Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse SP-bestuurders weg vanwege ‘sektarische geest’

  •  
01-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
spjas

© Nederland, Amstelveen, 03-03-2018. Socialistische Partij ( SP) lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Patrick Adriaans ( fractieleider) deelt folders uit voor een filiaal van su

Drie bestuursleden van de SP Amsterdam zijn uit het bestuur gestapt, omdat zij zich ergeren aan de “sektarische geest die kritiek wil uitbannen” binnen de partij. Dat meldt AT5.
Luc Wiegers, Niels van Leenen, en Ivar Kracht hekelen onder meer het besluit om geen sprekers en moties vanuit afdelingen toe te staan op het landelijke partijcongres. In een verklaring schrijven zij: “Dit laat zien dat er niet alleen geen kritiek mag zijn in de ogen van het electoraat. Ook moet elke mogelijkheid om kritiek überhaupt intern te overwegen geweerd worden.”
Het rommelt al geruime tijd binnen de SP. Vorige maand werd het SP-bestuur in Rotterdam geschorst. Daardoor is de SP-deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Maasstad onzeker geworden. In Utrecht stapte het lokale bestuur zelf op. In oktober royeerde de SP tientallen leden omdat ze lid zijn van de voormalige jongerenafdeling Rood of het Marxistisch Forum.
Ontevreden leden schrijven in een verklaring dat “de partij kampt met een serieus democratisch tekort en een verziekte bestuurscultuur”. Ook halen zij uit naar de huidige partijlijn.
"Geleidelijk schoof de SP steeds verder op naar rechts. We moesten strikter worden op migratiebeleid en tegelijkertijd meer dan ooit open staan voor mogelijke regeringsdeelname met rechtse partijen als de VVD. Waar een socialistische partij een bondgenoot moet zijn van sociale bewegingen, werden we links ingehaald door bewegingen als Black Lives Matter, de klimaatbeweging en de vakbond. De SP stond stil in haar analyses en werd steeds minder relevant."

Meer over:

amsterdam, sp, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (79)

Pater
Pater2 dec. 2021 - 4:32

"Luc Wiegers, Niels van Leenen, en Ivar Kracht hekelen onder meer het besluit om geen sprekers en moties vanuit afdelingen toe te staan op het landelijke partijcongres." Als dat waar is is het de verkrachting van de interne partijdemocratie. Inderdaad sektarisch.

1 Reactie
The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 19:46

Pater is een immer doorrazende Roeland, die het aan elke zelfreflectie ontbeert en die nooit blijk heeft gegeven van de enige kennis van de rijke geschiedenis van het socialisme en de sociaaldemocratie. De les: geloof Pater niet zomaar.

EUpiet
EUpiet1 dec. 2021 - 22:16

Vroeger was de heer Engelen ook een columnist hier en ik lees hem nog steeds graag in de Groene. Ja het is niet veel meer bij de SP maar de keuze wordt nu wel heel beperkt. Wie dit leest over de PvdA is daar ook wel klaar mee. https://www.groene.nl/artikel/marketingbingo Ik heb bijna 50 jaar managers gelul moeten aanhoren en wil dat zeker niet bij een politieke partij vinden.

4 Reacties
Pater
Pater2 dec. 2021 - 11:58

Engelen is een immer doorrazende Roeland, tegenwoordig de partner van de voormalige voorvrouw van de PvdD meen ik, die elke zelfreflectie ontbeert. In het artikel achter de link gaat hij tekeer tegen een eerste terugblik van de PvdA op de verkiezingen. In die terugblik staat letterlijk dat het niet meer is dan een eerste stap van de vorming van een nieuwe strategie, en daarbij zal ongetwijfeld de rijke geschiedenis van de sociaaldemocratie aan de orde komen. De les: geloof Engelen niet zomaar.

The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 19:37

Daar kon je op wachten: Engelen is één van de meest intelligente critici van het huidige sociaal-economische beleid, dus Pater zal elke gelegenheid aangrijpen om hem in diskrediet te brengen.

EUpiet
EUpiet4 dec. 2021 - 0:27

@Pater, Ik volg Ewald Engelen al jaren en ik heb heel wat meer vertrouwen in zijn kijk op de maatschappij en de economie dan dat ik dat in de uwe heb.

Pater
Pater6 dec. 2021 - 5:51

Het voordeel van Engelen is, dat hij heel vaak opmerkelijke meningen verkondigt, uiterst nuttig voor een blad als de Groene. En intelligent is hij zeker. Engelen is echter m.i. een doorgedraaide radicaal met een hoge mate van dogmatiek, die maar al te vaak de plank misslaat. Radicaal is niet hetzelfde als zinnig. Engelen was, met René Cuperus en Thierry Baudet, initiatiefnemer van het Burgerforum EU, dat een referendum over machtsoverdracht van Den Haag naar Brussel bepleitte. Engelen en Baudet waren in 2014 ook samen in de Tweede Kamer bij een debat over het Burgerinitiatief voor een EU-referendum. Ik was ook niet blij met de 'analyse' van o.a. Van Dam en Jeroen Dijsselbloem waarover Engelen schreef, maar Engelen schept een scheef beeld door weg te laten dat zelfs deze heren aankondigen dat dit een beperkte aanzet tot analyse is die los staat van de inhoud. Engelen heeft wel vaker last van zijn haat tegen de sociaal-democratie. O ja, Appel mag proberen zijn zo originele commentaar voortaan onder het goeie stukje te zetten en niet daarboven.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 dec. 2021 - 19:25

