Zeker 30 procent van het openbaar vervoer in de hoofdstad verdwijnt
Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB wordt het hardst geraakt door de bezuinigingen op het openbaar vervoer die kabinet Rutte wil doorvoeren. Het grootste gedeelde van de 120 miljoen euro aan bezuinigingen moet uit Amsterdam komen. Van de zestien tramlijnen zullen er zes verdwijnen en minder dan de helft van de bestaande buslijnen blijft overeind.
VVD-wethouder Eric Wiebes heeft deze week in een brief kenbaar gemaakt in welke lijnen geschrapt zal worden. Routes worden ingekort en trams en bussen zullen minder ritjes maken. In de komende twee jaar levert dat de overheid 13 miljoen euro op.
Tussen 2013 en 2017 moeten vervoersbedrijven GVB (Amsterdam), RET (Rotterdam) en HTM (Den Haag) samen 70 miljoen euro zien te bezuinigingen. Dat zou betekenen dat het openbaar vervoer in de grote steden dertig tot veertig procent minder wordt.
Amsterdam moet van de drie steden het meest bezuinigingen en dat betekent volgens Wiebes een halvering van het exploitatiebudget van 122 miljoen euro. De gevolgen zijn ‘ernstiger dan veel Amsterdammers denken’, aldus Wiebes in het Parool. Op een groot deel van het Amsterdamse lijnnet zullen geen avonddiensten en weekenddiensten meer worden gereden.
Op 14 februari staat een stakingsdag gepland voor het bus- en trampersoneel van de GVB. Eerder in januari maakte Abvakabo FNV bekend dat in de drie grote steden op 14, 15 en 16 februari actie wordt gevoerd. In Trouw sprak Ger Geldhof van de GVB ondernemingsraadslid al eerder zijn kritiek uit op de bezuinigingen van kabinet Rutte. Die zijn volgens hem helemaal niet effectief. Het vervoer zal de komende jaren openbaar aanbesteed worden waardoor hij denkt dat de bedrijven in handen komen van twee grote buitenlandse bedrijven. Parool: Kaalslag in Amsterdams openbaar vervoer cc-foto: trompagenet