Amerika boos om 'provocerende raket' Noord-Korea
• 13-04-2012
• leestijd 2 minuten
Duur vuurwerk voor honderdste geboortedag Kim Il-sung ... Noord-Korea breekt met nucleair akkoord
Noord-Korea heeft ondanks alle kritieken gisteravond een langeafstandsraket afgevuurd. De testlancering zou een weersatelliet dragen en daarmee onderdeel uitmaken van een ruimteprogramma, beweren de autoriteiten. De missie mislukte, maar ondanks dat is Amerika boos. De raket had volgens hen nooit afgevuurd mogen worden. Eind februari tekende Noord-Korea en de VS een nucleair akkoord. Daarmee beloofde Noord-Korea kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten op te schorten.
De lancering zou in het teken staan van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de Democratische Volksrepubliek Korea. De raket stortte een paar minuten na opstijging in de Gele Zee. De Koreaanse staatstelevisie meldde daarop direct dat de missie mislukt was. Dat is opmerkelijk. Bij een eerdere proef in 2009 wilden de autoriteiten maar moeilijk toegeven dat de lancering mislukt was.
“Noord-Korea bedreigt de regionale veiligheid en breekt internationale wetten, zo luidde de verklaring van Amerika. Ook Rusland veroordeelt de lancering omdat die in strijd is met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad.
Veel landen waaronder Amerika zien de raketlancering als een provocatie. China had ook afgeraden de missie door te zetten. Amerika vreest dat Noord-Korea haar kernprogramma toch doorzet. Met langeafstandsraketten zou het land mogelijk een kernkop richting de VS kunnen schieten.
Er zijn meerdere geruchten dat Noord-Korea haar kernprogramma doorzet. Een week geleden onthulde Zuid-Korea een onderzoek waaruit blijkt dat Noord-Korea bezig is met een ondergrondse test. Er zouden nieuwe tunnels zijn gegraven om die testen uit te voeren.