Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Banken vrezen gevolgen internationale regels bankentoezicht

  •  
30-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rabo300_01.jpg
De degelijkheid van de banken zou flink kunnen afnemen ... Voorstel is om naar de solvabiliteit te kijken en niet naar het schuldverleden van de klant
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voorziet grote problemen wanneer bepaalde nieuwe internationale voorstellen voor bankentoezicht worden ingevoerd. Volgens het Bazelse Comité, een internationale organisatie van bancaire toezichthouders, moet er anders worden gekeken naar de risico’s in de boeken van de banken. En dat is precies waar Nederlandse banken zich zorgen over maken.
In Nederland hebben huishoudens en bedrijven relatief veel schulden.
Cc-foto: Sweetsola

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

MarcKaptijn
MarcKaptijn30 mrt. 2015 - 8:40

"In Nederland hebben huishoudens en bedrijven relatief veel schulden." Dat moet je vooral lezen als: "In Nederland hebben we een idioot hoge hypotheekschuld" En daaraan hebben de banken natuurlijk vrolijk aan meegewerkt en heel veel geld mee verdiend. https://www.youtube.com/watch?v=6__UTUdqUNE P.S. het begint me steeds meer op te vallen dat heel veel linkjes (van bijvoorbeeld YouTube) die ik plaats maar door heel weinig mensen zijn bekeken. Terwijl die van een schattig katje miljoenen kijkers trekt. Dat vind ik tekenend en zorgwekkend, omdat kennelijk heel veel mensen dus totaal geen idee hebben wat er nu werkelijk speelt. Inclusief de mensen die aan de knoppen draaien, ben ik bang. Oftewel hoe houden we onszelf voor de gek, boekje één, lesje één. https://www.youtube.com/watch?v=loab4A_SqoQ Dat doet me denken aan Luyendijk's beeld van een vliegtuig met motorpech waar voorin niemand de boel stuurt...

BakkerGerard
BakkerGerard30 mrt. 2015 - 8:40

Natuurlijk moet er meer toezicht op de banken komen. Een crisis zoals die in 2008 is uitgebroken moet voorkomen worden. De lobby van banken is echter heel sterk. Kijk maar naar het verplichte minimumniveau aan eigen vermogen dat aan banken wordt gesteld. In elke sector wordt een 25 procent eigen vermogen als absoluut minimum verondersteld. Maar de banken weten het voor elkaar te kletsen dat ze slechts 4 (ja: vier!) procent eigen vermogen hoeven te hebben. En dreigen met minder leenmogelijkheden als dat percentage omhoog gaat. Gevolg is dat de kans op een bankencrisis nog steeds erg hoog is en dus toezicht heel scherp moet zijn.

rikus1
rikus130 mrt. 2015 - 8:40

Ik denk niet dat ze daar echt bang van worden. Het zijn slimme rakkers bij de banken. Het is mij enorm mee gevallen dat ze die salaris aanpassing hebben ingetrokken. Normaal trekken ze zicht geen moer aan van wat de samenleving denkt, als zij het geld maar in hun zak hebben.

steppewolf
steppewolf30 mrt. 2015 - 8:40

Ben de laatste jaren nog nooit zo blij geweest dat ik arm maar schuldenvrij ben. Je zal toch maar afhankelijk zijn van de grillen van die criminele mafketels in de financiele wereld en hun corrupte medeplichtige toezichthouders. Linksom of rechtsom, uiteindelijk zorgen ze er altijd voor dat jij en niet zij de lul zijn en jij dus de rekening gepresenteerd krijgt.

JanB2
JanB230 mrt. 2015 - 8:40

Des temeer redenen voor een strengere regelgeving. Wie regels vreest is namelijk niet zuiver op de graat.

Armagaddon
Armagaddon30 mrt. 2015 - 8:40

>>> Doordenkertje... >>> Btrouwbare mensn en instellingen vrezen geen algemeen geldende en afgesprokn regels... >>> Nu maar hopen dat wij op de politiek kunnen vertrouwen..

