Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Belgische rechter: choco betekent niet dat er chocolade in zit

  •  
11-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Huisbereide-choco
Een Belgische rechtbank heeft beslist dat winkelketen Delhaize (de Belgische AH) broodbeleg met hazelnoot ‘chocopasta’ mag blijven noemen, ook al zit er geen chocolade in. De zaak was aangespannen door de Italiaanse fabrikant Ferrero, eigenaar van het concurrerende merk Nutella, die wilde dat de aanduiding verboden werd. Maar de rechter zag dat niet zitten want choco dat betekent volgens de rechtbank helemaal niet dat er chocolade in moet zitten, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd :
"Delhaize gebruikt het woord ‘choco’ alleen maar om aan te geven hoe zijn pasta smaakt. Delhaize insinueert niet dat chocolade een ingrediënt is van de smeerpasta. Bovendien is het gebruik van het woord ‘choco’ niet gereglementeerd. Ten slotte vond de rechter dat ‘choco’ in het dagelijkse taalgebruik een afkorting is van ‘chocoladepasta’ of ‘chocopasta’ en niet noodzakelijk van ‘chocolade’."
Bij andere producten die zich vermommen als chocolade wordt wel de toevoeging ‘fantasie’ gebruikt. Zo bevatten de fameuze koetjesrepen geen cacao maar cacaofantasie, met de nadruk op het laatste deel van het woord, om aan te geven dat de consument zelf moet fantaseren dat er chocolade in zit. Of de consument daar ook echt chocola van kan maken is overigens ernstig de vraag.
Ferrero blijkt een gevoelig bedrijf want het vindt ook dat Delhaize niet mag zeggen dat Chocopasta duurzame palmolie bevat want dat zou een gemene sneer zijn naar Nutella, grootverbruiker van de omstreden palmolie. Ook die eis werd afgewezen. “De rechter oordeelt dat de doorsnee consument liever geen palmolie in zijn product heeft, maar volgens hem komt dat niet noodzakelijk alleen door de reclamecampagnes van Delhaize.”
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Haastig
Haastig11 feb. 2016 - 23:49

"Zo bevatten de fameuze koetjesrepen geen cacao maar cacaofantasie" De vraag is ook niet of er cacao in zit, maar of er koetjes in zitten...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 feb. 2016 - 20:43

Ach, in witte chocola is ook geen chocola, gemaakt van cacaoboter in plaats van cacaobonen, niet te vreten dus, maar on dan de naam te verbieden, tja...

Kilted
Kilted11 feb. 2016 - 16:16

Nee en in Boerenkool ook geen boeren...

Moeder Pietje
Moeder Pietje11 feb. 2016 - 12:56

Als het werkelijk allemaal zo nep is mag de prijs ook wel naar beneden. Als die arme kinderhandjes in Turkije nu flink gevuld werden met centjes dan zou ik er nog mee kunnen leven dat Nutella zo duur is, bijvoorbeeld.

Molly Sweet2
Molly Sweet211 feb. 2016 - 12:49

Ach, een vrouw in een radiostudio penetreren terwijl ze luidkeels 'Nee!' roept, schijnt in Belgie ook geen verkrachting te zijn. Vreemd land hoor. Griezelig ook.

1 Reactie
ton14024
ton1402411 feb. 2016 - 19:20

Ik vroeg nog, moet ik stoppen?

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks11 feb. 2016 - 11:23

Net als bij onze democratie, geen democraat te bekennen.

Donostia2
Donostia211 feb. 2016 - 11:14

Deze rechter zit fout. Kennelijk niet op tijd de nieuwe EU verordening voedsel claims gelezen. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/eten-drinken-roken/dossier/claims-levensmiddelen/voedingsclaims-correct-gebruik Wanneer je een claim gebruikt, zoals choco, moet dat er toch echt in zitten. Als was het maar een heel klein beetje. "De cacaoboon is even over het product gevlogen". Dit wordt een hoger beroep, en hopenlijk een reprimande voor deze rechter.

Pyvon2
Pyvon211 feb. 2016 - 10:33

Net als bij huzarensalade, daar zitten ook geen huzaren in.

3 Reacties
Peter Langenkamp
Peter Langenkamp11 feb. 2016 - 11:26

Maar het smaakt wel naar huzaren? ;)

Sol Invictus
Sol Invictus11 feb. 2016 - 11:58

lol!

Haastig
Haastig11 feb. 2016 - 23:55

PeterLangenkamp 11 februari 2016 at 12:26 "Maar het smaakt wel naar huzaren?" Ja, best wel. Tenminste wel als je de wat zachtere stukjes Huzaar uitzoekt :-) Sorry moet ff weg, ff stukkie vlees op de BBQ omdraaien. Lekker mals...

[verwijderd]
[verwijderd]11 feb. 2016 - 7:41

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ton14024
ton1402411 feb. 2016 - 19:42

Mag ik een auto verkopen met de aanbeveling: Deze auto rijdt zijn tank nooit leeg? Ja, dat mag. Dat is de praktijk. Heeft niets met verbruik te maken. Mag ik een auto verkopen met de aanbeveling: Deze auto rijdt zijn leven lang op een volle tank? Neen, dat mag niet. Heeft alles met verbruik te maken. Overigens, als kleine lettertjes zijn verborgen, mag je ze als afwezig beschouwen!