Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Amsterdam wil verbod op wegwerptasjes

  •  
02-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schilpadden_300.jpg
Wethouder gaat samen met supermarkten mogelijkheden onderzoeken ... AT5 roept op tot omzeilen verbod
Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) wil onderzoeken of het mogelijk is de dunne gratis plastic tasjes bij de kassa’s van supermarkten uit te bannen. Hij gaat daarover in gesprek met de branche als reactie op een – onhaalbaar – voorstel van de Partij voor de Dieren om op de tasjes extra belasting te heffen.
De Partij voor de Dieren kwam in november met het voorstel. Van Poelgeest kondigde toen al een gesprek aan.
2733017032_102c80d0b1
AT5 schrijft:
Volgens Van Poelgeest krijgt een gemiddeld huishouden in Amsterdam elk jaar 500 plastic tasjes bij het winkelen. Dat is voor de hele stad 180 miljoen tassen per jaar.
De nieuwszender wijst via Twitter onder het motto ‘Goeie tip!’ meteen op een mogelijkheid een eventueel verbod te omzeilen door de bewuste tasjes bij de groenteafdeling te pakken. 
Wat vind je van het verbod? En is de suggestie van AT5 terecht, moet je zo’n verbod aan je laars lappen?
cc-foto: The Big Goodbye

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

HenkDeBree
HenkDeBree2 feb. 2012 - 13:54

500 plastik tasjes per jaar??? Is hij niet helemaal goed of zo. Dan moet ik 2x per dag boodschappen gaan doen. Wij doen 1x per week boodschappen en als we wat extra's nodig hebben dan houd ik het pak melk en pot pindakaas ed wel evenvast. En als ik het nodig vind dan moet ik vaak een plastiktas kopen (AH). Maar krijgen en in dergelijke hoeveelheden? Nu begrijp ik dat GLers denken dat iedereen maar het millieu verkloot, maar misschien begint een goed millieu bij jezelf. En uiteraard weer op GL's conto in Amsterdam, na de Scooter verboden, BBQ en terrasverwarmers, Separate parkeer kosten voor 'grotere' auto's. Normaal is het jalouzie belasting, maar ik vermoed gewoon dat GLers minder aan het millieu doen dan anderen vermoed ik. 500 Plastik tassen!!!!!!!! Wat een stupide beredenering!

martinpronk
martinpronk2 feb. 2012 - 13:54

Met het verbod ben ik het helemaal eens. Plastic vergaat niet en zorgt echt voor een enorme belasting van het milieu. Denk aleen maar aan de hoeveelheid plastic die in zee terchtkomt. De suggestie van AT5 is uiterst kwalijk. Ik stel voor alle overheidsubsidie voor AT5 per direct af te schaffen en de kosten voor het opruimen van afval direct aan AT5 door te belasten.

harryo2
harryo22 feb. 2012 - 13:54

Afzien van plastic draagtasjes is gewoon een goed idee.

addystoker
addystoker2 feb. 2012 - 13:54

vanmorgen bij de bakker, iemand koopt twee kleine artikelen, vraagt om een tasje, er zijn alleen hele grote plastic tassen, nou ja, dan die maar. Ik ga altijd bewust op pad om boodschappen te doen en zorg voor flinke fietstassen, dan heb je al dat plastic niet nodig.

KingBenzai
KingBenzai2 feb. 2012 - 13:54

Heel goed initiatief. Niet zozeer verbieden maar flink voor laten betalen. 2 of 3 euro ofzow. Dan zullen zelfs de allertaaiste tokkies zich wel eens bedenken.

rgeurtsen
rgeurtsen2 feb. 2012 - 13:54

We zijn met zijn allen toch wel zwaar 'achterlijk'. De hoeveelheid afval is nog steeds veel te groot, en we kiezen ervoor om ons door verpakkingen te laten verleiden. Een voorbeeld: Franse mosterd van Marne werd vroeger in opnieuw te gebruiken potjes verkocht, nu in ingewikkelde plastic knijp, spijt en kijk-mij-mooi, handig-en-luxe-wezen verpakkingen.

kalmpjes
kalmpjes2 feb. 2012 - 13:54

Ik heb altijd mijn rugzak bij me als ik boodschappen ga doen, als ik verwacht veel mee te nemen heb ik een twee stoffen tassen met extra bodem erin in m'n rugzak bij me. Ik doe boodschappen voor meerdere mensen, mijn vriendin, haar oma, mijn ouders, voor mijzelf en voor mijn zakenpartner. Ik kan rustig zeggen dat ik teveel in supermarkten speciaal winkels kom en het absolute gros van de mensen laad zijn of haar boodschappen in kratten / herbruikbare tassen. Dit omdat mensen kansloos met de auto boodschappen doen 9 van de 10 keer om de hoek op loopafstand. Misschien is het hier anders in DH, maar plastictasjes per 500 verslinden zie ik hier absoluut niet gebeuren.

stolat
stolat2 feb. 2012 - 13:54

In Oeganda is het plastic tasje al lang verboden. Hoog tijd dat ons land dat voorbeeld gaat volgen. AH heeft sinds januari geen wergwerp plastic tasjes meer bij de kassa. Dat is een goed begin! http://plastictasvrij.nl/feiten.html

