Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Akkoord hulp aan Griekenland bereikt

  •  
21-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
merkel_sarkozy_300.jpg
Update: Inhoud akkoord nog onbekend... Banken betalen in ieder geval mee
De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben een gezamenlijk standpunt over de omstreden miljardenhulp aan Griekenland. De twee bereikten het akkoord vannacht. Vandaag vindt in Brussel een top van Europese leiders plaats waar de knoop moet worden doorgehakt.
Wat de twee gaan voorstellen is nog niet bekend. Tot nu verschilden ze over de vraag of particuliere instellingen mee moeten betalen aan de miljardenhulp. Merkel vindt van wel, Sarkozy niet.
Trouw schrijft:
Merkel eist dat banken en andere financiële instellingen meebetalen aan een oplossing voor de schuldencrisis, Sarkozy wil een extra belasting opleggen en het noodfonds voor de euro vergroten. Duitsland wordt gesteund door Nederland, Finland en Oostenrijk; Frankrijk door de zuidelijke landen.  Eerste doel voor de euroleiders is het veiligstellen van de Griekse overheidsfinanciën. Want zolang de onzekerheid over Griekenland blijft bestaan, kan de crisis heel gemakkelijk overslaan naar grotere landen als Italië of Spanje. Athene heeft nieuwe leningen nodig van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, er is sprake van een pakket van nog eens 110 miljard euro.
Vanochtend debatteert de Tweede Kamer met minister van Financiën De Jager (CDA) over de kwestie. Het minderheidskabinet zit met de kwestie in de maag omdat  het Frans-Duitse akkoord waarschijnlijk niet tegemoet komt aan de Nederlandse eisen. In brief (pdf) aan de Tweede Kamer stelt De Jager onder meer dat Italië meer moet gaan bijdragen. Hij zal daar op aandringen tijdens de top.
Nederlandse economen verklaarden tegenover BNR zeer ontevreden te zijn over het Europese optreden van De Jager tot nu toe en geven hem een ‘dikke onvoldoende’. Zo zegt hoogleraar en PvdA-senator  Esther-Mirjam Sent :
 “Hij heeft veel te weinig oog voor een gezonde toekomst van Europa. De Jager wil voortdurend de morele boventoon voeren”. 
CDA en VVD zijn in de kwestie afhankelijk van de PvdA omdat de PVV categorisch iedere steun afwijst.
Update 12:30
De Jager is positief over het akkoord tussen Merkel en Sarkozy waarvan de inhoud nog niet bekend is:
De Jager is positief over een ‘beweging van Frankrijk’, dat steeds op de rem trapte bij het betrekken van de private sector bij het oplossen van de crisis in Griekenland. Er komt naar verwachting een door Nederland gewenste ‘substantiële bijdrage’ van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. 
Ook loofde hij de inspanningen van de Griekse regering. ‘De protesten daar laten wel zien dat de hulp geen ‘cadeautje’ is zoals sommigen denken.’
Update 12.00
Merkel en Sarkozy zijn in ieder geval overeen gekomen dat ook banken en andere financiële instellingen moeten bijdragen aan een nieuw hulppakket voor Griekenland. Dat zei minster De Jager donderdagochtend in de Tweede Kamer. Griekenland heeft tot 2014 nog eens 90 miljard nodig.
Er liggen nu drie opties op tafel. Banken kunnen bestaande Griekse obligaties omruilen voor nieuwe met een langere looptijd of ze omruilen met een zelfde looptijd maar met kwijtschelding van een deel van de hoofdsom. De derde optie is dat de Griekse overheid de obligaties zelf terugkoopt met hulp van het Europese noodfonds.
De PvdA steunt de aanpak van De Jager. 
Update 19.00
De Eurolanden zouden in Griekenland tot een akkoord zijn gekomen. Dat meldt onder meer NRC Handelsblad. In de uitgelekte ontwerptekst van de slotverklaring staat dat de leiders van de 17 eurolanden instemmen met nieuwe steun aan Griekenland. Naar voorbeeld van het voorstel van Frankrijk en Duitsland, zouden banken mee gaan betalen.
Update 21.10
De Eurolanden hebben in Griekenland een akkoord bereikt. EU-president Herman van Rompuy maakte dat na de bijeenkomst bekend. De details van het akkoord zijn nog onbekend. Wel is duidelijk dat de banken mee zullen gaan betalen. Volgens NRC Handelsblad wordt de rente op de lening aan Griekenland verlaagt naar 3,5 tot vier procent. Griekenland krijgt van de EU, het IMF en de private sector 109 miljard euro. Banken en andere financiële instellingen zullen daarvan 37 miljard voor rekening nemen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

