Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Anti-grote stad

  •  
21-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
"Anti-grote stad", zo noemde Asscher als wethouder het sociale beleid van Rutte. Nu is hij verantwoordelijk voor de uitvoering van dit beleid en verandert er niks
Het beleid van het kabinet Rutte I werd anti-stedelingen genoemd. De invoering van de wietpas, de bezuinigingen op cultuur, de afschaffing van de stadsdelen illustreerden deze houding. Daarnaast voelden de stedelingen ook financieel de gesel van de regering. Nu ‘dorpspartij’ CDA plaats heeft gemaakt voor de ‘stadspartij’ PvdA is het de vraag of de stedelingen er beter vanaf komen.
“Je proeft rancune in de maatregelen, het is anti-grote stad.” Stevige woorden uit de mond van de voormalige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher voordat hij vicepremier werd. De klappen van Rutte I zouden volgens hem vooral in de grote steden vallen. Het verdwijnen van de wijkaanpak, verlaging van de bijstand, de duurdere kinderopvang, beperking van de re-integratie, hogere huren, minder geld voor het openbaar vervoer, het uitknijpen van de jeugdzorg en het passend onderwijs. Deze maatregelen zou het vorige kabinet hebben genomen omdat het een hekel zou hebben aan de grote stad. 
Nu is Asscher verantwoordelijk voor de uitvoering van dit beleid. Geen van bovenstaande maatregelen wordt teruggedraaid. De minister Sociale Zaken is vol lof over de samenwerking met Rutte. En nu zegt hij: “Het was me een lief ding waard geweest als ik geen 5 miljard op de sociale zekerheid had moeten bezuinigen. Maar ik weet dat het moet.” Maar worden de stedelingen hiermee niet ook relatief zwaarder getroffen? Verhoudingsgewijs wonen er de grote steden tenslotte meer mensen die hier gebruik van maken.
Naast het handhaven van eerdere bezuinigingen, bezuinigt dit kabinet extra op de thuiszorg. De huishoudelijke hulp zal niet meer worden vergoed. Met als consequentie dat hulpbehoevende mensen een zwaar beroep moeten doen op hun omgeving en in veel gevallen minder lang thuis kunnen wonen. Het gevaar van vereenzaming, verwaarlozing en vervuiling neemt hierdoor toe. Vooral in grote steden, waar toch minder stevige sociale netwerken zijn, zal dit gevoeld worden door de ouderen en langdurig zieken.
Rutte II kiest ervoor om de hoogte van de huur van sociale huurwoningen afhankelijk te maken van de markt. In de toekomst moeten huurders 4,5% van de marktwaarde van hun woning betalen. Deze maatregel raakt de grote steden en in het bijzonder Amsterdam enorm hard. Niet alleen omdat er relatief veel lage inkomens in de stad zijn, maar vooral ook omdat de marktwaarde door de schaarste aan woningen hier erg hoog ligt. Gemiddeld dreigen de ‘sociale’ huren in Amsterdam te stijgen met 79% en in de binnenstad zelfs met 150%. De tweedeling in de stad zal toenemen omdat huishoudens met lagere inkomens de stad zullen moeten verlaten.  
Ook de maatregelen van Rutte II treffen de stedelingen hard. Maar het gaat natuurlijk niet om de vraag of het de stad treft of het platteland. De bezuinigingen van de afgelopen jaren én de komende jaren raken de armste en meest hulpbehoevende mensen relatief het hardst. Sociaal beleid ontbreekt bij dit sloopkabinet. Een grote uitdaging voor alle steden en dorpen om te kijken of zij wel een goed en passend sociaal stelsel in stand kunnen laten. Met pleisters plakken alleen komen we er niet meer. Nu VVD en PvdA aan de knoppen zitten, zijn er stevige bandages nodig om sociale steden te behouden.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

lembeck
lembeck21 jan. 2013 - 15:50

Rutte is al zolang ik hem 'ken' (2004) anti grote stad, anti uitkeringsgerechtigden, anti huurders, anti zieken en gehandicapten en anti arme ouderen. Dat blijkt uit de WWB die hij in 2004 geschreven heeft en die hij in 2006 nog wat aangescherpt heeft. Een aantal mensen, waaronder ik, hebben gewaarschuwd dat het onder zijn bewind alleen erger zou worden, vanwege die ongenuanceerde haat die hij schaamteloos laat zien en waardoor hij al even schaamteloos de minima laat bloeden. Maar inmiddels niet meer alleen de minima. Hij heeft een regering voor alleen rijken. Middeninkomens tot zeker 60.000 euro die huren zijn zo enorm de klos door die nieuwe wetgeving met de Gluurverhoging dat ze gaan terug vallen naar op zijn best lage midden inkomens, maar het zal me niet verbazen als er bij gezinnen netto een bedrag op bijstandsniveau overblijft om van te leven. Rutte is fervent fan van Margareth Thatcher en haar periode als premier in de U.K. Wie nu nog durft te zeggen dat Thatcher er niets mee te maken heeft, heeft geen draad weet van wat zich in de huurwereld en in de wereld van de genoemde groepen afspeelt. Bijstanduitkering korten met 2000 euro netto in 2020. Dat is nu al aan het gebeuren. Huurtoeslag die DRINGEND nodig is, wordt afgebouwd. Corporaties worden gedwongen een verhuurdersheffing te betalen. Ben je ziek, dan kan je strakjes de huisarts nog wel bezoeken, maar medicijnen gaan dan niet meer, want als je netto elke jaar opnieuw 25 euro minder overhoudt per maand dan is dat nu inmiddels ruim 50 euro minder. En dan zijn de gestegen tarieven en prijzen niet eens meegerekend. En wat heeft cultuur hier mee te maken? Daar gaat het hier niet over!

lembeck
lembeck21 jan. 2013 - 15:50

Nog eentje, het CVZ wil voor psychische aandoeningen geen vergoeding meer geven voor de nodige hulp. De huisartsen moeten maar op de stoel van de therapeuten gaan zitten . En mensen met autisme krijgen dan nog maar 1 jaar hulp. Daarna moeten ze het zelf doen en regelen. Alsof autisme over gaat.... Nee dus. Dat gaat nooit over. Autisme kan (nog?) niet genezen worden. Maar ze mogen wel barsten. Ik ken er twee die werken met een bijdrage van de desbetreffende Sociale Diensten en de nodige therapie en hulp. Zonder zullen hun baan gaan verliezen. Ze zijn allemaal gek geworden in dit land.