Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alzheimerspecialisten: Dementie wordt 'nationale ramp'

  •  
04-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Amour_300.jpg
Zorgkosten dementie zo’n 4 miljard … Artsen verwachten verdubbeling patiënten … Critici spreken van ‘alzheimermaffia’
Het kabinet gaat ondanks bezuinigingen op de zorg wel 32,5 miljoen euro investeren in wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Alzheimerspecialisten voorspellen een ‘nationale ramp’ als er geen werkzaam medicijn tegen alzheimer wordt gevonden.
De onderzoekskosten worden voor de helft door het bedrijfsleven betaald. De belangenorganisatie Alzheimer Nederland zegt in navolging van het ministerie van VWS om te beginnen 12,5 miljoen euro onderzoeksgeld toe. Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) wijst erop dat ‘een belangrijke bijdrage’ voor het onderzoeksdeel van het Deltaplan Dementie van het bedrijfsleven moet komen. ‘Er komt een storm aan, de dijken moeten omhoog, en dat lukt de overheid niet in haar eentje.’
Al in 2007 pleitte de PvdA voor een Deltaplan om te anticiperen op de groeiende groep alzheimerpatiënten. In Nederland kampt inmiddels een kwart miljoen met de ziekte of een aanverwante kwaal. De Volkskrant:
Jaarlijks overlijden zo’n 35 duizend patiënten met dementie. Neuroloog Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimer Centrum en architect van het Deltaplan Dementie, voorspelt dat dit aantal vóór 2040 minimaal zal verdubbelen.
De zorgkosten voor dementie bedragen momenteel grofweg 4 miljard euro en nemen elk jaar met 4 procent toe. Als de groei wordt gestopt zullen de zorgkosten voor dementie in 2025 zo’n 6,8 miljard bedragen. Critici geloven niet in de alzheimergolf die specialisten voorspellen. Ze spreken over de ‘alzheimermaffia’. Het probleem zou volgens hen worden opgeblazen om het onderzoeksgeld te vergoelijken.
Dat verwijt ken ik”, zegt Van Rijn in de Volkskrant. “Je kunt discussiëren over de omvang van dit vraagstuk, de oorzaak, en de genezings-mogelijkheden, maar als je dat op een goede manier wilt doen, heb je de dure plicht het serieus te onderzoeken. Dat gaan we nu doen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Candide2
Candide24 apr. 2013 - 10:51

Alzheimer wordt inderdaad een groot probleem. Maar ieder weekend zuipen zich honderden jongeren zich een hersenbeschadiging. Ze verknallen hun jeugd en hun kans op een baan. Uiteindelijk belanden ze voortijdig in het verpleeghuis. Daar hoor je kruisridder GW nooit over, want hij heeft zo zijn eigen besognes :-(

CorvusCorone
CorvusCorone4 apr. 2013 - 10:51

En de medicatie komt binnenkort op de harddrugs lijst. http://www.alzheimers.org.uk/site/scripts/news_article.php?newsID=123

rbakels
rbakels4 apr. 2013 - 10:51

Mijn beide grootmoeders en mijn moeder zijn dement geëindigd. mijn moeder had trouwens MID-dementie en geen Alzheimer. Toch heb ik grote bedenkingen bij dit plan. Waar is de internationale dimensie? Onderzoek op zulke terreinen is per definitie internationaal, of anders is het niet serieus te nemen. En welke rol spelen de geneesmiddelenfabrikanten? Gaan die er straks met de octrooien vandoor, terwijl de belastingbetaler het onderzoek heeft betaald. Ik vrees dat een farmaceutische linkmiechel met dollartekens in de ogen de Staatssecretaris een poot uit heeft gedraaid door op zijn machteloosheid in te spelen. Het wachten is op een "medicijn" tegen geneesmiddelenfabrikanten.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos4 apr. 2013 - 10:51

'Nationale ramp' en 'Alzheimermaffia'. Wat een onfris soort gevechtje is dit. Brrr...

rbakels
rbakels4 apr. 2013 - 10:51

Trouwens: een van mijn demente grootmoeders werd 90. Haar zusje werd 98, en stierf, glashelder van geest, niet van ouderdom maar door een brand, veroorzaakt doordat ze in bed rookte. Ze had haar hele leven als een ketter gerookt, in tegenstelling tot haar zusje (mijn oma), die dat moest bezuren met dementie. Ik geef toe, de steekproef voor mijn theorie is wat klein.

Rootman
Rootman4 apr. 2013 - 10:51

Heel politiek incorrect, maar een overweldigende mening onder verpleeghuiswerkers (US en NL): Geef mij maar een spuitje!!!

Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 10:51

Een goede gezondheid begint in de keuken. Je eigen keuken en niet die van Unilever en co. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/sep/10/alzheimers-junk-food-catastrophic-effect Even if you can detach yourself from the suffering caused by diseases arising from bad diets, you will carry the cost, as a growing proportion of the health budget will be used to address them. The cost – measured in both human suffering and money – could be far greater than we imagined. A large body of evidence now suggests that Alzheimer's is primarily a metabolic disease. Some scientists have gone so far as to rename it: they call it type 3 diabetes.

Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 10:51

De pil van Drion in het nachtkastje is maakt het voor mij mogelijk een hele mooie vrije wils actie zelfstandig te ondernemen. Ik voel geen angst voor de dood. Afscheid nemen kun je leren..ook van je eigen jas/harnas van vlees.

Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 10:51

Kokosolie kan dementie en alzheimer voorkomen. Gezond voedsel, vers en geen gmo-troep en onbespoten op volwaardige grond gekweekt is niet alleen erg lekker maar een eerste levensbehoefte. Begin met jezelf volwaardig vers en gezond te voeden.

bEngel2
bEngel24 apr. 2013 - 10:51

Er wordt in Nederland meer geld uitgegeven aan borstvergrotingen en aan viagrapillen dan aan onderzoek naar de ziekte van Altzheimer. In de nabije toekomst zullen de bejaardentehuizen dan ook vol zitten met oudjes met hele grote borsten of stijve piemels zonder dat ze weten wat er de bedoeling van is. ref: Sjaak Bral