Yggdrasil
Yggdrasil21 jul. 2011 - 7:16

Ik neem aan dat een fenomeen als giro 555, samenwerkende hulporganisaties die hulp moeten bieden aan de hongersnood in Afrika in Duitsland en Frankrijk niet bestaat.

JoopSchouten
JoopSchouten21 jul. 2011 - 7:16

Het debat is een schijnvertoning. Politici lopen op eieren door de publieke opinie maar hebben geen enkele invloed op de Bank for International Settlements (BIS) want dáár zitten de ware machthebbers ! Dáár worden de hoofdlijnen uitgezet. En Wellink speelt daar een prominente rol. (Het Basels Comité is een activiteit van de bank van de centrale banken van 55 grote landen in de wereld. De BIS hoeft geen wetten te maken, WANT WIE DE CONTROLE HEEFT, BEZIT DE MACHT. Daartoe gemachtigd door de genoemde centrale banken en HANDELEND VANUIT EEN JURIDISCH EN POLITIEKE IMMUNITEIT, is de regelgeving die door de BIS wordt uitgevaardigd maatgevend voor het multinationale bankwezen.) DE ECB TREEDT DUS ALS BEWINDVOERDER OP (een soort V.O.C.) en geeft niet alleen de aandeelhouders, maar ook de schuldeisers -waaronder de spaarders- het nakijken. ALs de Jager de spaarders in bescherming wil nemen, dan moet hij met de pet in de hand naar de ECB (en de BIS) en moet hij de prijs betalen, die voor het compenseren van de spaarders door de centrale bank wordt bepaald. Dus behalve het nakomen van de afspraken die voor het depositogarantiestelsel zijn gemaakt, moet de Nederlandse Staat dan waarschijnlijk nog dieper in de buidel tasten om de belangen van de spaarders veilig te stellen. De banken zullen het niet doen. De politici hebben geen werkelijke macht (...). De rol van Bruin-1 is om de bevolking dom te houden. Bovenstaande is en uittreksel van deze link: http://adbroere.nl/web/nl/columns/de-jager-wikt-en-wellink-beschikt.php

privateeye
privateeye21 jul. 2011 - 7:16

Interessant om te lezen in alle kranten dat Merkel en Sarkozy eens zijn en een akkoord bereikt hebben. Echter, er is geen enkele informatie waarover ze akkoord zijn en ik vermoed dat er nog helemaal niets bereikt is.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort21 jul. 2011 - 7:16

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2810400/2011/07/20/De-Jager-moet-rug-nog-even-recht-houden.dhtml Even lezen. Eerst is de PvdA voor (plasterk heeft de voorzet gegeven aan de Jager). Nu zijn ze tegen "morele boventoon" enzo. En de draaiorgel gaat weer op volle toeren. Kennedy nog van het strijdplan? "gewoon slopen dit kabinet, inhoud doet er niet toe, HET MOET EERLIJKER!" Blijkbaar is 'eerlijker' de banken uit de wind te laten. Markant. Zo goed redactie? Wellicht was mijn vorige reactie te cynisch?

chanelta
chanelta21 jul. 2011 - 7:16

Dit is inmiddels het 7e of 8e gezamenlijke rotsvaste standpunt t.a.v. Griekenland. D'r moet nu wel echt iets concreets uitkomen, het pappen en nathouden heeft niet gewerkt.