Een uitstekend artikel om de sektariërs onder de vaste reageerders weer eens op de kast te jagen. De infiltranten van de BVD en de CIA worden uiteraard ook van stal gehaald. De SP is in verval en ik zie het einde nog niet in zicht. Zoek ook in Delpher op 'Paul de Groot'. Die had ook dit soort analyses altijd op de plank liggen. Een hele mooie is die van 1977. Na de campagne ' Van Agt eruit, de CPN erin' verloor de partij vijf zetels maar dat was helemaal de schuld van de Molukkers. Ik heb heel wat CPN'ers gekend. Stuk voor stuk sympathieke lui met het hart op de juiste plek. Maar politiek gezien zo sektarisch als de pest.

3 Reacties
Satya
Satya2 dec. 2021 - 9:01

"De infiltranten van de BVD en de CIA worden uiteraard ook van stal gehaald." Zeer interessante geschiedenis Frans.

MAD1950
MAD19502 dec. 2021 - 19:00

Lees voor het volledige verhaal het boek "De man die faalde" van Gijs Schreuders. Heel interessante lectuur. Dat commentaar waarin de Molukkers de schuld kregen van de verkiezingsnederlaag was geschreven door Gijs Schreuders en Joop Wolff. Ze schreven om de beurt een zin. Je moest toch wat om uit te leggen dat de partij die het altijd zo goed wist ineens verloren had. Paul de Groot probeerde daarna de nederlaag te gebruiken om zijn greep op de partij terug te krijgen. Hij maakte daarbij de fout dat hij te veel mensen de schuld gaf. Hij had een paar mensen moeten ontzien, om die tot medestander te maken. Nu kreeg hij iedereen tegen zich en was zijn rol binnen de partij weldra uitgespeeld.

Pater
Pater6 dec. 2021 - 5:57

En de basisfout was een enorme zelfoverschatting van de rol van de CPN. Niemand nam de vergelijking met het CDA serieus, de leus vestigde daar juist pijnlijk de aandacht op.

Keus2
Keus21 dec. 2021 - 18:19

Best wel amusant om als niet-socialist het navelstaren van de SP adepten te volgen. Wat de kiezers c.q het volk van hun standpunten vindt is blijkbaar van minder belang. Nuttige idioten zijn dat immers.

LeftFuturist
LeftFuturist1 dec. 2021 - 17:34

Sommige willen liever dat we allemaal braaf de professionals en experts volgen in plaats van sociaal gelijk zijn. Het kan niet eens zeggen ze dan. Maar waarom ben je dan in Godsnaam links? Volgzaamheid is wat rechtsen willen. Zo geef je een groep of klasse alle macht namelijk.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 dec. 2021 - 15:28

Naar mijn bescheiden mening is het meer een kwestie van grotelijkse manipulatie van buitenaf binnen de partij, georkestreerd door vileine rechtse elementen, verkleed als kameraden van solidaire snit. Heb het zelf meegemaakt vroeger als SP-lid, was 30 jaar geleden ook al het geval. Destijds ronselde de BVD heimelijk betaalde provocateurs, om te infiltreren, en om schisma's te zaaien, ook in de meeste linkse clubs trouwens, tot de vredesbeweging aan toe.

2 Reacties
Satya
Satya1 dec. 2021 - 17:31

Beste Hannes ik denk dat de rot de parij leiding is, niet de leden of kiezers. Links werd inderdaad geïnfiltreerd, oa door Amerikaanse overheid. Staat interessante documentaire hierover op netflix

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 dec. 2021 - 18:53

“Naar mijn bescheiden mening is het meer een kwestie van grotelijkse manipulatie van buitenaf binnen de partij, georkestreerd door vileine rechtse elementen, verkleed als kameraden van solidaire snit.” Conspiracy all over the place, ik weet dat de cpn vroeger door de BVD werd dwars gezeten, de sp heeft echter een lange traditie als het gaat om het royeren van hele afdelingen die het in hun hoofd haalden ook maar iets tegen de partijlijn in te brengen, en zoals de sp van Daan Monjé, de oprichter van de sp werd vernietigd door de heren uit Oss, Jan Marijnissen en Tiny Kox speelt zich nu iets soortgelijks af, ik ben ervan overtuigd dat de heren Kox en Marijnissen op dezelfde voet doorgaan, Lilian Marijnissen is niets anders dan een stropop, Jan Marijnissen en Tiny Kox maken de dienst uit, dat is al een eeuwigheid zo, ik zeg niet dat Marxisme een toekomst heeft in dit land en zou in die zin een doodgeboren kindje zijn maar deze manier van doen vind ik ronduit stuitend.