Freeman2
Freeman230 mrt. 2015 - 8:40

Banken horen beoordeeld te worden naar de bonussen die ze aan hun topmensen uitdelen. Dit is de ware graadmeter. De klanten en de economie vallen op de tweede plaats.

msj_meijerink
msj_meijerink30 mrt. 2015 - 8:40

Wat een heerlijk item voor het wensdenken onze complot-denkers. Aan de linkerzijde wordt het neoliberalisme op soms creatieve wijze verdacht gemaakt en aan de rechterzijde worden de apparatsjiks van de conservatief socialisten van van alles beschuldigd. En wat levert het op: polarisatie in ons polderland. Dat kan niet!

JoostdeV
JoostdeV30 mrt. 2015 - 8:40

Lees: Eigenaren van banken en hun marionetten in de besturen en toezichtsorganen maken zich zorgen dat respectievelijk de winsten en de salarisopslagen zullen dalen. Ze blijven blind voor de boodschap dat hun partijtje finaal uit de hand is gelopen en dat het nu afgelopen moet zijn met die flauwekul.

1 Reactie
lembeck
lembeck30 mrt. 2015 - 8:40

Voorlopig zullen hun uiterste best doen om HUN politici in te zetten, zodat er niets gewijzigd zal worden aan m.n. de gigantische inkomens aan de top, terwijl op de vloer mensen ontslagen worden. Ik schrijf HUN politici, omdat ze met aan grote waarschijnlijkheid deze politici grof geld betalen voor hun hulp ten gunste van de bank CEO's en hun geldmaker, hun bank.

dino_radja
dino_radja30 mrt. 2015 - 8:40

om te beginnen eerst maar weer eens een staatsbank, het moet niet aan banken zijn om te bepalen wie wat krijgt. Dat hoort democratisch te gebeuren en dat kan het beste via staatsbanken. De private banken zijn er niet in geslaagd een goed beleid te maken, en moeten dus afgeschaft worden.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg230 mrt. 2015 - 8:40

"het moet niet aan banken zijn om te bepalen wie wat krijgt" Nu zijn er ook verdomd weinig mensen die wat van de banken krijgen. Veel verder dan wat bestuurders kom ik eigenlijk niet.

CliffClavin1993
CliffClavin199330 mrt. 2015 - 8:40

Oei. Zie ik het goed, dat de banken bang zijn voor toezicht en controle op hun soliditeit en betrouwbaarheid? Als ik het correct begrijp, dan is dat zowel hoogst komisch, als heel ontluisterend.

1 Reactie
MarcKaptijn
MarcKaptijn30 mrt. 2015 - 8:40

Wat ik minstens zo komisch en schokkend vind zijn de meningen van deze knakker: http://www.nu.nl/economie/4020964/einde-van-bankhervormingen-in-zicht.html

Marc Marc
Marc Marc30 mrt. 2015 - 8:40

Dit gaat vermoedelijk leiden tot een probleem voor het verkrijgen van een hypotheek. Hypotheken van meer dan 80% van de woningwaarde zijn niet interessant voor banken omdat het de solvabiliteit benadeeld dus de rente gaat daar omhoog. Voor bestaande hypotheken die onder water staan zal verplicht worden om meer af te lossen. Contractueel heeft de bank in de meeste gevallen al deze mogelijkheid. Het verkrijgen van bedrijfsleningen zal ook lastiger gaan worden. Voor de aandeelhouders betekent het minder dividend omdat het EV verder opgebouwd moet worden. Persoonlijk ben ik voor strengere eisen. Iedereen die dat ook vind moet zich wel realiseren dat er consequenties zitten aan strengere eisen. Strengere solvabiliteit eisen en eisen dat de banken de hand niet op de knip mogen houden bij het verstrekken van leningen, gaat niet samen. De opbrengsten uit de beursgang van ABNAMRO zullen ook naar beneden bijgesteld moeten worden omdat het voor de toekomstig aandeelhouder minder interessant is wanneer er de komende jaren geen dividend uitgekeerd kan worden vanwege het aansterken van de vermogenspositie.

1 Reactie
lembeck
lembeck30 mrt. 2015 - 8:40

Volgens mij doen banken dat nu al, Marc. Even een hypotheek regelen is er al een paar jaar niet meer bij en een lening voor iemand die een bedrijf wil starten lukt ook steeds vaker niet meer. Men gaat in arren moede voor crowd funding om toch dat startersbedrag bij elkaar te halen. Hoe dat werkt met eventuele rentes weet ik niet.