Amsterdamse chronische alcoholisten vegen de straat in ruil voor bier
In het stadsdeel Amsterdam Oost zaten ze jarenlang met de handen in het haar. Van alles werd geprobeerd om een groep overlastgevende alcoholisten uit het Oosterpark te weren, van boetes tot een totaalverbod op alcohol, maar niets werkte. Totdat werd besloten de groep drie dagen in de week de straten te laten vegen, in ruil voor vijf blikjes bier, een half pakje shag en tien euro. Tot verbazing van internationale media die het bericht onder ‘weird news’ scharen.
Drie dagen in de week vegen twee groepen van ongeveer 20 alcoholisten de straten schoon. Ze krijgen ieder twee blikjes bier bij aanvang om 9 uur, twee blikjes bij de (warme) lunch en later op de dag nog één. Ook krijgen ze een half pakje shag en tien euro.
Toegegeven, ook wij fronsten een nanoseconde de wenkbrauwen bij het lezen dat alcoholisten alcohol krijgen voor hun werk, maar dat er meer achter zit is overduidelijk. Desalniettemin schaart The Huffington Post het bericht onder ‘ weird news ‘.
Het ‘veegproject’ is opgezet met alcoholisten die flinke overlast veroorzaakten in het Oosterpark. Door ze overdag bezig te houden zou de overlast deels moeten verdwijnen. Ook wordt de chronische alcoholisten een nieuw ritme aangeleerd, waardoor ze uitzicht op een betere toekomst kunnen krijgen.
Het doel is om ze bezig te houden, om hen iets te doen, zodat ze niet meer problemen te veroorzaken in het park. Deze groep van chronische alcoholisten veroorzaakte overlast in het Amsterdamse Oosterpark: van gevechten, lawaai tot het lastigvallen van vrouwen.
Eén van de alcoholisten zegt tegen het persbureau:
Ik denk dat ik voor de hele groep kan spreken wanneer ik zeg dat we niet zouden komen als ze ons geen bier zouden geven. We hebben alcohol nodig om te functioneren. Dat is het nadeel van chronische alcoholisme.”
Op de vier dagen dat de groep niet aan het werk is, is er niets veranderd, voegt hij daaraan toe. “Wanneer de supermarkt opengaat om 8 uur, zijn wij de eersten om er wat te drinken te halen.”
Toch meldde de gratis krant Metro eerder dit jaar al dat het ‘veegproject’, dat door de gemeente in samenwerking met De Regenboog Groep is opgezet, een succes lijkt te zijn. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik verklaarde in juni:
Repressief optreden werkt niet altijd. We willen die mensen terug een zinvolle dagbesteding geven, zodat ze het gevoel hebben nuttig te zijn. Want alleen maar straffen uitdelen werkt niet. Daarom werken we niet alleen samen met politie, maar ook met verslavingsdeskundigen. We zijn trots op de gunstige resultaten.