Gerygrr
Gerygrr1 dec. 2021 - 13:54

Waarom wordt je lid van een partij als het doel is de koers om te gooien? BLM beweging is thuis bij Sylvana Simons en Bijeen. Het sterke punt van de SP en de reden voor mij om me daarbij aan te sluiten is juist de verbinding en solidariteit van alle sociaal zwakkeren, geen kleur uitgezonderd. Zoeken naar verbinding en gemeenschappelijk ondervonden onrecht bestrijden. Oog voor de ontwrichting, die in de landen waar arbeidsmigranten vandaan komen plaatsvindt plus het feit, dat hier door de komst van de goedkope concurrentie de lonen te laag blijven…..

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr1 dec. 2021 - 14:40

Oeps: word je

Satya
Satya1 dec. 2021 - 17:40

"Het sterke punt van de SP en de reden voor mij om me daarbij aan te sluiten is juist de verbinding en solidariteit van alle sociaal zwakkeren, geen kleur uitgezonderd." Zo voel ik dat dus niet bij de SP. Dan zou er namelijk meer aandacht zijn voor verschillende vertrekpunten. Laagopgeleide jongeren met migratie achtergrond worden bv gediscrimeneerd bij stage plekken. Waar ik bij bij1 symbool politiek zie zie ik bij de SP niet de aandacht voor daadwerkelijke discriminatie problemen. Beide kan ik dus niets mee, eigenlijk is de enige waar ik het gevoel heb dat ze er iets mee willen, de echte discriminatie problematiek, de PvdA alleen lijken die weer opgeslokt te worden door bv vrij links met figuren als Bordewijk. Het volgende artikel wil ik aangepakt zien worden, zonder de hysterie van Bij1 maar er is wel een aanpak nodig want hier ligt racisme als oorzaak. Ben eigenlijk benieuwd hoe jij hier tegenover staat. Krijg nooit enige reactie als ik dit aankaart en het werkt erg polariserend voor jongeren die het raakt. https://www.ad.nl/utrecht/mbo-student-met-migratieachtergrond-maakt-minder-kans-op-een-stageplek~a4169303/

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 dec. 2021 - 14:07

Satya Dat meen je niet. Dat m.b.t. die stageplekken....

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 dec. 2021 - 14:12

Satya https://amsterdam.sp.nl/nieuws/2017/04/plan-van-aanpak-tegen-stagediscriminatie Graag geen onzin verspreiden! Dat hoor ik hier al; genoeg!

EUpiet
EUpiet1 dec. 2021 - 12:45

Ik was er al klaar mee toen ze Sharon Gesthuizen aan de kant gezet hebben. Zij straalde vernieuwing uit en het begin van een meer democratische partij. Helaas het werd Ron Meyer Ik geloof overigens best dat mevrouw Marijnissen het hart op de juiste plaats heeft maar er waren zoveel andere goede mensen op dat moment. En mevrouw Marijnissen heeft het niet qua lijsttrekker. Nooit gehad. Het zij zo. Op de PvdA zal ik nooit meer stemmen, die hebben te vaak gemene zaak gedaan en zoveel weggegeven. GL? Idem, altijd weer rechts steunen op momenten dat rechts dat nodig had. We gaan maar eens thuisblijven bij de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst in 40 jaar. Een nieuwe linkse partij? Op communisten zal ik nooit stemmen. Vrij links is een vroege dood gestorven. Overigens wil Nederland niets anders dan rechts tot extreem rechts. Dan moet dat maar zo zijn.

3 Reacties
Eid
Eid1 dec. 2021 - 14:03

De vraag is of je in een land, waar je altijd uitkomt op compromissen, je realistisch bent door je altijd te beklagen over 'punten weggeven'. Linkse partijen, met hun traditionele strijd- of breekpunten zijn daar nooit sterk in geweest. Met als resultaat, bij hun minderheid, dat ze langs de kant blijven; altijd hopend op de echte linkse beweging, en zich beklagend over t rechtser wordend NLse volk. De verdwijnende kruidenier, met in zijn ogen zuivere waar, die zich beklaagd over de supermarkt..

watcher3
watcher31 dec. 2021 - 16:27

@eid: de meeste mensen in dit land stemmen op de VVD, christelijke en extreem rechtse partijen. De grootste bondgenoot van rechts is de PVV die zich voordoet als een "economisch linkse" partij. Er zijn heel veel mensen die daarom op de PVV stemmen maar niet beseffen dat die altijd met de VVD meestemt op sociaal economisch vlak. Als de PVV en de FvD normale oppositiepartijen waren geweest had Nederland niet in de situatie gezeten waarin het nu zit. De rechtspopulistische partijen helpen het neoliberale VVD keer op keer om wetten er door te krijgen. Kortom: rechts liegt en bedriegt de kiezer keer op keer. Dat hebben we eerder met Trump gezien.

EUpiet
EUpiet1 dec. 2021 - 17:14

Beste Eid. Ik ga liever strijdend ten onder dan dat ik ooit met een walgelijke club als de VVD zaken zou willen doen. Zekers heb ik dan niets bereikt. Maar het zaken doen met de VVD, of het CDA en zelfs D66 levert alleen maar verlies en frustratie op. Nederland wil die clubs, dat is dan maar zo. Maar ik ga die clubs niet steunen.

