Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Betogers testen belofte Assad: weer doden bij demonstraties

  •  
04-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Syrië_protest.jpg
Regime eist dat opstandelingen zich overgeven en gaat door op de ingeslagen gewelddadige weg
Het Syrische leger heeft vrijdag zeker zeven mensen gedood bij een demonstratie, meldt de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. Mensen waren massaal de straat op gegaan om te testen of het regime nu echt zou afzien van geweld tegen betogers, zoals het had beloofd aan de Arabische Liga.
Het geweld kwam hard aan bij de Arabische Liga, schrijft Huffington Post. Woensdag verkondigde de organisatie nog dat Syrië akkoord was gegaan met een vredesplan dat met name het einde van geweld tegen demonstranten behelsde.
Syrië wil helemaal niet serieus een einde maken aan het gewelddadig neerslaan van protesten”, zegt ook mensenrechtenadvocaat Moustapha Osso vanuit Syrië. “Vandaag was een test van de echte intenties van het regime en het antwoord is voor iedereen duidelijk te zien.
Duizenden moedige demonstranten doorstonden kou en regen om opnieuw te protesteren tegen het wrede regime van president Bashar al-Assad. Ze droegen spandoeken waarop stond: “Arabische Liga, pas op voor Assad”.
De meeste leiders van de oppositie weigeren nog met Assad om te tafel te gaan zitten vanwege zijn gewelddadige optreden. Volgens de VN zijn in acht maanden tijd drieduizend mensen omgekomen. Daarom eist de oppositie niet minder dan het vertrek van Assad zelf.
Maar Assad lijkt de macht nog niet te willen afstaan. Op zijn beurt heeft hij de opstandelingen opgeroepen om zich over te geven. Alleen dan zouden ze in aanmerking komen voor amnestie, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdag.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.