Industrie negeert boycots en beperkingen. Goedkoop, maar kankerverwekkend bouwmateriaal verkocht aan ontwikkelingslanden
Asbest wordt wereldwijd nog volop gebruikt. In ontwikkelingslanden groeit de verkoop van het kankerverwekkende bouwmateriaal zelfs. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse omroep BBC en het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten.
Hoewel de EU en een aantal andere landen de verkoop en de productie van asbest hebben verboden, is het ze nog niet gelukt dit mondiaal door te voeren. In 2009 werd er maar liefst 2 miljoen ton asbest gedolven, zo meldt de BBC.
’s Werelds grootste leverancier is Rusland, waar per jaar meer dan een miljoen ton wordt geproduceerd. Een groot deel van het kankerverwekkende bouwmateriaal wordt geëxporteerd naar derde wereldlanden. De asbest-industrie, met Rusland voorop, negeert hiermee de boycots en beperkingen van 52 landen.
De vraag naar goedkoop bouwmateriaal is in landen als Mexico en India groot. In China, de op één na grootste producent, hebben de autoriteiten stappen ondernomen om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen. Zo worden bruine en blauwe asbest geweerd, omdat men gelooft dat deze schadelijker zijn dan de witte variant. Dat neemt niet weg dat ook aanraking met de witte variant dodelijke gevolgen kan hebben. Jaarlijks sterven er ongeveer 100.000 mensen aan de gevolgen van het werken met asbest.
In het rapport zegt Dr. James Leigh, oud-directeur van het Centrum voor Arbeid, Gezondheid en Milieu in Sydney, dat asbest in 2030 vijf tot tien miljoen sterfgevallen zal hebben veroorzaakt. Volgens David Kaplan, directeur van het ICIJ, kan de asbest-industrie groeien dankzij een marketing campagne met een wereldwijd netwerk van asbest-industriegroepen geleid door het Chrysotiel Instituut.