Maastricht2
Maastricht221 jul. 2011 - 7:16

Als banken,verzekeraars en pensioenfondsen moet gaan meebetalen weet ik al wie het uiteindelijk gaan betalen,hun clienten natuurlijk,en dat zijn wij.

RolandBru
RolandBru21 jul. 2011 - 7:16

Ik snap het niet: als de PvdA met de regering mee stemt houden ze de regering in het zadel, en dat is fout. Als ze tegen de regering stemmen maken ze het de regering lastig en dat is goed. Ja ja. Mag de PvdA ook nog een inhoudelijke afweging maken en op basis van argumenten voor of tegen iets stemmen?

privateeye
privateeye21 jul. 2011 - 7:16

Tekst uitgelekt: STATEMENT BY THE HEADS OF STATE OR GOVERNMENT OF THE EURO AREA AND EU INSTITUTIONS Since the beginning of the sovereign debt crisis in the euro area, important measures to stabilize the euro area, reform the rules and develop new stabilization tools have been taken. The recovery in the euro area is well on track and the euro is based on sound economic fundamentals. But the challenges at hand have shown the need for more far reaching measures. We reaffirm our commitment to the euro and to do whatever is needed to ensure the financial stability of the euro area as a whole. We also reaffirm our determination to reinforce convergence, competitiveness and governance of the Euro area. Today, we agreed on the following measures: Greece: 1. We welcome the measures undertaken by the Greek government to stabilize public finances and reform the economy as well as the new package of measures recently adopted by the Greek Parliament. These are unprecedented, but necessaryefforts to bring the Greek economy back on a sustainable growth path. 2. We agree to support a new programme forGreece and to provide an additional amount of up to [xx] ¤. This programme will be designed, notably through lower interest rates and extended maturities, to decisively improve the debt sustainability and refinancing profile of Greece. We call on the IMF to contribute to the financing of the new Greek programme in line with current practices. 3. We have decided to lengthen the maturity of the EFSF loans to Greece to the maximum extentpossible from the current 7.5 years to a minimum of 15 years. In this context, we will ensure adequate post programme monitoring. We will provide EFSF loans at lending rates equivalent tothose of the Balance of Payment facility (currently approx. 3.5%) without going below the EFSF funding cost. This will be accompanied by a mechanism which ensures appropriate incentives to implement the programme, including through collateral arrangements where appropriate. 4. We call for a comprehensive strategy for growth and investment in Greece. Structural funds should be re-allocated for competitiveness and growth under a European "Marshall Plan". MemberStates and the Commission will mobilize all resources necessary in order to provide exceptional technical assistance to help Greece implement its reforms. 5. Greece is in a uniquely grave situation in the Euro area. This is the reason why it requires an exceptional solution. The financial sector has indicated its willingness to support Greece on a voluntary basis through a menu of options (bond exchange, roll-over, and buyback) at lending conditions comparable to public support with credit enhancement. 6. All other Euro countries solemnly reaffirm their inflexible determination to honour fully their own individual sovereign signature and all theircommitments to sustainable fiscal conditions and structural reforms. The Euro area Heads of Statesor Government fully support this determination as the credibility of all their sovereign signatures is a decisive element for ensuring financial stability in the Euro area as a whole. Stabilization tools: 7. To improve the effectiveness of the EFSF and address contagion, we agree to increase the flexibility of the EFSF, allowing it to: - intervene on the basis of a precautionary programme, with adequate conditionality; - finance recapitalisation of financial institutions through loans to governments including in non programme countries; - intervene in the secondary markets on the basis of an ECB analysis recognizing the existence of exceptional circumstances and a unanimous decision of the EFSF Member States. Fiscal consolidation and growth in the euro area: 8. We welcome the progress made on the implementation of the programmes in Ireland andPortugal and reiterate our strong commitment to the success of these programmes. The EFSF lending conditions we agreed upon for Greece will be applied also for Portugal and Ireland. In this context, we note Ireland's willingness to participate constructively in the discussions on the Consolidated Common Tax Base draft directive (CCTB) and in the structured discussions on tax policy issues in the framework of the Euro+ pact framework. 9. All euro area Member States will adhere strictly to the agreed fiscal targets, improve competitiveness and address macro-economic imbalances. Deficits in all countries except those under a programme will be brought below 3% by 2013 at the latest. In this context, we welcome the budgetary package recently presented by the Italian government which will enable it to bring the deficit below 3% in 2012 and to achieve balance budget in 2014. We also welcome the ambitious reforms undertaken by Spain in the fiscal, financial and structural area. As a follow up to the results of bank stress tests, Member States will provide backstops to banks as appropriate. 10. We will implement the recommendations adopted in June for reforms that will enhance our growth. We invite the Commission to enhance the synergies between loan programmes and EU funds in all countries under EU/IMF assistance. We support all efforts to improve their capacity to absorb EU funds in order to stimulate growth andemployment. Economic governance: 11. We look forward to the rapid finalization ofthe legislative package on the strengthening of the stability and growth pact and the new macro economic surveillance. Euro area members will do their utmost to help reaching agreement with the EP on voting rules in the preventive arm of the Pact. 12. We commit to introduce legally binding national fiscal frameworks as foreseen in the fiscal frameworks directive by the end of 2012. 13. We agree that reliance on external credits ratings in the EU regulatory framework should be reduced, and look forward to the Commission proposals in this respect. 14. We invite the President of the European Council, in close consultation with the President of the Eurogroup, to make concrete proposals byOctober on how to better organize crisis management in the euro area and improve working methods. We call on the Eurogroup to implement expeditiously and as a matter of priority the decisions taken today.

