Marokkaanse jongeren ondervertegenwoordigd in de geestelijke gezondheidszorg, doordat ouders problemen niet vroeg genoeg signaleren
Allochtone ouders vinden het lastig om op te merken wanneer hun tienerkinderen piekeren. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek van sociale wetenschapper Esmée Verhulp. Volgens Verhulp is het één van de oorzaken waarom allochtone jongeren ondervertegenwoordigd zijn in de geestelijke gezondheidszorg.
Als ouders emotionele problemen niet opmerken, is er voor hen ook geen reden hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een psycholoog. Bovendien willen Marokkaanse en Turkse ouders liever dan Nederlandse ouders de problemen op een passieve manier oplossen: je moet er zo min mogelijk aan denken, dan gaat het wel over.
Mogelijk kennen veel Marokkaanse ouders de westerse psychologische concepten niet en lijkt de drempel voor hen hoger om gedrag als abnormaal te beschouwen; dit geldt in mindere mate ook voor Turkse ouders. Bovendien blijkt dat sommige Marokkaanse en Surinaamse ouders bang zijn gebruik te maken van de geestelijke gezondheidszorg.