Asielzoeker wacht al 18 jaar op beslissing status
• 20-06-2014
• leestijd 2 minuten
Schrijnend verhaal uit Oostenrijk: mensenleven verdampt door bureaucratie
De 38-jarige Dulal D’Costa uit Bangladesh vroeg in 1996 asiel aan in Oostenrijk. Hij ontvluchtte als 20-jarige zijn land nadat hij had deelgenomen aan studentenprotesten. Korte tijd later werd een achtergebleven vriend van hem gedood. Nu, 18 jaar later, is zijn aanvraag nog steeds in behandeling. D’Costa is al die tijd nauwelijks in staat een bestaan op te bouwen omdat ieder moment de beslissing kan vallen dat hij weg moet.
De
Oostenrijkse publieke omroep ORF besteedt op Wereldvluchtelingendag (20 juni) aandacht aan het wrede lot van de Bengaal. Hij verkoopt sinds twaalf jaar kranten aan de bewoners van een bejaardencomplex maar uitzicht op een betere toekomst heeft hij amper. Asielzoekers zonder status mogen in Oostenrijk niet in dienst treden en alleen als zelfstandige werken. Negen jaar na zijn aanvraag volgde een negatieve beschikking. D’Costa ging in beroep en belandde in een bureaucratisch labyrint. Al die tijd heeft hij het land niet kunnen verlaten. Aan een relatie of trouwen en een gezin stichten, durft hij niet te beginnen uit angst dat hij straks alsnog uitgewezen wordt. In Oostenrijk zijn 100 asielzoekers die al meer dan 10 jaar op een beslissing wachten.
Beluister hier de reportage (mp3).
Uit een vandaag
gepubliceerd rapport van de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen, blijkt dat er sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet zoveel mensen op de vlucht waren als nu: 51,2 miljoen. Als oorzaak voor de toename wordt onder meer het lang slepen van conflicten (Syrië, Congo) genoemd waarbij de machtige landen op aarde niet durven of willen ingrijpen.
cc-foto: Quinn Dombrowski