Evangelie4all
Evangelie4all21 jul. 2011 - 7:16

Ik ga hier niet eens over beginnen, want ik wil mijn dag niet verzuren!

matrix2
matrix221 jul. 2011 - 7:16

Wat een rookgordijnen weer. Duitsland en Frankrijk hebben bepaald dat de Duitse en Franse banken gered gaan worden met o.a. Nederlands belasting- en pensioengeld. Onbegrijpelijk dat de PvdA hier mee akkoord gaat.

Bakoe
Bakoe21 jul. 2011 - 7:16

Wat ik er van begrijp is het dus een vrijblijvend akkoord met de banken..een heren akkoord. OMG een vrijblijvende overeenkomst met banken.Zijn ze nu helemaal gek geworden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 jul. 2011 - 7:16

Met kussen en halve zoenen krijgen zij daar niet de Europees economie op twee benen, zoals altijd de socialisten, de echte christen democraten en echte liberalen hebben het gedaan.

AlbertHofmann
AlbertHofmann21 jul. 2011 - 7:16

Dat we met zijn allen voor Griekenland gaan betalen, dat is tot daar aan toe. De naïviteit van de meerderheid en het gebrek aan controle op de overheid. Dat Europese overheden in Europa ons willen doen laten geloven dat de banken het mee betalen, getuigd van zo'n arrogantie en laatdunkendheid. De banken sluizen het door, de kosten ervan worden gewoon door de cliënten (ons) betaald. Of gaat er drastisch worden bezuinigd op de topsalarissen bij banken (nee hoor) Een verrot systeem voor MINDER dan 1 jaar gered, geweldig hoor, trots zijn!

