Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Angst voor derde golf in Europa zwelt aan

  •  
02-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50349296906_139cefdc4c_o

© cc-foto: Europees parlement https://flic.kr/p/2jHciPY

De Europese Unie waarschuwt de lidstaten dat een ongecontroleerde versoepeling van de coronamaatregelen kan leiden tot een derde golf. Vooralsnog lijken de landen zich daar weinig van aan te trekken, ondanks de verontrustende besmettingscijfers en vollopende ziekenhuizen. Experts vrezen een nieuwe uitbarsting door het samenkomen bij de feestdagen en de start van het wintersportseizoen.
Op tal van plaatsen wordt met de feestdagen in zicht gewerkt aan het laten vieren van de teugels. Al binden sommigen wel in. Oostenrijk bijvoorbeeld wil bij nader inzien de wintersportgebieden alleen voor de eigen bevolking openstellen. Hotels en horeca mogen daarom pas in januari weer open. In Zwitserland daarentegen zijn toeristen wel welkom wat er toe leidt dat Frankrijk dreigt met het sluiten van de grens om wintersporters tegen te houden.
In Polen gaan de winkelcentra en winkels weer open. Frankrijk staat weer religieuze diensten met meer dan 30 bezoekers toe en trekt de avondklok in. Deskundigen verwachten dat er in vanwege het risicovolle gedrag een stijging van het aantal ziekenhuisopnamen in de eerste week van januari. Mochten sommige landen de versoepeling al doorvoeren op 7 december dan zou de stijging van besmettingen en bijbehorende extra belasting van de zorg al rond de kerst kunnen beginnen. Andere landen voeren de maatregelen juist op. Zo overweegt Italië het reizen tussen regio’s en steden te verbieden rond de feestdagen om zo te voorkomen dat families en vrienden elkaar over grote afstanden gaan opzoeken.
De Europese commissaris voor de volksgezondheid Stella Kyriakides waarschuwt ministers van de lidstaten dat de start van vaccinatie niet moet leiden tot een misplaatst gevoel van veiligheid. “Totdat de vaccins in voldoende mate uitgedeeld kunnen worden moeten de geldende maatregelen de komende maanden van kracht blijven en zeker gedurende de feestdagen.” Kyriakides wijst er op dat er sinds oktober in de EU elke dag gemiddeld 5000 mensen aan het virus sterven.
Brussel wil dat er meer coördinatie is tussen landen over de te nemen maatregelen die nu sterk uiteenlopen, schrijft Politico. De EU wil daarbij meer zeggenschap krijgen over wat de lidstaten moeten doen om de volksgezondheid te beschermen. Nu bepaalt ieder land dat zelfstandig. Zo wil Brussel duidelijker adviezen kunnen geven in plaats van louter data inzamelen en uitwisselen.
Op buiten de EU klinken waarschuwen. De Britse premier Boris Johnson maakte in het parlement duidelijk dat het vaccin niet direct verlichting zal brengen en de crisis nog maanden zal duren. Johnson heeft te maken met een opstand binnen zijn eigen Conservatieven omdat de regering er niet in slaagt het virus onder controle te krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.