Om uitgeleend geld terug te krijgen vragen ze klanten die in financiële problemen zitten een 'onherroepelijke volmacht' te tekenen
Wanneer huiseigenaren financiële problemen hebben en over moeten gaan op het verkoop van hun huis, vragen banken hun klanten in ruil voor een betalingsregeling een ‘onherroepelijke volmacht’ te tekenen. Dankzij deze volmacht kunnen banken bepalen wanneer en tegen welke prijs het huis in de verkoop gaat.
Hettie Schuring van De Sociale Raadsvrouw, al acht jaar werkzaam in de schuldhulp, komt steeds meer onherroepelijke volmachten tegen. Schuring:
Het lijkt wel of de bankiers met zijn allen op een symposium zijn geweest waar ze dit instrument hebben uitgevonden […] In die acht jaar was ik nooit een ‘onherroepelijke volmacht tot verkoop’ tegengekomen. Maar in de laatste drie weken heb ik er vijf onder ogen gehad.
Volgens Schuring proberen banken huiseigenaren op deze manier onder druk te zetten. Schuring: “Die mensen hebben vaak niet zoveel keuze meer: of een executieverkoop en de schuldsanering in of een betalingsregeling treffen met hun bank. Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur, maar dat doen banken nu vaak alleen als hun klanten daarbij ook zo’n volmacht tekenen.”
Het probleem met het tekenen van een volmacht is dat je niet meer in aanmerking kunt komen voor de schuldhulpverlening. De bank heeft immers zeggenschap over de verkoop van je huis. Daar waar je dankzij de schuldhulpverlening na drie jaar schuldenvrij zou kunnen zijn, ben je nu overgeleverd aan de bank.