JoopSchouten
JoopSchouten21 jul. 2011 - 7:16

Geert Wilders, de gedoogpartner, die in zijn luie leunstoel aan de Adriatische kust de ochtendkranten leest, nog even zijn eerste baantje trekt in het hotelzwembad en dan zijn eerste reactie twittert naar het vaderland: 'Grieken blij, Rutte en De Jager blij, gedoogpartner PvdA blij: 109 miljard euro extra voor de Grieken. Maar einde euro komt dichterbij.' Er moet een vloek zijn opgestegen uit het Torentje toen de boodschap Rutte bereikte. Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2817047/2011/07/25/Kabinet-werkt-zich-in-het-zweet-voor-euro-PVV-twittert-dat-het-niks-is.dhtml

JoopSchouten
JoopSchouten21 jul. 2011 - 7:16

Opmerkelijk griezelig gegeven: Op elk van de 11,3 miljoen Grieken drukt een schuld van omgerekend 42 duizend dollar. Voor elk van de 311 miljoen Amerikanen is de staatsschuld 45 duizend dollar. De schuld per hoofd van de VS is hoger dan die van Griekenland. http://www.z24.nl/analyse/artikel_230324.z24/Vier_redenen_om_wakker_te_liggen_over_schuldplafond_VS.html

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2011 - 7:16

wat maar weer bewijst waarom er niet meer macht naar brussel moet, feitelijk betekend dat gewoon dat je van de 27 democratisch gekozen regeringen er 25 bij het oud vuil zet

1 Reactie
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

" dat je van de 27 democratisch gekozen regeringen er 25 bij het oud vuil zet " Dat snap ik niet, leg eens uit.

kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

Kiezen tussen de galibier en het kamerdebat, moeilijk, moeilijk, moeilijk.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs21 jul. 2011 - 7:16

Zo moeilijk is die keus niet. De topprestaties zullen vandaag niet in de Kamer geleverd worden.

objectivist
objectivist21 jul. 2011 - 7:16

Die Europese Superstaat staat nu echt op de agenda. Het besef groeit dat het zo niet werkt. De macht wordt verder naar Brussel geschoven. De Verenigde Staten van Europa. Benieuwd of de regeringen dat verkocht krijgen.

1 Reactie
privateeye
privateeye21 jul. 2011 - 7:16

Luisteren naar de stem van het volk is niet het sterkte punt van de EU.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2011 - 7:16

Begrijp ik het nu goed dat een PvdA-er zich stoort aan de morele boventoon? En dat voor iemand van de partij die het begrip heeft uitgevonden. Trouwens, die gezonde toekomst van Europa is al verkwanseld toen we besloten om blind uit te breiden, het stabiliteitspact niet te handhaven en de corruptie van de Grieken en de Italianen niet te ontdekken. Als we echt een gezonde toekomst voor Europa voor ogen hebben dan kan dat maar op 1 manier: geen corruptie toestaan, wie de billen brandt moet zelf op de blaren zitten, en slechts toetreden als je gezond bent.

1 Reactie
krid58
krid5821 jul. 2011 - 7:16

Precies, gewoon aan de regels houden anders kannen we duie euro wel opdoeken, iets dat mij overigens een slechte optie lijkt. Nederland als doorvoerland is gebaat bij 1 Europesche munt.

sam tosha
sam tosha21 jul. 2011 - 7:16

Als ze al tot een akkoord gaan komen, dan is het uitstel van executie. De macht van de financiële speculanten is te groot en ze hebben hun zinnen gezet op de val van de Euro. Europa had kunnen lukken wanneer er veel sneller eer centraal geregeld had kunnen worden en ze niet constant door telkens door weer een regering besmet met vanuit emotie ipv van uit ratio blatende populisten was geremd. Let maar op Geert straks weer tijdens het debat van vandaag. Uit de Euro. Uit de Euro. We willen de gulden terug. En hoe dan straks Geert, met een 'sterke' Euro bij de Russen aankloppen voor gas. Dat wordt me daar een deal! "Boeit me niet", zegt Geert, uit de Euro roepen is goed voor de peilingen. Europa is heel binnenkort 'Eerste wereld' af. Over niet te lang, is het 'made in China' op al die producten vervangen door 'made in Europe' Met dank aan de arrogantie van onze politici van het moment en de domme horde nationalistische anti globalisten.

