Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Amerikaanse wapens maken Irakezen genetisch ziek

  •  
31-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallujah_300.jpg
Iraakse doktoren hebben het over een epidemie van abnormale afwijkingen bij pasgeborenen
Giftige Amerikaanse wapens die gebruikt werden bij gevechten in de Iraakse stad Fallujah in 2004 hebben de bevolking ziek gemaakt. Doktoren constateren steeds meer ernstige en onverklaarbare afwijkingen bij pasgeborenen.
The Guardian schrijft dat afwijkingen bij pasgeborenen in Fallujah elf keer vaker voorkomen dan normaal. De Britse krant baseert zich op een onderzoek dat volgende week verschijnt in de International Journal of Environmental Research and Public Health.
Het onderzoek nam 55 families onder de loep bij wie tussen mei en augustus van dit jaar erg misvormde kinderen werden voortgebracht. Daaruit bleek dat in mei 15 procent van 547 baby’s ernstige geboorte afwijkingen hadden. In dezelfde periode werd een verhoogd aantal abortussen uitgevoerd. 11 procent van de baby’s die voor de 30ste week geboren werden overleefden het niet en 14 procent van de zwangerschappen mislukte in de eerste drie maanden.
Bij vrouwen in Fallujah werd een verhoogd aantal metalen zoals verarmd uranium en dioxines in het bloed gevonden. Vooral bij zwangere vrouwen. Metalen kunnen de regulatie en stabilisatie van het gen verstoren waardoor misvormingen kunnen ontstaan. Dat verklaart het aantal ernstige misvormingen en onverklaarbare gevallen van kanker, zenuw-, hart-, en botafwijkingen bij jonge kinderen.
De onderzoekers spreken over een epidemie van abnormale afwijkingen bij pasgeborenen. De wereldgezondheidsorganisatie is in juli 2010 begonnen aan een 18 maanden durend onderzoek naar de verbanden tussen de chemische stoffen die zich de Amerikaanse wapens bevonden en de gezondheidsproblemen in Irak.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos31 dec. 2010 - 10:36

Het is een publiek geheim dat de VS verarmd uranium in hun munitie stopten. Ik ben benieuwd of de morele verontwaardiging hier bij de regering groot zal zijn. Ik heb zo' n idee van niet.

bougeluk
bougeluk31 dec. 2010 - 10:36

Inderdaad oud nieuws. Na de oorlog van 91/92 zijn ook `onverklaarbare afwijkingen' bij pasgeborenen geconstateerd. Zoooooooo onverklaarbaar waren en zijn het niet. VS hebben niet alleen oud bekende wapens gebruikt. Maar ook nieuwe systeem, die pas in Irak goed getest zijn. De vraag is of VS zelf alle gevolgen van het gebruik van hun wapens kenden

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 dec. 2010 - 10:36

Een goedkope manier om van kernafval af te komen, en dan ook nog onder de valse voorwendselen dat het zou gaan om "weapons of mass destruction" van Irak. Cynischer is bijna onmogelijk :-(

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 dec. 2010 - 10:36

Tja oorlog, doet me even denken aan Vietnam had de USA een middeltje dat ontbladerde, het beruchte Agent Orange. Zelfde resultaten. Oorlog is wreed en alle gevolgen zijn idem dito.

brbrwr
brbrwr31 dec. 2010 - 10:36

Russische, Chinese, Tsjechische enzovoorts wapenen maken genetisch gezond

Harris2
Harris231 dec. 2010 - 10:36

Oud, oud, oud nieuws. Maar de normale media willen hier niet te veel over schrijven. En waarschijnlijk wilde bijna niemand het eigenlijk lezen. Gelukkig heeft Nederland wel gemiddeld een halve euro aan Serious Request geschonken, welterusten!

SystemShock
SystemShock31 dec. 2010 - 10:36

Inderdaad oud nieuws. Ik zou liever zien dat iemand eens schrijft over de directe gevolgen van de strijd in Fallujah. Op het internet circuleren bijvoorbeeld veel verklaringen door zowel journalisten als ex-militairen over het gebruik van wit-fosfor en brandbommen in bevolkte gebieden. ABC heeft daarnaast in 2010 een reportage over Iraq uitgegeven, die erop duidt dat het aantal burgerslachtoffers veel hoger is dan wordt geweerd.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 dec. 2010 - 10:36

