Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Bankrun!

  •  
02-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De Franse oud-voetballer Éric Cantona roept burgers wereldwijd op hun geld op 7 december van hun bankrekeningen af te halen en zo het financiële systeem te doen instorten
Door de economische crisis moet er flink bezuinigd worden. ‘Overheden halen het geld bij de burgers, terwijl er in de bankensector, de veroorzakers van de crisis, nog steeds royale bonussen worden uitgekeerd.’ Cantona is het niet eens met die gang van zaken en vindt dat het tijd is voor de revolutie. Het demonstreren heeft niet gewerkt en dus is het tijd voor een nieuwe aanpak.
In België is er een soortgelijk initiatief opgezet door Géraldine Feuillien. Zij creëerde de website www.bankrun2010.com, waarop ze, in zes verschillende talen, mensen oproept hun geld van hun rekening te halen.
Op de Facebookpagina van Cantona geven 18.000 mensen aan bereid te zijn hun geld van rekening te halen. Volgens Feuillien heeft zij al 15.000 Belgen kunnen overtuigen. 
cc-foto: Zoli Erdos

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

eeweew
eeweew2 dec. 2010 - 10:26

Ik denk niet dat het een goed idee is om als media hier aandacht aan te besteden.

politinus
politinus2 dec. 2010 - 10:26

Ha, ha, 'slimme' gast die Cantona. Als voetballer was hij ook meer van de middeleeuwen, de moderne tijd is duidelijk te complex voor hem, dus dan ga je schreeuwen - om bloed.

JohnnySack
JohnnySack2 dec. 2010 - 10:26

Uit idealistische overwegingen zou ik de oproep steunen, echter als het echt zou gebeuren dan zou het zeer snel een zooitje worden, anarchie en dan kan ik je vertellen dat de 'zwakkeren' evengoed het onderspit zullen delven. Het is wel leuk om even de frustratie te uiten.

Klaas2
Klaas22 dec. 2010 - 10:26

---[In België is er een soortgelijk initiatief opgezet door Géraldine Feuillien. Zij creëerde de website www.bankrun2010.com, waarop ze, in zes verschillende talen, mensen oproept hun geld van hun rekening te halen.]--- Alleen idioten geloven dat er een geslaagde bankrun zal plaatsvinden. Dus alleen idioten doen aan zoiets mee, en dan is eventueel wel lastig voor de banken, maar ze zullen niet instorten. De bonussen bij de banken zijn een onhygiënische kwestie, dat klopt, maar op de hoeveelheid geld binnen een bank zijn het peanuts.

keck66
keck662 dec. 2010 - 10:26

Aangezien banken maar zo'n 8% van hun vermogen daadwerkelijk in kas hebben, kan 92% van 'ons geld' niet worden opgehaald (dat geld is puur virtueel, getalletjes).

Interimmezzo
Interimmezzo2 dec. 2010 - 10:26

Dit is de manier om duidelijk te maken dat je het niet eens bent hoe de afgelopen jaren de besluitvorming is geweest over de aanpak van de problemen. Wij weten nog steeds niet hoe groot het risico is wat wij met ons allen lopen door de geheimzinnigheid rondom de banken. Spelregels worden tijdens het spel veranderd te gunste van de grootmachten. Ook als de banken omvallen wil dit niet zeggen dat daarmee de economie stil komt te liggen. Weet ook niet waar dat sprookje op gebaseerd is. Alle besluiten die genomen worden op politiek vlak heeft niets met onze welvaart/welzijn te maken alleen met de belangen van de banken. Nu is het toch duidelijk tijd voor actie.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 dec. 2010 - 10:26

++ De Franse oud-voetballer Éric Cantona roept burgers wereldwijd op hun geld op 7 december van hun bankrekeningen af te halen en zo het financiële systeem te doen instorten ++ >> F!@#$%^ng idiot!!!! Dat veroorzaakt alleen maar een nieuwe financieel-economische crisis, waar niemand beter van wordt! Niet doen!!!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 dec. 2010 - 10:26

Kijk nou. Frankrijk heeft zijn eigen Lakemannetje.

kassakijker73
kassakijker732 dec. 2010 - 10:26

Misschien een goed idee als je miljonair bent en je schaapjes op het droge hebt. Als dit werkelijk gaat gebeuren, zullen juist de zwakkeren de dupe worden. Gelukkig neemt niemand deze idioot serieus.