Heileeuw
Heileeuw2 feb. 2012 - 13:54

Lost een verbod iets op? Waarschijnlijk niet, maar alles helpt.

hannogroen
hannogroen2 feb. 2012 - 13:54

Goed plan! In China hebben ze al een paar jaar zo'n verbod wat ca 40 miljard tasjes per jaar scheelt.

hildevandijk2
hildevandijk22 feb. 2012 - 13:54

Voordat de regelgeving wordt ingevoerd kan nog wel even duren. Wij zijn daarom zelf begonnen met een actie: Bag to Basic! We willen winkeliers overhalen zelf te beslissen plastic tasjes te vervangen voor natuurlijke tasjes. Hoe meer mensen deze actie steunen, hoe beter we de winkeliers kunnen overtuigen. Helpen jullie mee? Like ons op www.facebook.com/bagtobasic

JAWEH
JAWEH2 feb. 2012 - 13:54

Misschien de subsidie van at5 afpakken..ook een goede tip. In bepaalde winkels in Frankrijk kun je alleen canvas tassen kopen, en die kost dan 60 cent..Die tas gaat jaren mee. Dit moet natuurlijk landelijk gebeuren en niet alleen lokaal, en liever gisteren dan vandaag. Het is niet de eerste keer dat deze discussie wordt aangezwengeld dus ik hoop dat het er ooit een keer van gaat komen.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort2 feb. 2012 - 13:54

Subsidie afpakken omdat een media outlet onwelgevallige dingen zegt. Dat klinkt heeeeeeel bekend.....

eeweew
eeweew2 feb. 2012 - 13:54

Amsterdam mag eerst eens beginnen met het scheiden van GFT!

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort2 feb. 2012 - 13:54

Waarom zou je? Op deze manier kun je als bureaucraat lekker flink doen op andermans kosten. Het gaat om stemmen, niet om het algemeen nut.

labels
labels2 feb. 2012 - 13:54

Het moet tegenwoordig toch mogelijk zijn om tasjes te maken die biologisch afbreekbaar zijn?

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer2 feb. 2012 - 13:54

ja maar die werken dus niet : http://plasticsoupfoundation.org/nieuws/bio-soep-breekt-langzaam-af/ [Recent onderzoek, uitgevoerd onder zeeschildpadden, heeft uitgewezen dat plastic tassen van bio-plastic langzamer afbreken dan voorheen werd aangenomen. Waar fabrikanten er van uitgaan dat biologisch afbreekbare plastic tasjes 100% composteerbaar zijn in een industriële composteringsinstallatie in 49 dagen, bleken deze tasjes in de magen en darmen van schildpadden na 49 dagen slechts tussen de 3 en 9% te zijn vergaan (en gewone plastic tasjes waren nog geheel in tact). De onderzoekers concluderen dan ook dat - hoewel het afbreektempo van bio-degradeerbare polymeren in maag en darm van zeeschildpadden groter is dan die van gewone plastic tasjes - dit niet snel genoeg is om overlijden van deze dieren door plastic te voorkomen. Schildpadden zien het verschil niet tussen een kwal en een in zee zwevend plastic tasje, van welk materiaal dat ook gemaakt is.]

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort2 feb. 2012 - 13:54

Gut ja, extra belasting, dat lost alles op. Verbieden ook trouwens. Er zijn al biodegradable tasjes op de markt (de shell gebruikt ze bijvoorbeeld op tankstations, lees maar eens): die misschien verplicht stellen? Impliciet hetzelfde, maar een veel leukere verpakking (!) van de boodschap (!) Wat een mooie woordspeling op een topic over de verpakking van boodschappen, al zeg ik het zelf (verschrikkelijk, I know) 500 tasjes per huishouden per jaar. Dat zijn er bijna 2 per dag. Even pollen: wie gaat er ELKE DAG naar huis met 2 van zulke tasjes? Niemand? dacht ik al.

1 Reactie
eagleye2
eagleye22 feb. 2012 - 13:54

[500 tasjes per huishouden per jaar. Dat zijn er bijna 2 per dag. Even pollen: wie gaat er ELKE DAG naar huis met 2 van zulke tasjes? Niemand? dacht ik al.] Ik heb ze wel gezien bij de kassa. Klanten die nog een paar extra tasjes meenemen om thuis bv. de vulling van kattebak erin te doen en deze dan in de container te stoppen. Sinds vorige week zijn in de meeste supermarkten van Brazilië plastic tasjes verboden. Ik gebruikte ze al niet maar de meeste klanten wel. Mijn supermarkt biedt nu heel goedkoop tassen aan die je kunt hergebruiken. Je kunt ook lege dozen krijgen of je neemt je eigen tassen mee.

PietMonster
PietMonster2 feb. 2012 - 13:54

Voor de linkse politicus is een dag niets verboden een dag niet geleefd!

1 Reactie
JAWEH
JAWEH2 feb. 2012 - 13:54

Misschien is het voor U interessant om de onderstaande docu eens te bekijken. Zeer verhelderend. http://www.youtube.com/watch?v=hFqhB2q-q50