Paul250371
Paul2503711 dec. 2021 - 12:39

Socialisten die met Rutte willen samenwerken zijn geen socialisten. Misdadigers bestrijd je die ga je niet faciliteren want dan maak je je schuldig aan crimineel rechts beleid.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503711 dec. 2021 - 12:44

https://www.krapuul.nl/nieuws/2766030/waarin-de-sp-zich-inzet-voor-het-uitzetten-van-asielzoekers/ Socialisten ppffff, ze hebben geen reet met mensen op.

Eid
Eid1 dec. 2021 - 13:58

@Paul Zo te lezen hebben 'echte' socialisten uberhaupt moeite met partijen samen te werken die een andere mening hebben, zeker als dat partijen zijn die rechtser zijn. Blijf je wel mooi in je eigen gelijk, en nooit water bij de wijn. Helaas wordt je ook nooit uitgenodigd bij t diner. Altijd veilig, maar langs de kant.

Ch0k3r
Ch0k3r2 dec. 2021 - 7:04

@paul Het gaat hier om uitgeprocedeerde asielzoekers. Net even iets anders natuurlijk. Die hebben het hele traject al meerdere malen doorlopen en komen niet in aanmerking voor hetgeen waar zij denken recht op te hebben. Het is ook sociaal die mensen uiteindelijk uit te procederen, mss niet zo leuk voor die mensen, maar ter apel en omgeving zal er wat dat betreft blij mee zijn. Nud is het natuurlijk wel zo dat de achterliggende procedures niet altijd even fair zijn en worden aangestuurd door rechts. Asiel aanvragen is niet voor iedereen weggelegd. Anders kan je de hele wereld hier gewoon toelaten, paspoort, visum etc niet nodig.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 dec. 2021 - 10:37

Tja, vooralsnog lijken al die perikelen de SP in de peilingen niet echt te deren. Nu groter dan de PvdA en GL. Ik gok dat de gemiddelde SP-er niet echt warm loopt voor zaken als BLM en de klimaatbeweging? Gewoon een sociale partij zonder al die extra poespas waar de andere linkse partijen zich voor laten paaien.

5 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot1 dec. 2021 - 12:09

Ja zolang de SP weg blijft van BLM, identiteispolitiek en ander woke-gedram, kan het nog wel goedkomen, want best goede ideeën mbt zorg en onderwijs. Sociaal economisch veel te links voor regeringsdeelname. En ja, dan moet je wellicht met harde hand de parijlijn doorzetten, dus prima als niet iedereen verder wil. De SP zal hierdoor verder groeien, zeker als ze een meer realistische visie hanteren mbt immigratie en integratie, de bekende blinde vlek van links.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 dec. 2021 - 12:16

Je bedoelt met genoeg oogkleppen op om de wereld klein en overzichtelijk te houden. Een partij die geen antwoorden heeft op de problemen van vandaag en zich liever terugtrekt in de virtuele wereld van vroeger vol arbeiders en jannen met de pet, die heeft geen bestaansrecht meer.

Karingin
Karingin1 dec. 2021 - 12:32

A whole lot of darkness: Ja man, zinkende eilanden, racisme, arbeidsvoorwaarden, allemaal extra poespas die voor niemand relevant zijn

Paul250371
Paul2503711 dec. 2021 - 12:34

Grappig dat rechtse mensen precies weten wat goed is voor de SP.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 dec. 2021 - 17:49

De 'woke' agenda staat toch helemaal niet een sociale agenda in de weg? Ik ben het best eens met de kritiek op linkse partijen dat zij teveel hebben weggegeven op economisch gebied. Maar om dan maar de boel de boel te laten als het gaat om bestrijding van discriminatie op basis van kleur, cultuur geloof of genderkeuze is mijns inziens niet nodig, of gewoonweg in strijd met de grondwet (en grondrechten die in andere regelgeving is vastgelegd) . het kan allebei, en eerlijk gezegd vind ik het aanpakken van verboden discriminatie ook eigelijk helemaal niet een thema dat alleen maar vanuit de linkse partijen gedreven zou moeten worden.

EenMening
EenMening1 dec. 2021 - 10:34

Als je wilt begrijpen hoe de SP in elkaar steekt, moet je onderzoeken waar haar wortels liggen. Dat is de reden dat de partij sektarisch is en kadaverdiscipline hanteert. Daarbij komt dan ook nog eens de Marijnissen-hiëarchie met erfopvolging. Kritische (kader)leden worden niet gepruimd en dus geroyeerd door het Politburo. Als je niet in het tomaatrood gespoten bent, heb je er niets te zoeken en kun je beter verkassen naar GL of de PvdA. Dat wil niet zeggen dat de zogenaamde "zolderkamer-communisten" beter zijn. Het marxisme en zijn vele afsplitsingen voeren niet naar een rode dageraad, maar vrijwel zonder uitzondering naar heropvoedingskampen en ellenlange wachtrijen voor de meest elementaire levenbehoeften. BIJ1 heeft dan ook een grote fout gemaakt door zich met het marxisme te encanailleren.