Farzad2010
Farzad20102 dec. 2010 - 10:26

?

Sagino
Sagino2 dec. 2010 - 10:26

Ik doe mee!

Tippex
Tippex2 dec. 2010 - 10:26

Wat is een merk zonder koper..... Wat is een bank zonder geld..... De consument heeft de macht, niet meer kopen, investeringen uitstellen....kijk dan maar eens wie de macht werkelijk bezit....jij, ik, wij met z'n allen. Een week niet tanken, niet kopen......staken is niet meer van deze tijd. Het nieuwe stakingsmiddel heet consuminderen!!!!

VonSalza
VonSalza2 dec. 2010 - 10:26

NRC bericht vandaag: kwart van de 43 onderzochte banken weigert het bonusbeleid aan te passen. http://tinyurl.com/38fyypu Geen strenge regels van uit overheid, ze lossen het zelf wel op.(wie gelooft ze nog?) Ik stap over op een eerlijke bank via de http://www.eerlijkebankwijzer.nl/

wonnewolters
wonnewolters2 dec. 2010 - 10:26

Oké oké, bankiers zijn natuurlijk gewoon ordinaire zakkenvullers maar om nu de economische adviezen van een voetballer op te volgen... Ik slaap er nog een nachtje over :P (iets met IQ)

peterh2
peterh22 dec. 2010 - 10:26

Laten we een bankrun aankondigen... Ja zo werkt het dus niet, klinkt een beetje alsof deze meneer aandelen in een groene bank heeft gekocht en nu zijn rendement wat wil helpen.

henkdehouthakker
henkdehouthakker2 dec. 2010 - 10:26

Mooie timing zo rond de feestdagen.

ColorHugo949
ColorHugo9492 dec. 2010 - 10:26

Goede actie van Cantona. Banken moeten diep buigen. Waarom? Banken representeren geen kapitaalstelsel ( met kapitaaldekking) maar een domino- leen en -speculatie stelsel ( zonder kapitaaldekking ) die geen binding meer heeft met de echte economie. Banken kunnen hun eigen broek qua kapitaaldekking niet ophouden, dus moet je ze ook geen eigen verantwoordelijkheden geven. Strak controleren en internationale bank-, toezichten & fiscusregels harmoniseren.

JAWEH
JAWEH2 dec. 2010 - 10:26

Boekje over het nieuwe bankieren... Gebaseerd op interviews met de directeur van de Triodos Bank , die GEEN bonus ontvangt... http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-nieuwe-bankieren/1001004006855727/index.html?Referrer=ADVNLGOO0020086849bn7

Zibarmaa
Zibarmaa2 dec. 2010 - 10:26

Cantona zal een aardig banksaldo hebben. Gaat hij dat geld allemaal in een sporttas stoppen en een nachtje thuis bewaren ? Of koopt hij gewoon aandelen, dan is het ook van zijn rekening.

doeidoei
doeidoei2 dec. 2010 - 10:26

Ik zou zeggen: "be careful what you wish for". Als deze actie succes heeft (wat niet zal gebeuren), gaat het bankwezen failliet. Vervolgens heeft de overheid 2 keuzes: A) er moet nog meer overheidsgeld in gestopt worden (als de overheden dat uberhaupt hebben) en moet er daarom nog meer bezuinigd worden op cultuur, ontwikkelingsamenwerking, sociale zekerheid etc. Plan B is dat de overheid de banken gewoon failliet laat gaan, maar dan is iedereen vanaf maandag zijn spaarcenten kwijt, worden geen salarissen/uitkeringen meer uitbetaald. Kun je niet meer pinnen etc.

