Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Beluister geheime opnames: bankrovers? Nee, roofbankiers

  •  
24-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8256287577_327b98dd42_b.jpg
Interne telefoonopnames uit 2008 schetsen ontluisterend beeld ... Hoe de belastingbetaler werd beroofd en de Ierse economie omgeduwd
In 2008 barstte de bubbel. Onze economie implodeerde, en de ene na het andere financiële instituut viel om, de wereldmarkten meesleurend in hun val. Om erger te voorkomen besloot de politiek van diverse landen een greep in de staatskas toe te staan. Terwijl de veroorzakers van de crisis, de top van het bankwezen, de belastingbetaler keihard uitlachten. Overdreven, zegt u? Nee hoor. Luister maar mee. Luister en huiver!

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 jun. 2013 - 18:45

Wouter Bos nu:'' Mozes! Jezus! Mohammed! Atheisten! mijn God!! hun God-loos!! Wat?? als ik maar in de politiek was gebleven.Wat moet ik nou met drie tassen vol met geld en bovendien dat zijn smmerige geld als ik zo hoor als sociaal democraat, nog erger, ik heb alleen maar twee handen hoor, dus één tas laat ik zo en zo liggen! Wouter Bos is een goede econoom en heeft veel van Zalm geleerd, hij is de enige in dit land die ons KON helpen en de waarheden zeggen en niet hi hi hi...en doorlopen naar nog meer hi hi hi en ha ha ha.... De PVDA heeft mij teleurgesteld, ben boos ja.

Bakoe
Bakoe24 jun. 2013 - 18:45

Ik durf te wedden dat ze nog dagelijks schik hebben om al die domme belastingbetalers die hun huis en baan kwijtgeraakt zijn.

MichelReiziger
MichelReiziger24 jun. 2013 - 18:45

En maar lachen om die corrupte Italianen en Grieken...

jooptheDutchman
jooptheDutchman24 jun. 2013 - 18:45

You ain't seen nothing yet. Met die enorme databases van afgeluisterde gesprekken wereldwijd kun je een levendige handel in onthullingen verwachten. computer techneuten met een geweten gaan lekken. Anderen worden omgekocht. De Russen , Chinezen zullen goud willen geven voor sommige geheimen. De NSA zal de dag vervloeken dat ze ooit aan dat afluisteren zijn begonnen.

Monique Sparla
Monique Sparla24 jun. 2013 - 18:45

tjee wat interessant, ehmmmm, als dit kan, kan iemand ook eens nagaan hoe dat rondom de verdwenen nalatenschap van mijn vader is gegaan? En wel goed dat dit kan .... schokkend toch?

[verwijderd]
[verwijderd]24 jun. 2013 - 18:45

Moeten wij ons nu allemaal schuldig maken aan afluisteren? Nee, daar trap ik niet in.

1 Reactie
Timotheus2
Timotheus224 jun. 2013 - 18:45

Nee hoor, "Follow the Money". Enkel alles tracken wat met meer dan 1mln gemoeid gaat. Dat is het bedrag dat 95% van ons nevernooitnie van dichtbij zal meemaken.

ColorHugo949
ColorHugo94924 jun. 2013 - 18:45

Banksters... proberen te overleven. Debiteuren die bijna failliet zijn proberen te redden wat er te redden valt. Op deze manier worden banken en lidstaten gered, stap voor stap worden overheden en en daarna belastingbetalers erin geluisd. TransferUnie in stapjes opgebouwd.... DominoDebiteurenUnie met dwangmunt. Garant staan voor heel EU en onzichtbare bankenhefboomschulden. Overheidsschulden zijn beter te controleren dan bankschulden, wegens bankgehiem, schaduwbankieren, derivaten, swaps , boekhoudtrucs en waarderingen van schulden en assets.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger24 jun. 2013 - 18:45

komt ie weer: banken=overheid=banken

JoopSchouten
JoopSchouten24 jun. 2013 - 18:45

Hier heb je geen PRISM voor nodig. Dit wordt PRISON. Aangezien de gevolgen nog decennia na-etteren lijkt me dit voor de hand liggen.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jun. 2013 - 18:45