6 Reacties
Paul250371
Paul2503711 dec. 2021 - 12:36

"BIJ1 heeft dan ook een grote fout gemaakt door zich met het marxisme te encanailleren." Een socialistische partij die dat niet doet verdient geen socialisme in zijn naam. Als je de klassenstrijd overboord gooit ga dan lekker naar D66. Waarom is dat een fout van BIJ1. Omdat jij Marxisme verwart met Pol Pot of Stalin?

Eid
Eid1 dec. 2021 - 14:10

@Paul De klassenstrijd. Wellicht geeft dat het dogmatisch conservatisme aan. En echt marxisme is een utopie; vooral in blijven dromen; gebeurt toch niet, nooit. En dan denken we idd niet aan Pol Pot cs. Maar dat is wel vaak waar het in de praktijk op uitdraait....

Satya
Satya1 dec. 2021 - 17:45

"Omdat jij Marxisme verwart met Pol Pot of Stalin?" Bakoenin en Herzen waarschuwden Marx dat zijn denken in dictatuur zou eindigen, de voorspelling was raak, iedere keer weer. Denk dat sociaal democratie de beste oplossing is wil je vrijheid behouden. Of een vorm van anarchisme.

EenMening
EenMening1 dec. 2021 - 21:30

@Paul Het is precies wat Satya zegt: Bakoenin en Herzen waarschuwden al dat de leer van Marx tot dictatuur zou leiden (en tot armoede). Zij zagen in dat die theorie niet klopte, hun gelijk is vele malen bewezen. Je moet wel hardleers zijn om na zoveel jaar nog steeds in het marxisme te geloven.

The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 19:59

Geloven doe je in de kerk en het is de vraag of het wel zinvol is om op te reageren die het marxisme verwarren met Pol Pot of Stalin. Overigens ben ik niet van de SP, want daar voor heb ik een veel te anarchistische inslag. Maar inhaken op de tegenstrijdigheden die inherent zijn aan het kapitalisme kan natuurlijk nooit kwaad om de huidige neo-liberale koers onderuit te halen.

The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 20:01

Herstel: om op mensen te reageren die

Simon Cohen
Simon Cohen1 dec. 2021 - 10:34

Dat bij het landelijke bestuur van de SP het inzicht bestaat dat men de orthodox socialistisch sektarische geest wil uitbannen, wat iets anders is dan geen kritiek kunnen velen, is verfrissend. Deze partij is er veel te lang door bezeten geweest maar maakt nu schoon schip. Het is hetzelfde als dat men dat aan de andere kant van het politieke spectrum doet. Er zijn in dat opzicht een paar partijen waar het sektarisme in verschillende politiek extreme vormen nog steeds sterk voorkomt al is het in verschillende mate en in gevallen vooral in hoofdstedelijke omgevingen zoals dus bij de SP die daar nu ook een einde aan maakt. Dan gaat het tot op landelijk niveau om FvD, BIJ1, maar zeker nog steeds ook GroenLinks, en dan vooral in Amsterdam.

DaanOuwens
DaanOuwens1 dec. 2021 - 10:23

Het is moeilijk om in een partij van gelovigen de boel bij elkaar te houden. In alle politieke partijen zijn dissidenten maar bij de SP lopen de emoties wel erg hoog op. Enigszins vergelijkbaar met de PVV en het FvD. Wat ik mooi vind om te zien is het verschil in opvattingen bij sympathisanten van de SP op deze site. Dat illustreert mate van extremiteit van de problemen binnen de partij. Enerzijds de bejaarde gestaalde kaders zoals Kees en anderzijds die jongere generatie zoals Mark Huysman. Dat laat zien hoe diep en breed de kloof is. Dat gaat nooit bij elkaar komen. Wellicht is dat maar goed ook. De schrijver van het artikel heeft gelijk. Met de SP zal het nooit goed komen.

6 Reacties
Pater
Pater2 dec. 2021 - 4:37

Ach Ouwens. Huysman de jongere generatie? Laat me niet lachen. Bovendien is dat helemaal geen SP-er.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 10:47

Naar eigen zeggen is Huysman geswitched naar BIJ1 vanwege hun corona uitspraken. De leeftijd van de auteurs van Joop schatten is een hachelijke zaak. Gemiddeld is Joop waarschijnlijk aan de grijze kant.

Pater
Pater2 dec. 2021 - 12:10

ik wil wedden dat Huysman de 60 ruim is gepasseerd. Dat haal je uit de context, uit welke tijd komen bijv. gebruikte voorbeelden. maar ook veel simpeler: herinneringen aan activiteiten binnen de SJ van tweede helft jaren 60. Overigens spelen andere factoren (minderheden- en migratiestandpunten) dan corona bij hem een rol bij de keuze voor Bij1, de nogal dogmatische coronastandpunten daar waren denk ik een mooie bijvangst. Jijzelf benadert denk ik de 60, ik schat je er nog net onder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 15:07

Huysman ouder dan DaanOuwens is zeer wel mogelijk.

