichting Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit opent filialen voor dagopvang

RodeKater2
RodeKater28 feb. 2010 - 9:38

Hee, een grap over het Christendom. Ja dat krijg je ervan wanneer je mensen louter en alleen om hun kennis van een geloof een maatschappelijke status geeft.. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Heeft Soeterbroek zijn badkamer al omgebouwd tot beveiligde ruimte met alarmknop?

2 Reacties
Klaas2
Klaas28 feb. 2010 - 9:38

Iedere cartoonist geen zin heeft om welke reden dan ook om iets met moslims of islam te doen heeft last van zelfcensuur? Ik vind dit een nogal beperkte visie.

Klaas2
Klaas28 feb. 2010 - 9:38

Ik merk dat er een grote behoefte is aan cartoons waarin moslims een rol spelen. Ik heb er 34.000 gevonden, niet allemaal even leuk, sommige ook pro-islam, maar de meeste kritisch. Dus dat er sprake is van een wereldwijde zelfcensuur lijkt mij overdreven. Ik neem aan dat enkele mensen hieronder die zich duidelijk zorgen maken nu opgelucht zijn. Het is jullie gegund. Hier is de link, klik op het plaatje voor ware grootte. http://images.google.nl/images?q=moslim%20cartoon

adriaansoeterbroek
adriaansoeterbroek8 feb. 2010 - 9:38

Ik zal een keer reageren omdat sommigen het wel heel erg noodzakelijk vinden dat ik wat laat horen over het feit dat ik de Islam niet op de korrel neem. Ik schrijf in algemene bewoordingen omdat ik niet elke reactie afzonderlijk kan en wil beantwoorden. Allereerst: ik teken wat ik wil, dat heb ik altijd gedaan en dat impliceert dat ik over een heleboel dingen niet of nauwelijks teken. Meestal betreffen mijn tekeningen de politiek of het dagelijkse nieuws. Over de Islam wordt al zo vaak gezeurd en gesproken, net zoals in het verleden over de Molukkers die hier kwamen, de Joegoslaven, de Italianen, de Spanjaarden en ten slotte de Turken en nu vooral Marokkanen. Dat het om de Islam als religie gaat is lariekoek dat heeft de geschiedenis al lang bewezen. Vreemdelingenhaat is de grondslag. Daar maak en maakte ik ook geen tekeningen over zelfs in de tijd dat men niet bang hoefde te zijn voor represailles of bedreigingen. Maar altijd waren er weer die demagogen die schuldigen nodig hadden. Van Glimmerveen tot Janmaat en van Fortuyn tot Wilders. Met argumenten die wanstaltig waren. (Ze stonken, ze pikten onze vrouwen af en onze woningen etc. etc.) 'Eigen volk eerst' en 'Buitenlanders Eruit' en 'Onze cultuur gaat naar de knoppen' en nu de 'Islamisering van de samenleving!' Ik teken niet zo snel over de 'schuldigen' aan de onderkant. Ik zoek het liever hogerop. Daar zitten mijn 'slachtoffers' en ook de echte schuldigen. Voor diegenen die graag de Islam aan de schandpaal willen nagelen is er genoeg voer voor handen, daar is een tekening van mij echt niet van belang of noodzakelijk. Als het nodig is zal ik er zeker over tekenen maar voorlopig heb ik geen zin om met de met de wolven in het bos te huilen. En als dat als bang of laf bestempeld wordt: het zij zo! Ik lig er in ieder geval niet wakker van.

5 Reacties
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 feb. 2010 - 9:38

Mag ik hieruit opmaken dat u de islam aan de onderkant van de maatschappij plaatst en het christendom aan de bovenkant?