Latok
Latok2 dec. 2010 - 10:26

...................................................................... William P, do 02 december 2010 23:31 in reactie op jeroen barends Er is nooit sprake geweestvan no control in de bankwereld. Sterker nog, in ieder jaarverslag moest en moet er altijd verslag worden gedaan van de dekkingsgraad, oftewel het eigen vermogen. Nederlandse banken hebben zich hier altijd keurig aan gehouden, sterker nog, de meeste banken hebben per definitie een hogere dekkingsgraad. En ja, de bank die zich daar niet aan heeft gehouden nwas de DSB en we weten allemaal hoe het daar mee afgelopen is. Zonder wchuld is er geen economie, sterker nog, Nederland kan niet bestaan zonder schild, omdat dan de dienstensector meteen in nzou storten. ...................................................................... U tikt de zaken hier nogal zenuwachtig neer met veel behoefte naar persoonlijk gelijk. U maakt gebruik van veel onwaarheden, zoals "nooit sprake geweestvan no control in de bankwereld" en "schuld-economie is zo oud als de wereld". Het na-oorlogs kapitalisme was in hoge mate gecontroleerd systeem tot eind zeventiger jaren (heeft u wel eens iets van Keynes moeten lezen tijdens uw studie?). Economieen in de vroege VS en ook Europa waren niet op schuld gebaseert, maar op een goud en zilver standaard. Zodra dat corrumpeerd raakt door speculatie en buitensporige schulden stort die genadeloos in (VS 1929, Weimar Republiek 1918). Het feit dat de economie draait op schuld, wat u correct heeft, is nu juist de reden dat dit naar een punt leidt waarop er zo veel schuld accumuleerd (in de bekende hockeystick tabellen) als product van de behoefte tot speculatie en om geld uit het niets te creeren zonder met een superinflatie te maken te willen hebben (daarom is al dat gecreerde geld 'electronisch' en slechts 4% van al het geld contant), dat niets of niemand in staat is ook maar iets terug te betalen of op een andere manier er iets tegenover te stellen (zelfs maken van meer schulden om schuld af te lossen kan op een gegeven moment niet meer), het punt waar 'het vertrouwen' evaporeert, een soort 'verzadigingspunt'. Denk eens na over hoe volkomen ridicuul de huidige situatie is van failliete overheden die failliete financiele instellingen moeten redden (Ierland). Te meer omdat achter de meeste schulden allang geen 'asset' meer staat, zoals een huis of een auto of voldoende inkomen of goud-in-de-bank, neem de huidige credit card schuld, mortage bubbles en gigantische overheidstekorten. De US is China 200 trillioen $ schuldig. Het is fysiek onmogelijk om dit mechanisme door te laten gaan. Kijk om u heen en zoals het gaat in het echte leven; de Dollar en zelfs de Euro zijn bezig met om te vallen en landen zijn technisch failliet op dit moment. Funding voor bail-outs drogen op. Waarschijnlijk komt er een poging, naar VS model, door enorm veel geld bij te drukken en een superinflatie voor lief te nemen. Het effect is hetzelfde. Een onwaarschijnlijk zware crash. Of in ieder geval een radicale "verandering", die niet per se negatief is, overigens. Ik raadt u aan u wat opener te stellen en dit eens goed te bestuderen: http://www.youtube.com/watch?v=eidQTDjQ5gw&feature=channel Dit is een samevatting van "Crash Course by Chris Martenson". Neem eens een druilerige zondagmiddag om de hele serie te bekijken, een eye-opener... http://www.youtube.com/user/ChrisMartensondotcom#g/c/7E8A774DA8435EEB Succes.

doeidoei
doeidoei2 dec. 2010 - 10:26

En hoe gaat het? Zijn ze al failliet?

JAWEH
JAWEH2 dec. 2010 - 10:26

Daar wordt dus niemand beter van. Mag ik iedereen het DSB debacle nog even in herinnering brengen ?

3 Reacties
HansVanMilner
HansVanMilner2 dec. 2010 - 10:26

Dat viel ook reuze mee hoor.