Beetje lullig, Joop, maar dat zei ik toch al? Sorry.... ;-)

deltanine
deltanine24 jun. 2013 - 18:45

Deze mensen moeten aangeklaagd worden voor misdaden tegen de menselijkheid. Om nog maar even terug te komen op het topic van Han van der Horst: we zullen echt de straat op moeten om deze elite -die KWAADAARDIG is- te vervangen en te vervolgen. Wat we nu doen is gewoon treurig. We kunnen inmiddels wel vaststellen dat dit soort bancaire types misdaden hebben gepleegd die te vergelijken zijn met de daden van Hitler, alleen dan indirect. Ze hebben de algehele levensstandaard zo'n 20% omlaag getrokken. De mensen die qua levensstandaard op 19% of lager stonden zijn onder 0 geschoten. Wat dat betekent? Over het randje geduwd worden van fallisement, de ziektewet in gaan en voor sommige betekende dat dat ze geen andere weg zagen dan zich van het leven beroven. De banken, de financiële wereld met alle luchtkastelen moet aan een heel heel kort lijntje gehouden worden en VOLLEDIG onder controle van de overheid. Niks zelfregulatie, werkt niet. Controle-instanties doen hun werk niet. Het wordt tijd dat het leger naar deze panden gaat en alle bezittingen confisqeert en overdraagt aan de overheid. Daarna volgt de strafrechtelijke vervolging voor misdaden tegen de menselijkheid. Lagere pionnen uit het systeem kunnen vragen om clementie. Mensen, dit kan echt niet meer. Kijk toch alsjeblieft eens verder dan je eigen hachje. Dit is keiharde criminaliteit en 100.000x erger dan een roofoverval. Een kleine groep mensen dwingt gewoon een heel continent op de knieën en we staan het nog toe ook. Het maakt me echt treurig.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jun. 2013 - 18:45

Frenk, ik geef je alweer gelijk. Ik begrijp ook absoluut niet dat er zoveel mensen zijn die geen bal geven om een mensenleven, als dat niet in de naaste familie en vriendenkring is.

TioCoos
TioCoos24 jun. 2013 - 18:45

Denk maar niet dat dit een op zichzelf staand geval is. Dit is beyond maffia. Ik durf er een goede fles onder te verwedden dat ze er zonder één minuut celstraf vanaf komen deze oud studenten van de Goldman Sachs university. Het enige wat misschien zou helpen is, in heel Europa door het langdurig lamleggen door middel van stakingen, regeringen dwingen komaf te maken met dit vullis. En terwijl ik dit schrijf besef ik dat ze dan het leger op je afsturen. Hopeloze uitzichtloze situatie.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jun. 2013 - 18:45

Ik breng de glazen wel mee.... Proost!

[verwijderd]
[verwijderd]24 jun. 2013 - 18:45

Bankiers lachen om de politiek. What else is new? Dat doen aannemers ook zodra ze een aanbesteding binnen hebben gesleept, die net zo'n open eind-constructie heeft als de steun aan de banken. Ze lachen net zo hard als de multinationals wanneer die om tafel zitten om belastingafspraken te maken. En ook de energieleveranciers lachen zich de ballen uit de broek als de politiek weer miljardensubsidies geeft op steenkool. Werkelijk alle professionals lachen de gemiddelde politicus in zijn smoel uit. Ra ra, hoe zou dat nou toch komen? Zou het ermee te maken kunnen hebben dat de gemiddelde kiezer stemt op iemand met charisma of een leuk ideologisch kletspraatje in plaats van op iemand die ook maar enig benul heeft? Zouden de mannetjes van Anglo Irish Bank ook zo hard hebben gelachen als ze onderhandelden met politici die in ruil voor steun aandelen eisten en bovendien een paar commissarissen wilden leveren, dus de facto de bank nationaliseren? En zou er nog wat van hun lach over zijn als ze te horen krijgen dat ze voordat ze worden gesteund met belastinggeld eerst de aandeel- en obligatiehouders mogen vertellen dat die hun geld kwijt zijn, daarna aan moeten kloppen bij het fonds van hun collegabankiers en vervolgens al hun serieuze klanten moeten uitleggen dat ze alles boven de ton kwijt zijn? Verdomd, laten dat nou precies de afspraken zijn die momenteel in die verdomde Europese Unie worden gemaakt, terwijl het politici van geen enkel aangesloten land lukte met een oplossing te komen die daar ook maar een beetje bij in de buurt komt. Als ik zo'n schaterlachende bankier was, dan wist ik het wel. Ik zou vandaag nog een leuk bedragje overmaken naar de verkiezingskassen van de SP en de PVV en die jongens goed op het hart drukken dat er vooral geen bevoegdheden naar de EU overgeheveld mogen worden! Een betere garantie om je lachende gang te kunnen blijven gaan is er niet.

