Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Akkoord hulp aan Griekenland bereikt

  •  
21-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
merkel_sarkozy_300.jpg
Update: Inhoud akkoord nog onbekend... Banken betalen in ieder geval mee
De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben een gezamenlijk standpunt over de omstreden miljardenhulp aan Griekenland. De twee bereikten het akkoord vannacht. Vandaag vindt in Brussel een top van Europese leiders plaats waar de knoop moet worden doorgehakt.
Wat de twee gaan voorstellen is nog niet bekend. Tot nu verschilden ze over de vraag of particuliere instellingen mee moeten betalen aan de miljardenhulp. Merkel vindt van wel, Sarkozy niet.
Trouw schrijft:
Merkel eist dat banken en andere financiële instellingen meebetalen aan een oplossing voor de schuldencrisis, Sarkozy wil een extra belasting opleggen en het noodfonds voor de euro vergroten. Duitsland wordt gesteund door Nederland, Finland en Oostenrijk; Frankrijk door de zuidelijke landen.  Eerste doel voor de euroleiders is het veiligstellen van de Griekse overheidsfinanciën. Want zolang de onzekerheid over Griekenland blijft bestaan, kan de crisis heel gemakkelijk overslaan naar grotere landen als Italië of Spanje. Athene heeft nieuwe leningen nodig van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, er is sprake van een pakket van nog eens 110 miljard euro.
Vanochtend debatteert de Tweede Kamer met minister van Financiën De Jager (CDA) over de kwestie. Het minderheidskabinet zit met de kwestie in de maag omdat  het Frans-Duitse akkoord waarschijnlijk niet tegemoet komt aan de Nederlandse eisen. In brief (pdf) aan de Tweede Kamer stelt De Jager onder meer dat Italië meer moet gaan bijdragen. Hij zal daar op aandringen tijdens de top.
Nederlandse economen verklaarden tegenover BNR zeer ontevreden te zijn over het Europese optreden van De Jager tot nu toe en geven hem een ‘dikke onvoldoende’. Zo zegt hoogleraar en PvdA-senator  Esther-Mirjam Sent :
 “Hij heeft veel te weinig oog voor een gezonde toekomst van Europa. De Jager wil voortdurend de morele boventoon voeren”. 
CDA en VVD zijn in de kwestie afhankelijk van de PvdA omdat de PVV categorisch iedere steun afwijst.
Update 12:30
De Jager is positief over het akkoord tussen Merkel en Sarkozy waarvan de inhoud nog niet bekend is:
De Jager is positief over een ‘beweging van Frankrijk’, dat steeds op de rem trapte bij het betrekken van de private sector bij het oplossen van de crisis in Griekenland. Er komt naar verwachting een door Nederland gewenste ‘substantiële bijdrage’ van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. 
Ook loofde hij de inspanningen van de Griekse regering. ‘De protesten daar laten wel zien dat de hulp geen ‘cadeautje’ is zoals sommigen denken.’
Update 12.00
Merkel en Sarkozy zijn in ieder geval overeen gekomen dat ook banken en andere financiële instellingen moeten bijdragen aan een nieuw hulppakket voor Griekenland. Dat zei minster De Jager donderdagochtend in de Tweede Kamer. Griekenland heeft tot 2014 nog eens 90 miljard nodig.
Er liggen nu drie opties op tafel. Banken kunnen bestaande Griekse obligaties omruilen voor nieuwe met een langere looptijd of ze omruilen met een zelfde looptijd maar met kwijtschelding van een deel van de hoofdsom. De derde optie is dat de Griekse overheid de obligaties zelf terugkoopt met hulp van het Europese noodfonds.
De PvdA steunt de aanpak van De Jager. 
Update 19.00
De Eurolanden zouden in Griekenland tot een akkoord zijn gekomen. Dat meldt onder meer NRC Handelsblad. In de uitgelekte ontwerptekst van de slotverklaring staat dat de leiders van de 17 eurolanden instemmen met nieuwe steun aan Griekenland. Naar voorbeeld van het voorstel van Frankrijk en Duitsland, zouden banken mee gaan betalen.
Update 21.10
De Eurolanden hebben in Griekenland een akkoord bereikt. EU-president Herman van Rompuy maakte dat na de bijeenkomst bekend. De details van het akkoord zijn nog onbekend. Wel is duidelijk dat de banken mee zullen gaan betalen. Volgens NRC Handelsblad wordt de rente op de lening aan Griekenland verlaagt naar 3,5 tot vier procent. Griekenland krijgt van de EU, het IMF en de private sector 109 miljard euro. Banken en andere financiële instellingen zullen daarvan 37 miljard voor rekening nemen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.