The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 20:05

In ieder geval bezit Mark Huysman een enorme theoretische kennis, die bij dit dwaallicht totaal ontbreekt.

Pater
Pater6 dec. 2021 - 5:55

@Apple Het spijt me bijna (maar niet genoeg) te moeten stellen dat jij niet in staat bent tot een dergelijk oordeel.

Markzelluf
Markzelluf1 dec. 2021 - 10:19

De overeenkomsten tussen 'zwaar' gereformeerden, 'heftige' antivaxers en 'echte' socialisten is glashelder. Ze zijn volledig overtuigd van hun eigen gelijk, accepteren geen verschillen, hebben geen humor en ze vinden dat het doel alle middelen heiligt. Dat leidt onherroepelijk tot scheuringen, maar ook die scheuringen leiden ook weer tot scheuringen, want de standpunten worden steeds harder. Je hebt immers zulke sterke keuzes gemaakt, dat er geen weg meer terug is.... voor je gevoel dan. Alle mensen worden broeders? amehoela, dit soort types vecht elkaar de tent uit. De enige oplossing is: zet de mens centraal waar je het allemaal voor doet en zorg dat je effectief handelt om dat te bereiken. De VVD doet dat veel slimmer. Ik heb geen idee of Rutte bij zijn beslissingen de belangen van de middenklasse centraal stelt, dat communiceert en behoorlijk goed bereikt omdat hij dat als zijn levensdoel ziet en als gevolg daarvan door de kiezer beloond wordt. Of dat hij het als zijn levensdoel ziet heel lang aan de macht te zijn en daarom de belangen van de middenklasse centraal stelt, dat communiceert en behoorlijk goed bereikt oen als gevolg daarvan door de kiezer beloond wordt. Maar het werkt wel. Bij de SP (en ook wel bij GL, zeker bij Bij1, vast ook bij Denk en FvD) zitten ze er vooral vanwege hun eigen gelijk, al hebben ze dat vaak niet eens in de gaten, volgens mij.

1 Reactie
The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 20:09

Gelukkig ben ik wat flexibeler en neem zelfs uitgesproken rechtse economen serieus als ze wat zinnigs te zeggen hebben. Dat zou Markzelluf ook eens moeten proberen.

Zandb
Zandb1 dec. 2021 - 10:18

Tja. Elders pleitte ik nog voor de SP als redelijk alternatief voor de huidige regeringsellende. Dit maakt dat pleidooi grotesk.

watcher3
watcher31 dec. 2021 - 10:11

https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratisch_centralisme

Hoi3
Hoi31 dec. 2021 - 9:59

''Amsterdamse SP-bestuurders weg vanwege ‘sektarische geest’'' Heel goed dat Amsterdamse SP-bestuurders opzouten. Wat Amsterdamse elite SPers hebben gepresteerd in Amsterdam de laatste jaren is om te huilen. Links meelullen in rechtse coalities met D66, GL, PvdA en niet te vergeten de VVD en dan vooral rechtse zakken vullen. https://www.parool.nl/nieuws/dit-zijn-de-acht-nieuwe-wethouders-van-amsterdam~b8789a9d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F https://www.parool.nl/nieuws/was-amsterdam-het-bestuur-van-d66-vvd-en-sp-echt-zo-zat~b101af7b/ Als er nog arbeiders zijn te vinden in Amsterdam dan is het wel zo ver mogelijke verdreven en weggestopt ergens diep in de pauperbuitenwijken waar geen elite gezien wil worden. Met ''kansrijke'' scholen voor de kinderen, peperdure huurwoningen en dan heb je nog niks etc.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 10:54

Dom verhaal. Het is juist de landelijke leiding en haar aanhangers in de afdelingen die gericht zijn op besturen, eventueel met rechts. De mensen die eruit gegooid zijn willen juist terug naar de SP als activistische linkse arbeiderspartij.

Satya
Satya1 dec. 2021 - 11:19

Er zijn genoeg arbeiders in Amsterdam, ze zijn alleen vaak niet blank, dus zie jij ze niet, tenzij je ze kunt onderdrukken. 'Socialisten' als jij zijn wat blij met een klasse onder jou om op te schoppen. Jaloezie en racisme voeren in jouw reacties de boventoon. Daar zit dan ook jouw echte armoede.

Hoi3
Hoi31 dec. 2021 - 13:42

''Het is juist de landelijke leiding en haar aanhangers in de afdelingen die gericht zijn op besturen, eventueel met rechts.''' Voorlopig zit de Amsterdamse SP elite al jaren in het bestuur van de stad met ''progressief'' rechts beleid Huys. In plaats dat ze de stekker eruit trekken. Kijk ook eens serieus naar die ''links'' lullende verklaring. Migratie vinden de weglopers geen probleem. Terwijl elke arbeider je kan vertellen dat dat juist het allergrootste probleem is voor Nederlandse arbeiders. Wat moet je met al die migranten die hier al decennia lang onder de prijs komen werken waarvoor je als Nederlandse arbeider een woning kan huren (als die nog niet is verkocht zoals in Amsterdam of bezet door een migrant) en een gezin onderhouden. Alles gericht op maximale groei, maximale winst/inkomen voor de rijken en hun ondernemingen, villa's (waaronder dus in Amsterdam veel voormalige huurwoningen) en Tesla's met subsidie. En uiteraard de bijbehorende maximale (klimaat) vervuiling die groei nu een keer oplevert. Maar daar kijken linkslullende woke types niet naar die rechtse zakken vullen dan niet naar.

Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 14:46

[Wat moet je met al die migranten die hier al decennia lang onder de prijs komen werken waarvoor je als Nederlandse arbeider een woning kan huren (als die nog niet is verkocht zoals in Amsterdam of bezet door een migrant) en een gezin onderhouden.] Die migranten zijn ook arbeiders en een echte arbeidersbeweging hoort op te komen voor hoge lonen en voldoende sociale huurwoningen voor alle arbeiders. Alleen sufkoppen laten zich tegen elkaar uitspelen. Om de socialist August Bebel te parafraseren: ‘links nationalisme’ is het socialisme van dwazen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 dec. 2021 - 18:00

Amsterdam staat 5e op de lijst met laagste besteedbaar inkomen. Hoe je dat kan combineren met nauwelijks arbeiders in Amsterdam is me een raadsel. Dat die arbeiders niet de door Hoi gewenste kleur hebben staat daar los van, dat polulistische kantje van hem kennen we zo langzamerhand wel.

Jozias2
Jozias21 dec. 2021 - 9:42

Grappig, tegen de monarchie zijn maar qua erfopvolging, hiërarchie, geslotenheid en weinig vermogen tot verandering daar wel op lijken.

8 Reacties
Zandb
Zandb1 dec. 2021 - 10:23

Jozias Wanneer je maar lang genoeg zoekt, zijn appels en peren echt wel te vergelijken. Zeker voor iemand die op zoek is naar 'grappigheid'.

Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 10:44

Suffe, gemakzuchtige, opmerking. Lilian Marijnissen is op basis van haar eigen kwaliteiten tot fractieleider gekozen. En het klopt dat de partij hiërarchisch georganiseerd is en geen ruimte geeft aan georganiseerde oppositie maar daar is ze natuurlijk niet uniek in. De ontwikkelingen lijken veel op die binnen het Britse Labour waar ook veel linkse leden de partij uitgegooid worden. De vergelijking met de monarchie is ver gezocht.

Satya
Satya1 dec. 2021 - 11:31

"Lilian Marijnissen is op basis van haar eigen kwaliteiten tot fractieleider gekozen." Geloof je het zelf? Haar vader heeft altijd als een echte Stalinist alles proberen te controleren. "En het klopt dat de partij hiërarchisch georganiseerd is en geen ruimte geeft aan georganiseerde oppositie maar daar is ze natuurlijk niet uniek in." Dat is geen excuus voor het Stalinistisch heersen van JM. Hoe zij hun achterban verraden hebben verneukt met de vluchtelingendeals, oa mijn vader, is veelzeggend hoe zij over hun kiezers denken. Vertel eens Mark hoe rijm jij nationalisme met socialisme? Kom niet met dat vluchtelingen en een koekje verhaal maar met een verhaal over ketenverantwoordelijkheid, dat zou socialistisch denken zijn. Ik hoop dat de socialisten binnen de SP, die zijn er zeer zeker, voor zichzelf beginnen en laat die socialistisch nationalistische familie Marijnissen erbuiten. Hoopvolle ontwikkelingen.

Jozias2
Jozias21 dec. 2021 - 11:57

@mark Amalia zal waarschijnlijk ook op haar eigen kwaliteiten koningin worden. Marijnissen zat een paar maanden in de kamer. Hoe groot is de kans dat een dochter van een partij prominent ook in de kamer komt en dan na een paar maanden fractieleider wordt?

Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 14:09

[“Lilian Marijnissen is op basis van haar eigen kwaliteiten tot fractieleider gekozen.” Geloof je het zelf?] Ja. Zoals je merkt zijn er behoorlijk wat kritische SP-leden die het bestuur en de fractie van alles en nog wat verwijten maar de keuze voor Lilian als partijleider is voor zover ik weet nooit een serieus issue geweest. Het komt vaker voor in de politiek dat kinderen van politici in hun voetsporen treden. [Dat is geen excuus voor het Stalinistisch heersen van JM.] Zeg ik dat dan? Overigens denk ik dat het probleem groter is dan JM. [Vertel eens Mark hoe rijm jij nationalisme met socialisme?] Dat doe ik nergens. Waarom je me daarvan beschuldigt is me een raadsel. [Amalia zal waarschijnlijk ook op haar eigen kwaliteiten koningin worden.] Onzin. Ze is erfopvolger. [Marijnissen zat een paar maanden in de kamer. Hoe groot is de kans dat een dochter van een partij prominent ook in de kamer komt en dan na een paar maanden fractieleider wordt?] Ze was al haar hele leven actief in de SP en had een belangrijke rol gespeeld in de vakbeweging. Zelf zou ik op Sadet Karabulut hebben gestemd als ik in de SP-fractie had gezeten omdat haar politiek beter vind (linkser en meer internationalistisch). Maar het is geen wonder dat de fractie voor Lilian stemde omdat Lilian veel meer het mainstream SP-geluid vertolkt.