Klaas2
Klaas28 feb. 2010 - 9:38

Bedankt Adriaan, dat je het uitgelegd hebt. Nu hoeven we niet meer te gissen (zoals verderop in de discussie) Ik vind de tekening trouwens erg leuk vriendelijke groet RR

Riesch
Riesch8 feb. 2010 - 9:38

"Over de Islam wordt al zo vaak gezeurd en gesproken..." Als iets niet mag is het altijd leuker, of toch niet? 'Vaak' of niet, het gebeurt ook meestal anoniem. Wie dat onder eigen naam doet, betaald de prijs. Na 400 jaar verlichting van het juk van de kerk, dient zich een nieuwe ideologie aan, die oa cartoonisten dwingt pseudoniemen aan te nemen, die politici gevangenen laten zijn van hun eigen schuiladressen en beveiliging. En de rest kan het helaas niet meer navertellen. U noemt zelf de namen. Maakte u dezelfde cartoons over de Islam, behoorde ook u tot één van die twee groepen.

SirCharles
SirCharles8 feb. 2010 - 9:38

Voel me persoonlijk absoluut niet aangesproken dat je de katholieken cartooniseert, het is ook niet zozeer dat je cartoons MOET maken over moslims als onderwerp dat is je goed recht maar het is o zo gemakkelijk om het niet te doen. Het is niet meer dan logisch toch dat er bedenkingen zijn van deze of gene als je het nóóit doet over moslims maar wel over christenen. Voorop gesteld mocht je er ooit een maken hoop ik oprecht dat je niet bedreigd of erger zal worden.

objectivist
objectivist8 feb. 2010 - 9:38

Nee te gemakkelijk, over de katholieke kerk wordt net zo vaak gezeurd. Maar ik vind het niet belnagrijk genoeg hoor om daar nu een punt van te maken. Ik signaleer alleen een (overigens best begrijpelijke) angst voor cartoonisten en columnisten om iets over de Islam te zeggen/tekenen. En dat is wel zorgelijk. Als ze deel uitmaken van onze samenleving hebben ze ook het recht om te worden bespot. Maar er ligt een taboe op en met de Deense cartoonist in het achterhoofd snap ik dat ook wel hoor. Ik vind het alleen zorgelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2010 - 9:38

Gemakzucht is troef momenteel bij kunstenaars En diegenen die niet gemakzuchtig zijn kunnen rekenen op doodsbedreigingen en NIET rekenen op steun van mede kunstenaars. Dat is beangstigend Wanneer zelfs kunstenaars elkaar in de steek laten omdat ze iets 'fouts' tekenen, zingen, beeldhouwen of schilderen. We gaan echt mega terug in de tijd Misschien zou Adriaan daar eens over na kunnen denken. gemakkelijke tekeningen zijn (toegegeven een anglicanisme en pleonasme) easy Maar is dat de taak van een tekenaar ? Het verweer van ; Ik als kunstenaar doe daar natuurlijk niet aan mee, getuigt niet alleen van een vooringenomenheid maar is ook gebaseerd of drijfzand. U bent er om onze geesten slijpen Te prikkelen Hou ons en Uzelf een spiegel voor Wees in hemelsnaam niet zo hautain Ik heb dat ook jaren gedaan Dus ik begrijp het Maar I don t know Kijk gewoon eens in de spiegel voordat U andere de maat neemt En bovenal Vraag Uzelf af waarom u bepaalde mensen de maat neemt en anderen -die waarschijnlijk het veel slechter met u voorhebben- juist niet ? Buiten dat Keep up the good work Ik geniet van uw tekeningen Grz Jonathan

1 Reactie
Klaas2
Klaas28 feb. 2010 - 9:38

----"Kijk gewoon eens in de spiegel voordat U andere de maat neemt"---- Volgens mij ben jij hier anderen de maat aan het nemen.

Klaas2
Klaas28 feb. 2010 - 9:38

Als er iets killing is voor een kunstenaar dan is dat dat anderen voor hem zeggen wat hij moet tekenen. Ik ken de Katholieken, altijd heel goed weten wat een ander moet doen. Nu blijkt dat de leiders het zelf heel wat minder goed weten. Ondertussen zitten ze wereldwijd aan de kinderen, niet een, maar tientallen, per land, dat blijkt nu weer. Je moet sommige reacties eens lezen, moralistische toon, ze doen me aan die priesters denken. Dus laat deze man gewoon met rust, en teken zelf een Mohammed cartoon, als je dat nodig vindt. Hier is wat inspiratie, 34.000 cartoons zonder zelfcensuur, zonder omgebouwde badkamer: http://images.google.nl/images?q=moslim%20cartoon