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan224 jun. 2013 - 18:45

Alles leuk en aardig, Piet, maar wiens idee was het in de eerste plaats om belastinggeld, via allerlei noodfondsen als EFSF en EMS, direct of indirect aan banken te geven? Individuele landen of toch de EU? En ik moet nog maar zien dat met de nieuwe plannen er ook geen belastinggeld meer gebruikt gaat worden om landen en banken overeind te houden. En is de scheiding tussen banken en politici werkelijk zo groot als je hier schetst, gezien het gemak waarmee ze van positie verwisselen?

[verwijderd]
[verwijderd]24 jun. 2013 - 18:45

De VS heeft een lange geschiedenis van verzet tegen dit soort criminaliteit. Het bekende boek "the WIzard of Oz" maakt daar deel van. http://www.youtube.com/watch?v=7qIhDdST27g In Europa roepen we dat bankiers boeven zijn, maar hoe het precies in elkaar zit begint blijft voor veel mensen een raadsel. Door dit soort rapportages begint het heel langzaam door te dringen. Hopelijk wordt Nederland ook eindelijk eens wakker.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jun. 2013 - 18:45

Ik help het je hopen. Krijg meer de indruk dat een groot deel van ons volk eigen jaloers is op die mannen die het voor elkaar gekregen hebben en nog altijd stinkend rijk zijn, of zelfs nog rijker. Menig Nederlander staart zich daar behoorlijk blind op, denk ik.

herpderpington
herpderpington24 jun. 2013 - 18:45

Ik heb de opnames zorgvuldig beluisterd en los van een ontluisterend beeld van de put waar deze bank zich kennelijk in bevind kan ik niet opmaken hoe deze mensen 'with malignant intent' hebben geprobeerd te boel te verneuken. Dit zijn gewoon twee executives die aan de telefoon hangen omdat ze hun kar de stront in hebben gestuurd en nu druk bezig zijn met contingency. Er worden wat slechte grappen gemaakt (ik bedoel, serieus, fakking slecht) en wat gevloekt, maar de hele discussie is gewoon "wij zijn fucked, we hebben het tegen de toezichthouder gezegd, en nu moeten we pieken hebben", wat is daar nu zo schokkend aan?

1 Reactie
Marsman2
Marsman224 jun. 2013 - 18:45

" ...kan ik niet opmaken hoe deze mensen 'with malignant intent' hebben geprobeerd te boel te verneuken" Ergens in het laatste kwart van deze opnames speelt zich het volgende af: Senior manager John Bowe (Anglo Irish Bank) legt aan collega bankier Fitzgerald uit dat de Staat werd gevraagd 7 miljard euro te storten voor de bail-out van zijn bank, maar dat de Anglo-onderhandelaars allang wisten dat dat nooit genoeg was om de bank te redden. Het plan was dat als de Staat eenmaal de geldkraan voor de bail-out zou hebben opengedraaid er daardoor de situatie zou ontstaan waarin de Staat niet meer terug kon. Bowe legt daarbij uit de ze natuurlijk niet van te voren gingen zeggen dat ze een veelvoud van die 7 miljard nodig zouden hebben, want dan zou het hele bail-outfeestje sowieso niet doorgaan. Vervolgens wordt Bowe gevraagd door Fitzgerald hoe ze op dat bedrag van 7 miljard kwamen. Waarop Bowe lachend zegt: "Just, as Drummer (toenmalig CEO David Drumm) would say, 'picked it out of my arse'." Hoezo geen kwaadaardige opzet?