Bezuinigen op zorg?
• 30-09-2013
• leestijd 2 minuten
Des te rijker het land, des te meer kanker er gevonden wordt en des te minder mensen aan kanker overlijden
Op het Europese kankercongres werd afgelopen week een onderzoek gepresenteerd waarin kanker en sterfte aan kanker in de 27 landen van de EU vergeleken werden. Tegelijkertijd werd het gepubliceerd in het medische tijdschrift Annals of Oncology.
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank. Daaruit haalden ze de gegevens over nationaal inkomen, het percentage daarvan dat in gezondheidszorg geïnvesteerd wordt en de hoeveelheid geld die jaarlijks per hoofd van de bevolking aan gezondheidszorg wordt uitgegeven.
Het verschil in nationaal inkomen tussen de landen in Oost-Europa en in West-Europa is een factor tien. Daarom werden met name Oost-Europa en West-Europa met elkaar vergeleken.
In landen waar per persoon minder dan 2000 euro per jaar aan gezondheidszorg wordt uitgegeven (Roemenië, Polen, Roemenië), overlijdt 60 procent van de mensen bij wie kanker wordt vastgesteld. In landen waar tussen 2500 en 3500 wordt uitgegeven (Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk), overlijdt tussen de 40 en 50 procent van de mensen die kanker krijgt. En in landen waar meer dan 4000 per hoofd van de bevolking aan gezondheidszorg wordt uitgegeven (denk aan België, Nederland en Duitsland) overlijdt minder dan 40 procent aan kanker.
Uiteraard denken de onderzoekers, die zelf arts zijn, dat elke euro aan hen besteed meer voor patiënten oplevert. Maar is dat echt zo? Dat kun je toch niet echt uit dit onderzoek concluderen? Daar heb je meer gegevens voor nodig. Zelf zeggen de artsen dat het komt omdat er in die rijke landen betere screeningsprogramma’s zijn. Het kan echter ook dat de omgevingsfactoren die bijdragen aan het ontstaan van kanker meer in rijke landen voorkomen dan in arme landen, maar dat de zorg daar dan wel weer beter op is ingespeeld, met bijvoorbeeld behandelingen die in arme landen alleen voor een enkeling zijn weggelegd. En het kan ook nog zo zijn dat de screeningsprogramma’s vooral vormen van kanker opsporen die minder vaak tot overlijden leiden.
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek