Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ambachtspeil daalt naar prehistorie

  •  
15-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
verval.jpg
Indien de Tweede Kamer VVD-motie om product- en bedrijfsschappen af te schaffen aanneemt, wordt het gebrek aan vakmensen in Nederland nog groter
Kabinet Rutte is bezig met een kaalslag onder vakmensen. Dat vindt het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). De overkoepelende organisatie van 36 ambachtelijke branches luidt de noodklok. Als de Tweede Kamer het voorstel van de VVD aanneemt om de product- en bedrijfschappen af te schaffen zal het niveau van een aantal essentiële voorzieningen naar het peil van de prehistorie dalen.
Minister Kamp (Sociale Zaken) had eerder al het idee om de schappen flink af te slanken, maar afgelopen woensdag diende de VVD een wetsvoorstel in om de schappen helemaal af te schaffen. Elrie Bakker, onafhankelijk voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) noemt het rampzalig.
Het HBA heeft zich de afgelopen jaren onder meer met succes ingezet voor behoud en versterking van gespecialiseerde vakopleidingen zoals voor orthopedische schoenmakers, parketteurs, pianotechnici en goud- en zilversmeden. Zonder die inspanningen waren deze opleidingen ten onder gegaan in de fusiegolven van de afgelopen jaren, waarbij scholen er steeds vaker voor kiezen om alleen nog opleidingen aan te bieden waarvoor veel belangstelling bestaat. Opheffing van beroepsopleidingen heeft een domino-effect: zonder instroom van nieuwe arbeidskrachten vergrijst een branche en bloedt tenslotte dood,” aldus Bakker.
In Nederland is al een gebrek aan vakmensen. HBA schat in dat de komende jaren 250.000 vacatures zullen komen in de ambachtseconomie door vergrijzing en ontgroening. Individuele branches kunnen de klap niet opvangen omdat ze te klein zijn.
Wie gaat het dak repareren bij lekkage? En wie gaat de piano stemmen van Mark Rutte als die vakkennis verdwijnt uit Nederland? Gaat dat straks een Pool, Bulgaar of Roemeen doen?
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.