JAWEH
JAWEH2 dec. 2010 - 10:26

Gelooft er verder iemand op deze site dat multi miljonair Eric Cantona al zijn geld in coupures van 5 euri opgenomen heeft ? Wat een hypocrisie. Hij is steenrijk geworden omdat hij toevallig tegen een bal aan kan trappen. Het zou hem sieren als hij minimaal de helft van zijn vermogen aan arme mensen zou geven. Misschien heeft hij dat wel gedaan, maar ik heb er niets over gelezen in de media.

krid58
krid582 dec. 2010 - 10:26

Klopt, Maar wanneer wordt er nu eens wat gedaan aan dit perverse financiële systeem? (te beginnen bij die belachelijke bonussen, maar daar vooral niet bij ophouden).

CdeVries
CdeVries2 dec. 2010 - 10:26

Ik zou wel mee willen doen, maar op de 7de sta ik al rood :) Kunnen ze beter doen voor het 1ste van de maand, dan zijn de salarissen net gestort.

1 Reactie
Bagus
Bagus2 dec. 2010 - 10:26

Bent u uw geld dan niet nog eerder kwijt ? Of vergis ik mij ? Rood staan betekent toch dat u een bankrekening heeft ? Of krijgt u uw salaris nog in het handje. Dan is een oude kous voor onder de matras wel wat ??

Bagus
Bagus2 dec. 2010 - 10:26

Typische "producten" van het postmoderne populisme. Onverantwoorde, rancuneuze individuen die niet kritisch over eigen handelen en de gevolgen daarvan ook voor gewone mensen zoals jullie en ik (kunnen) nadenken. We zijn er wel mee gezegend. Nu ja voorafgaande aan de grote postmoderne Ksleradatsch dan maar: een welgemeend prettig Sinteklaasfeest in wiens of wier warme gezelschap dan ook !

1 Reactie
Bagus
Bagus2 dec. 2010 - 10:26

Ksleredatsch moet natuurlijk KLADERADATSCH zijn.

JanB2
JanB22 dec. 2010 - 10:26

Niks tegen het aanpakken van de banken en het huidige economische systeem maar dit lijkt me niet de manier. Ik kan me vergissen maar dit middel is nog erger dan de kwaal.

1 Reactie
Winston2
Winston22 dec. 2010 - 10:26

Het vervelende is.... volgens mij zal *elk* middel erge dan de kwaal zijn...

cmore
cmore2 dec. 2010 - 10:26

Salarissen/bonussen als die van Cantona en andere topvoetballers hebben ervoor gezorgd dat voetbalclubs diep in de rode cijfers zitten en geholpen moeten worden door..... banken....

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann2 dec. 2010 - 10:26

Leuke vergelijking...maar zijn dat dan overheidsbanken? Dat banken vergelijkbare organisaties helpen die het niet zo nauw nemen met hun financiele beleid, dan is dat de keuze van de banken (zij zullen de financiele bijsluiter altijd wel lezen, al dan niet in een skybox....kuch kuch) Terugkijkend op mijn 'zilvervloot'periode dat je ouders je waarschuwde om je geld op de bank te zetten...dat blindelingsvertrouwen...das weg :-) Cantona kan beter een *echte* cooperatieve bank gaan opzetten ipv een actie wat meer schade berokkend dat goed doet...maar ja zoiets opzetten kost veel tijd, en tijd is geld...

objectivist
objectivist2 dec. 2010 - 10:26

Leuk idee, en dan een week later terugbrengen. Even laten zien wie de echte macht heeft. Maar nee, laten we het niet doen...