2 Reacties
RodeKater2
RodeKater28 feb. 2010 - 9:38

Je mag van mij zo hard tegen de RK-kerk schoppen als je wilt. Ooit was deze kerk zeer dominant met invloed in alle hoeken en gaten van de Nederlandse samenleving. In de jaren zestig is dit in een rap tempo afgebroken a.g.v. sterke religiekritiek en secularisatie. Paus Johannes Paulus II kreeg in 1984 in zijn eigen paleis in Rome kritiek van Beatrix op de positie van de vrouw in de RK-kerk. Bij zijn enige bezoek van JPII aan Nederland een jaar later kreeg hij ongezoute kritiek te horen van Katholieke organisaties over het standpunt t.a.v. o.a. homosexuelen. Hoe staat het met de religiekritiek in de Islam? Is die op hetzelfde niveau als van de RK-kerk?

SirCharles
SirCharles8 feb. 2010 - 9:38

Zeer generaliserend naar katholieken toe gelukkig heb ik het fatsoen omdat niet te doen naar belijders van andere religies.

nibfickle
nibfickle8 feb. 2010 - 9:38

Toch jammer dat de satirist in deze van zijn publiek te horen krijgt wat hij zou moeten tekenen. De verrassing is vaak het leukst. Kleine suggestie voor eenieder die denkt te constateren dat Adriaan zich niet aan Islam-persiflage zou wagen: bekijk zijn site. Staat nog veel meer leuk werk. Vaak dient het werk van een satirist vragen op te roepen. Dat er veelal vragen verschijnen die slechts indirect met het onderwerp te maken hebben, is jammer. Dat juist die vragen op forums de boventoon voeren, is ronduit teleurstellend. Wanneer je wilt lachen, doe dat vooral. Ben je het niet eens met een beeltenis van een situatie, zoek dan juist de discussie op. Maar laat toch alsjeblieft de artiest in zijn waarde en probeer hem niet te vertellen waar 'ie wel en niet over mag tekenen. Of ga dat beroepsmatig doen en wordt scenarioschrijver voor inspiratieloze leuk-met-een-tekenpen-jongens.

1 Reactie
zegmaarmark
zegmaarmark8 feb. 2010 - 9:38

Welke cartoon op deze site drijft in jouw ogen de spot met de Islam?

StanB.
StanB.8 feb. 2010 - 9:38

Typisch dat de discussie meteen weer over de islam moet gaan. Gebeurt er iets in de kerk, bij de moslims is het natuurlijk nog vééél erger allemaal. Hoe zou het er in boedhistische kloosters aan toe gaan? Is het mogelijk dat religie voortkomt of juist leidt tot een hersenafwijking die mannen aanzet tot kindermisbruik? Wat mij ook bevreemd is het volgende: deze misbruikers moeten toch beseft hebben dat ze bij de hemelpoort meteen doorgestuurd worden naar de hel, waar ze eeuwig zullen branden. God ziet immers alles. Namen deze viespeuken dat op de koop toe?

2 Reacties
SirCharles
SirCharles8 feb. 2010 - 9:38

Boedhistische monniken behoren evenals priesters ook celibatair te leven of daar kindermisbruik voorkomt kan ik moeilijk aangeven doch als je iets niet ziet wil niet zeggen dat het er niet is. Buitendat zullen er ook monniken zijn die homosexueel zijn, een bepaalde geaardheid is niet anders dan in andere religies. Ken wel diverse verhalen van monniken die uitgezet zijn omdat ze toch een relatie onderhielden met een vrouw of vanwege vermeend prostitueebezoek maar dat is te billijken toch, je moet er toch niet aan denken om celibatair door het leven te moeten gaan.

stolat
stolat8 feb. 2010 - 9:38

@ Stan B Katholieke geestelijken gebruiken de 'aflaat' om verschoond te blijven van zonden. Zij hebben zeer waarschijnlijk een directe lijn met God's aflatenmagazijn en kunnen zich daarom veel meer zonden veroorloven dan de gemiddelde gelovige!