De nieuwe gemaakt wapens moeten ergens getest worden, logish. De kopers en de verkopers voor de TV-beelden zitten lekker dingen te drinken, terwijl nieuwe wapens ergens op de hoofden van kinderen en vrouwen vallen: ''Hé! zegt Sultan Salah, kijk! die is lekker, hij doodt en knalt een zooitjes mensen binnen 1 second en tegelijk en laat ook een geurtje achter hem'' De heer Bóem, de verkoper: ''Ja jongen! je hebt nog niets gezien! nog ééntje?!'' Sultan Salah: ''Ja! doe meteen een dubbel.'' De heer Bóem"Maar je moet wel wakker blijven, want zo meteen gaan wij een VN volle tent bombarderen om test 3 te doen'' De Sukltan Salah: ''Yeeees!! gelijk kappen gelijk monieken!''.

a.doorgeest
a.doorgeest31 dec. 2010 - 10:36

Eén bescheiden preciesering: met name Amerikaanse tankgranaten zijn tegenwoordig uitgerust met een kop van verarmd uranium om beter door de huid van vijandelijke tanks heen te kunnen dringen. De verliescijfers van Amerikaanse en voormalige Sovjet-tanks in de Golfoorlogen zijn onrustbarend geweest: waar de VS slechts enkele tanks hebben verloren - één of twee, uit mijn hoofd zeggende - zijn werkelijk honderden oud-oostblokkers als karton doorzeefd. Door de nieuwe wapens van Amerikaanse makelij zijn 1000den of zelfs 10.000den VS-veteranen even ziek geworden als burgers en (ex)-militairen aan Irakese zijde. Kortom: oorlog voeren blijft een buitengewoon macaber tijdverdrijf, waar nog lang de zeer wrange vruchten van geplukt worden - aan beide zijden van het front...

Coropa
Coropa31 dec. 2010 - 10:36

Al jarenlang gebruikt de VS verarmd uranium in hun munitie. Door divers onderzoek is gebleken, "dat dit afwijkingen bij pasgeborenen veroozaakt." Toch blijven de Amerikanen ontkennen: dat ze dit soort misdadige middelen gebruiken.

2 Reacties
willem442
willem44231 dec. 2010 - 10:36

Niet alleen de VS, iedereen gebruikt dat tuig. Makkelijk om alleen de VS te noemen

JanB2
JanB231 dec. 2010 - 10:36

Het wordt niet ontkend. De VS geeft openlijk toe dat ze verarmd uranium in munitie gebruiken. Het zou bovendien niet extreem gevaarlijk zijn. Persoonlijk heb ik echter het vermoeden dat het verarmd uranium dat de VS gebruiken niet echt "schoon" is: waarschijnlijk wordt er gewoon met kernafval geschoten waar nog sporen van gevaarlijke splijtingsproducten in zitten.

joostjoost
joostjoost31 dec. 2010 - 10:36

Toch zijn de ouders van een zwaar gehandicapt kind vast blij dat ze van hun dictator zijn bevrijd en dat Irak zich voortaan wel netjes houdt aan de VN resoluties.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten31 dec. 2010 - 10:36

...Ik denk het niet Joost (...).

bougeluk
bougeluk31 dec. 2010 - 10:36

`Toch zijn de ouders van een zwaar gehandicapt kind vast blij dat ze van hun dictator zijn bevrijd en dat Irak zich voortaan wel netjes houdt aan de VN resoluties'. Ik ga vanuit dat deze onzin sarcastisch bedoeld is

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 10:36

Heel oud nieuws, schandalig oud. Zuid-Irak is vergiftigd onder een deken van uranium atomen, zwaar gif en niet meer te verwijderen. Uw pensioenfonds steunt ze financieel, Nederland de 4rd grootste investeerder in datzelfde US en we doen er zelf aan mee. 1.6 miljoen doden, 500.000duizend kinderen en meer dan 50.000 mismaakte nieuwgeborenen. Geen stroom. Geen gas. Geen telefoon. Geen werk. Alle geld weg. Geen transport. Geen toekomst. Alle olie wordt het land uit gestolen. Een regering die betaald wordt door ons, niet gekozen door de man op straat. Freedom and Democracy....tuurlijk......een gelukkig nieuwjaar?

1 Reactie
ElChe
ElChe31 dec. 2010 - 10:36

Het was al duidelijk bij de eerste golfoorlog. Toen werden ook al opvallend veel amerikaanse soldaten ziek ten gevolge van verarmd uranium verwerkt in amerikaanse munitie. Waarom wordt er verarmd uranium verwerkt in munitie? Is dit een manier om afval te verwerken? Misdaad tegen de menselijkheid!

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 10:36

De kop klopt niet helemaal. Er wordt onderzoek gedaan naar de verbanden tussen de chemische stoffen die zich de Amerikaanse wapens bevonden en de gezondheidsproblemen in Irak. De uitkomst staat (zoals bij elk goed onderzoek) nog niet vast.

1 Reactie
harryo2
harryo231 dec. 2010 - 10:36

O, zit dat zo?