3 Reacties
Joaquim
Joaquim2 dec. 2010 - 10:26

Terugstorten? Natuurlijk niet! Gewoon een bankrekening openen bij een bank die wel oké is. Ik wil hier geen reclame maken maar als je het niet eens bent met het huidige systeem moet je natuurlijk geen geld hebben staan bij ING, Rabo of ABN. Er zijn gewoon genoeg alternatieven. Je kunt natuurlijk met een aantal vrienden ook je eigen bank opzetten. Ik ben benieuwd.

boeie
boeie2 dec. 2010 - 10:26

Volgens mij snap je het idee bank nog niet helemaal. Als dit werkelijk lukt en je de banken echt pijn doet, dan zijn er helemaal geen banken meer en is het geld dat je wilt terugstorten niets meer dan papier. Zoals hierboven... gelukkig heeft hij meer verstand van voetbal en neemt niemand dit soort idioten serieus.

Pjotrs
Pjotrs2 dec. 2010 - 10:26

"Leuk idee, en dan een week later terugbrengen. Even laten zien wie de echte macht heeft." Goed idee. Morgen om 8:30 stipt sta ik bij de spermabank op de stoep om mijn tegoed op te nemen, inclusief rente.

Interimmezzo
Interimmezzo2 dec. 2010 - 10:26

Wat mij verbaasd is dat een heleboel mensen nog steeds niet in de gaten hebben met welk systeem we te maken hebben. Dit doet mij denken aan de film "The Matrix" waarin de judas aan tafel zit met mr. Smith en zegt "Laat me alles vergeten, alleen maar zodat ik deze biefstuk maar weer mag proeven" (of iets van die strekking). Wij leven in een illusie en willen niet de werkelijkheid zien. De belgische econoom Bernard Lietaer heeft in 2000 een boek geschreven over de toekomst van het geld en legt daar uit wat geld precies is. Ook schetst hij 4 scenarios voor de toekomst. Ik zie nu reeds de contouren van wat hij heeft geschetst en het is nu aan ons om te kiezen welke kant we op willen, daarna zal voor ons gekozen worden.

2 Reacties
Winston2
Winston22 dec. 2010 - 10:26

Je vergelijking met "The Matrix" is de spijker op z'n kop!

Bagus
Bagus2 dec. 2010 - 10:26

Welke vier scenario's zijn dat ? Kunt u die in het kort omschrijven ? Ik ben er erg in geinteresseerd. Bvd.

JAWEH
JAWEH2 dec. 2010 - 10:26

Ik denk dat het gezonder is om over te stappen naar banken die geen absurde bonuscultuur hebben... http://financieel.infonu.nl/geld/29837-groen-bankieren-een-uitstekend-alternatief.html Zo kun je als consument laten zien wat je vindt van het graaigedrag van managers bij al die andere banken..

2 Reacties
Interimmezzo
Interimmezzo2 dec. 2010 - 10:26

Dus de interpretatie van cantona is : haal al je geld op 7 december van je graai bank en stort het op een groene bank. Andere insteek zelfde effect.

WilliamP
WilliamP2 dec. 2010 - 10:26

Wat is er mis met bonussen?

Latok
Latok2 dec. 2010 - 10:26

Helaas lijkt het zo dat dat monetaire systeem zowiezo al bezig is met instorten, de EU heeft geen geld meer om technisch failliete landen, die nu snel Griekenland en Ierland volgen, te redden (= hun banken overeind te houden). In de VS zijn 'foreclosures' van huiseigenaren en werkloosheidscijfers op een hoogtepunt and rising as we speak. Banken zitten op het geld wat nog resteert na bail-outs en lenen weinig uit, aka geen investeringen in de economie. Financiele markten die zich terugtrekken uit speculatieve handel en (electronisch-) geld weghalen uit financieel instabiele landen (behalve software gestuurde hedge funds die programmatisch per seconde put opties verhandelen, speculerend op downturns). Het monetaire omgekeerde pyramide spel van geld creeren uit het niets dmv schuld kan niet anders dan inelkaar vallen op gegeven moment. Het geld dat al die gecreeerde schuld moet back-uppen bestaat gewoonweg niet. U stort 1000 in de bank, de bank leent 900 daarvan uit, die 900 gaat naar de volgende bank en die leent daar weer 820 van uit etc etc etc, het oneindig vermenigvuldigen van geld dat niet bestaat - zogenaamd gedekt door de hogere rente geboekt op dat uitlenen tov de lagere rente naar de storter, welke zoals blijkt niet gegarandeerd is en niet meer opgebracht kan worden - allemaal in de hoop dat de storters dat geld niet komen ophalen. Het systeem is dus op helemaal niets gebaseerd anders dan de veronderstelling 1 x 0,9 = 1. Dan kunt u inderdaad beter maar het geld voor dat 'omvalpunt' van de bank halen en er heel veel aardappelen en uien voor kopen, die u straks WEL kunt ruilen voor andere goederen (of eten). En zaadjes om sla te planten in uw achtertuin natuurlijk. We kunnen natuurlijk ook proberen om heel veel contant geld erbij te drukken, zoals nu in de VS van start is gegaan. Heeft wel zelfde effect overigens, met een beetje uitstel, dat wel. Of verhuizen naar ZO Azie. Of PVV stemmen en denken dat het dan allemaal wel goed komt :-P