Satya
Satya1 dec. 2021 - 16:28

"Dat doe ik nergens. Waarom je me daarvan beschuldigt is me een raadsel." Sorry, mijn gebrek aan taalkunde. Wat denk jij van het nationalisme van de SP had een betere formulering gevraagd.

Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 18:32

[Sorry, mijn gebrek aan taalkunde.] Geen probleem! [Wat denk jij van het nationalisme van de SP had een betere formulering gevraagd.] Zoals ik hierboven schrijf: ‘links nationalisme’ is het socialisme van dwazen.

Satya
Satya1 dec. 2021 - 21:19

Mark Duidelijk.

Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 9:25

Goed artikel in de NRC over de situatie in Utrecht: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/30/het-zijn-ook-mijn-vrienden-a4067503 Ook leden die niet geroyeerd zijn zijn uitermate teleurgesteld in de lijn van het partijbestuur: Het is duidelijk dat de mensen die geroyeerd zijn populair waren bij mede-SP’ers en tot de actiefste leden behoorden van de afdeling. De partijleiding maakt de eigen partij kapot. Ongelooflijk.

6 Reacties
EenMening
EenMening1 dec. 2021 - 10:23

@Mark Als je wilt begrijpen hoe de SP is, moet je kijken naar waar haar wortels liggen. Dat is de reden dat de partij sektarisch is en kadaverdiscipline hanteert. Daarbij komt dan ook nog eens de Marijnissen-hiëarchie met erfopvolging. Kritische (kader)leden worden niet gepruimd en dus geroyeerd door het Politburo. Als je niet in het tomaatrood gespoten bent, heb je er niets te zoeken en kun je beter verkassen naar GL of de PvdA.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 dec. 2021 - 10:46

Mari, waren die leden misschien erg actief voor hun eigen straatje? En niets let deze mensen om een nieuwe linkse partij te beginnen, toch? Ik weet niet of dat nog kan voor de volgende verkiezingen maar zo ja dan weten we gelijk hoe de stand is. En over kapot maken, oorzaak en gevolg?

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 dec. 2021 - 10:47

mari moet uiteraard mark zijn. Sorry.

Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 12:04

@Frans [Mari, waren die leden misschien erg actief voor hun eigen straatje?] Lees het interview in de NRC met leden die niet geroyeerd zijn en ook geen marxistische opvattingen hebben: “Borm is met haar 69 jaar de oudste aan tafel. Vanaf 2000 bracht ze de Tribunes, het partijblad van de SP, rond. Nu strijdt ze onder meer voor aanpassingen aan verkeerssituaties en verbeteringen aan woningen. „Aan die verbeteringen hebben vooral de marxisten meegeholpen.” De anderen lachen.”

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 dec. 2021 - 14:24

Mark, ik heb het drama met de PvdA in Amsterdam meegemaakt. Ik geloof onmiddellijk dat mensen actief zijn en dat ze daarom wat anders willen dan de SP te bieden heeft. Maar als je bakker geen roomsoezen verkoopt en will roomsouzen dan zoek je er een die dat wel levert of je begint zelf een bakkerij. En als je maar luid en duidelijk tekeer gaat dan zal die bakker op een gegeven moment zeggen: het is genoeg, ik wil jullie niet meer als klant , ook niet voor dat heerlijke brood dat ik bak. Kortom ik zou nogmaals zeggen, begin die lijst in Amsterdam. Tel de stemmen en ga er voor. In mijn gemeente stond SP niet op de lijst, dus ben iknthuis gebleven, net als 2/3 van de kiezers.

Mark Huysman
Mark Huysman1 dec. 2021 - 15:01

@Frans [Ik geloof onmiddellijk dat mensen actief zijn en dat ze daarom wat anders willen dan de SP te bieden heeft. Maar als je bakker geen roomsoezen verkoopt en will roomsouzen dan zoek je er een die dat wel levert of je begint zelf een bakkerij.] Ik vind deze analogie niet kloppen. De leden die eruit gezet worden zijn geen consumenten maar medewerkers. Zij werken net zo hard mee aan de productie in de bakkerij als de opper-bakker-eigenaar. Ze willen alleen dat er ook roomsoezen gemaakt worden en daar gaan ze de discussie over aan. Maar ondertussen blijven ze wel brood bakken. Moeten ze ontslagen worden?

ton14024
ton140241 dec. 2021 - 9:20

Start die nieuwe partij op links!

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 dec. 2021 - 10:47

Zou een goed idee zijn, een frisse start. Want terwijl de PvdA gecompromitteerd is door zijn verleden, is de SP op weg omdat te worden in de toekomst. Een grote moderne linkse partij met een sterk verhaal, dat moet kunnen. Kijk wat er in Duitsland gebeurt. Waarom hobbelt Nederland altijd ergens achteraan?

LHTJ
LHTJ1 dec. 2021 - 11:03

Lijkt me een goed voorstel. Precies waar Nederland behoefte aan heeft. Een nieuwe partij erbij.