Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Amerikaanse ex-soldaat aangeklaagd voor vechten tegen Assad

  •  
29-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Harroun2.jpg
Harroun wordt beschuldigd van samenzwering voor het gebruik van massavernietigingswapens buiten de VS
De Amerikaanse soldaat Eric Harroun wordt in Amerika aangeklaagd omdat hij in Syrië vocht tegen het regeringsleger. Hij zou zich hebben aangesloten bij de terreurgroep al-Nusra die is gelieerd aan al-Qaida.
Harroun is door al-Nusra getraind in het gebruik van raketwerpers. Ook heeft hij meegedaan aan diverse aanvallen. Op sociale media is hij te zien op foto’s met een raketwerpers. Ook verscheen deze video-opname waarin hij zegt:
Bashar al-Assad, je dagen zijn geteld…Waar je ook gaat, we zullen je vinden en vermoorden.
Wanneer Harroun wordt veroordeeld kan hij levenslange gevangenisstraf krijgen. Woensdag werd hij op het vliegveld van Washington gearresteerd. Hij wordt specifiek beschuldigd van ‘samenzwering voor het gebruik van massavernietigingswapens buiten de VS’, een wet die geldt voor alle Amerikaanse burgers overal ter wereld.
De Amerikaanse soldaat werd in maart geïnterviewd door de FBI. In de drie vrijwillige interviews op het consulaat in Instanbul vertelde hij dat hij in eerste instantie meevocht met de Free Syrian Army. Later gaf hij ook toe mee te vechten met al-Nusra nadat de twee legers gezamenlijk een kamp van het Syrische leger onder vuur hadden genomen.
In een interview afgelopen woensdag zegt Harroun dat hij wist dat al-Nusra door de VS als een terroristische organisatie wordt gezien. Daarin vertelt hij ook dat veel al-Nusra soldaten aan hem vroegen waarom Amerika hen hebben ‘ontworpen’ als terroristen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

insignia
insignia29 mrt. 2013 - 11:17

Welk regeringsleger? Het Syrische of het Amerikaanse?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 mrt. 2013 - 11:17

[Harroun wordt beschuldigd van samenzwering voor het gebruik van massavernietigingswapens buiten de VS] Hm, dat klinkt alsof samenzwering voor het gebruik van massavernietigingswapens binnen de VS geen probleem zou zijn. Hoe zit dat?

MichelReiziger
MichelReiziger29 mrt. 2013 - 11:17

@Hassan Derbi, vr 29 maart 2013 12:58 ***In Nederland is er ook al zoveel gezeik om jongens die de moed hebben te gaan strijden voor rechtvaardigheid. *** Nee hoor jongeren die strijden voor 'rechtvaardigheid' worden geen stro breed in de weggelegd in Nederland, in tegendeel zelfs. Regelmatig kunt u de marketing hiervoor zien in de krant en op televisie, u kent ze wel die spotjes van onze groene trots in bange dagen - defensie. 'Relitards' zijn een ander verhaal. Als ze besluiten om zich voor allah op te offeren, moeten ze ook niet meer terugkomen, helaas verbiedt onze wet nu de mogelijkheid om ze het paspoort af tr nemen. ***Die domme onbeschofte lul van een Thoedor Holman presteerde het gewoon deze jongens te vergelijken met Breezer-meisjes, die seks hebben om een Breezer.*** Een collumn mijn beste een collumn. Vind het persoonlijk ook een rare vergeljking, want zelfs breezermeisjes zulen niet zo achterlijk zijn om zich te laten hersenspoelen door een stel ziekelijke religieuzen. ***Ik zou zeggen, neem die column en rol'm op en douw'm in je Holman.*** Tut tut tut...het zit u echt diep he? Ik zou zeggen, meldt u aan bij het al-nusra front, doe uw plicht en kom niet meer terug in dit verwerpelijke land...veel succes!

RonaldNijssen
RonaldNijssen29 mrt. 2013 - 11:17

Waarom heeft Nederland geen wet waarmee de Syrie-gangers aangepakt kunnen worden?

Ruud12
Ruud1229 mrt. 2013 - 11:17

De nederlandse jihadisten die gaan vechten in Syrie of waar dan ook , zijn dan in vreemde krijgsdienst . Volgens de nederlandse wet moet dan hun nederlanderschap worden afgenomen. Laat de regering dat dan ook doen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 mrt. 2013 - 11:17

Nu Bush nog, aanklagen weigens de illegale oorlog tegen Irak en het slopen van de mensheid. De Amerikkaanse wetten moet voor alle Amerikanen gelden.

MichelReiziger
MichelReiziger29 mrt. 2013 - 11:17

@Ruud Velsen, vr 29 maart 2013 18:13 Nee, dat is niet waar. Dat heb ik hier al eens eerder proberen ui te leggen. Je paspoort kan alleen worden afgenomen als je gevechtshandelingen verricht in vreemde dienst, tegen Nederland of tegen een bondgenoot van Nederland. Daar is in Syria geen sprake van. Bovendien zal het nog moeilijk zijn om juridisch bewijs te krijgen of ze werkelijk gevechtshandelingen verrichten. Tijd voor een wetsaanpassing, maar dan zit Nederland wel met een dilemma.

robheus2
robheus229 mrt. 2013 - 11:17

In dit bericht klopt iets niet: "De Amerikaanse soldaat Eric Harroun wordt in Amerika aangeklaagd omdat hij in Syrië vocht voor het regeringsleger. Hij zou zich hebben aangesloten bij de terreurgroep al-Nusra die is gelieerd aan al-Qaida." Hoe kan hij nu in het tegeringsleger vechten (dat dus tegen al-Qaeda vecht), en dan gedersteerd zijn naa al-Qaeda en dan zou de VS hem aanklagen omdat ie eerst deelnam aan het Syrische regeringsleger? Dat al-Qaeda daar burgers vermoord, dat mag dan wel? [reactie redactie: Gecorrigeerd, dank!]

BasVV
BasVV29 mrt. 2013 - 11:17

Natuurlijk zien de terroristen zichzelf niet zo. Zij voelen zich waarschijnlijk "bevrijders".

1 Reactie
bruces
bruces29 mrt. 2013 - 11:17

Met de schriftelijke goedkeuring van de VS heet je dan : VRIJHEIDSTRIJDER.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mrt. 2013 - 11:17

Het lijkt wel alsof de arme Syriërs geen steun mogen ontvangen van lieden uit het Westen. In Nederland is er ook al zoveel gezeik om jongens die de moed hebben te gaan strijden voor rechtvaardigheid. Die domme onbeschofte lul van een Thoedor Holman presteerde het gewoon deze jongens te vergelijken met Breezer-meisjes, die seks hebben om een Breezer. Ik zou zeggen, neem die column en rol'm op en douw'm in je Holman.

3 Reacties
PeterDraman
PeterDraman29 mrt. 2013 - 11:17

Jongens die de moed hebben te vechten voor rechtvaardigheid of jonge kinderen die door sluwe ronselaars verleid worden om in een 3de wereld land als kannonenvoer te dienen voor theologisch gedreven oude mannen die graag weer de touwtjes in handen willen hebben.

teuntjeteuntje
teuntjeteuntje29 mrt. 2013 - 11:17

Beste Hassan, Ik hoop echt dat zij voor rechtvaardigheid vechten. Maar waar ik bang voor ben is dat ze de weg vrij maken, met verlies van ledematen of zelfs de dood, voor extreem religieuzen. Ik duim echt dat ze voor rechtvaardigheid strijden en dat als ze overwinnen voor iedereen er een vrijheid in keuzes voor het leven kan komen. Zodat niemand meer in angst hoeft te leven en mensen zichzelf mogen en kunnen ontplooien in een richting waar zij het gelukkigst zijn, onafhankelijk van geslacht, religie en/of geaardheid.

RonVa
RonVa29 mrt. 2013 - 11:17

"Die domme onbeschofte lul van een Thoedor Holman presteerde het gewoon deze jongens te vergelijken met Breezer-meisjes, die seks hebben om een Breezer." Breezersletjes geven hun lichaam weg om maar geaccepteerd te worden door de groep. Hoe zou jij jongeren omschrijven die letterlijk hun lichaam (leven) in de waagschaal leggen om geaccepteerd te worden door de groep door voor het geloof te gaan strijden? Met groep kun je denken aan de Sharia for Holland groep, of die van de Zuiderburen waarvan al vaststaat dat ze 2 van die gasten geronseld en gebrainwasht hebben. Hoe jij ze neerzet, als strijders van rechtvaardigheid, klinkt erg leuk en nobel. Maar denk je werkelijk dat het ook maar iets te maken heeft met de bevolking die onder een leider uit wil? Dat ze daar zijn om de christenen die er leven een beter leven te geven? Dat ze het doen om de dictator die hun kansen en leven beperkt weg te zetten? Natuurlijk niet! Ze wonen zelf hun hele leven in Nederland, hebben tot de onrust nog nooit van Assad gehoord laat staan onder een dictatuur geleefd. Het gaat ze alleen om het geloof en het land winnen voor hun geloof. En dat in opdracht van een paar laffe gasten die hier vrolijk doorgaan met het binnenhalen.