1 Reactie
WilliamP
WilliamP2 dec. 2010 - 10:26

U heeft het idee dat dit systeem dat al eeuwen haar waarde heeft bewezen niet werkt? Moet u wel van goede huize komen. Of wilt u misschien terug naar de oertijd, want hoe je het ook wend of keert, uw rijkdom heeft u te danken aan ons huidige systeem,nl. Het kapitalisme.

vanessa2
vanessa22 dec. 2010 - 10:26

De wereld is na 1980 indringend veranderd: een minderheid weet de zakken te vullen op een manier die al een halve eeuw niet is voorgekomen. Vooral smoezelige banklui in driedelig pak en al evenmin deugende voetballers hebben er van geprofiteerd.

2 Reacties
Interimmezzo
Interimmezzo2 dec. 2010 - 10:26

Voetballers zijn niet de oorzaak van de crisis. Alle voetballers die een godsvermogen verdienen zijn eigendom van een of ander hedgefund. Geen enkele voetbalclub kan dergelijke bedragen betalen. De investeerders overspoelen de markt met goedkoop geld (weinig rente) en inflateren de markt in de hoop dat er daarna een andere gek komt die nog meer voor de voetballer wil betalen. Een voetballer is gewoon een commodity (handelswaar). Zelfde geld voor de "managers" die vinden dat ze een bepaald bedrag waard zijn (volgens wie ?). Een voetballer voetbald ook voor 2 ton per jaar, het is gewoon zijn passie, maar door het goedkope geld is ook hij de weg kwijtgeraakt. Het is alsof je iemand eerst volstopt met heroïne en dan zegt nu mag je niet meer gebruiken.

WilliamP
WilliamP2 dec. 2010 - 10:26

Moet ik mij nu aangesproken voelen?

JAWEH
JAWEH2 dec. 2010 - 10:26

Dit is het beleid van de Triodos Bank: Beleid is om een eerlijke beloning te hanteren op basis van een relatief platte beloningspiramide. Er worden geen bonussen uitgekeerd en de verhouding tussen het hoogste en laagste salaris in Nederland in 2009 is 8,5. ASN is een goede tweede. Ik zou zeggen : Brengt allen Uw geld naar de Triodos Bank http://www.triodos.nl/nl/particulieren/

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs2 dec. 2010 - 10:26

"Ik zou zeggen : Brengt allen Uw geld naar de Triodos Bank" Tenzij je bezwaar hebt tegen een antroposofische bank die allerlei zwevers steunt. Bij de ASN Bank krijg je dat soort flauwekul er niet bij.

Qizilbash
Qizilbash2 dec. 2010 - 10:26

Wereldleiders "Total Freaks" noemen is ook niet echt pro. Of vindt u dat het wel geoorloofd is wanneer het de leider van Turkije betreft en wanneer de grote blonde leider degene is die buiten zijn boekje gaat?

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash2 dec. 2010 - 10:26

Deze reactie was bedoeld voor Henk Houthakker, de, do 02 december 2010 21:49.