1 Reactie
DerUnterMensch
DerUnterMensch21 jul. 2011 - 7:16

Of het probleem zit juist in het feit dat Europa al veel te veel macht naar zich toe heeft getrokken. Dat kan natuurlijk ook. Je richt een clubje op voor de 'samenwerking' en probeert er ondertussen een socialistische dwangstaat ervan maken. Dat heeft nog nooit gewerkt, waarom zou het nu dan wel ineens werken? Overigens zijn de meeste mensen nog altijd wel voor een Europese samenwerking, ze zijn alleen niet voor een Europese staat.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2011 - 7:16

Hoe meer ik erover hoor, of liever gezegd hoe meer verschillende mensen ik erover hoor praten, hoe minder ik er van begrijp. Maar aangezien het niet uitmaakt of ik er al of niet iets van snap laat ik het maar zo.

1 Reactie
flipse2
flipse221 jul. 2011 - 7:16

Ik zou zeggen: ctrl C ctrl V, voortaan!

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2011 - 7:16

Zo zegt hoogleraar en PvdA-senator Esther-Mirjam Sent: en PvdA senator. Tja lekker objectief, heeft u er nog meer zo

2 Reacties
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

Hoezo zou die hoogleraar niet objectief zijn? Nagenoeg alle hoogleraren hebben een politieke voorkeur. Zijn die allemaal niet objectief? Dan is het treurig gesteld met de universiteiten.

kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

"Jammer dat dat niet veel plaats vindt. " Zelf ben ik niet zo'n voorstander van referenda. We betalen politici om zich te verdiepen in kwesties en te besturen, bij referenda moet ik me er weer zelf in gaan verdiepen, en gaan de voordelen van onze bestuursvorm verloren.

fjacobse
fjacobse21 jul. 2011 - 7:16

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk hebben we een Minister die niet de weg van de minste weerstand kiest en voor de zoveelste keer de Tweede Kamer met een kluitje in het riet stuurt met de dooddoener "wat u wil kan helemaal niet". Eindelijk is er een nu Minister met ballen die tegen al die handophouders in Brussel zegt "what you want can't totally not". Standbeeld voor die man.

1 Reactie
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

"what you want can't totally not" Ik hoop dat zijn Engels beter is dan dit.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2011 - 7:16

Verbazend hoe links steeds weer zegt dat ze dit kabinet niet zien zitten, maar het constant blijven steunen en in het zadel houden, samen met GL. Rutte zegt weer bedankt, links, want jullie zijn onze nieuwe gedoogpartner.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil21 jul. 2011 - 7:16

De PVV gedoogt en steunt dit dus ook.

Rolandus
Rolandus21 jul. 2011 - 7:16

Yggy, je hebt dit nu al tientallen keren opgetypt. Helaas maakt het dat nog niet waar.

JustMatthias
JustMatthias21 jul. 2011 - 7:16

De Jager is natuurlijk ook niet achterlijk. Hij snapt heus wel dat Griekenkland nooit kan terugbetalen. Hij zou eerlijker overkomen indien dat onomwonden wzou worden gezegd.

1 Reactie
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

De Jager heeft dat enkele maanden geleden al gezegd, alleen voegde hij eraan toe dat het moment om dat in de onderhandelingen mee te nemen nog niet gekomen was.

doeidoei
doeidoei21 jul. 2011 - 7:16

"Banken kunnen bestaande Griekse obligaties omruilen voor nieuwe met een langere looptijd of ze omruilen met een zelfde looptijd maar met kwijtschelding van een deel de hoofdsom." De rating agencies zullen dit als een Default zien. Maar, ach dat was toch onafwendbaar.

1 Reactie
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

"De rating agencies zullen dit als een Default zien. Maar, ach dat was toch onafwendbaar. " De rating agencies zijn ook bezig zichzelf irrelevant te maken door Griekenland dezelfde rating als Zimbabwe te geven. Dat staat buiten iedere realiteit, en dwingt de investeerders om zelf hun afweging te maken in plaats van blind te varen op de oordelen van de rating-agencies.

Michiel Online
Michiel Online21 jul. 2011 - 7:16

"CDA en VVD zijn in de kwestie afhankelijk van de PvdA omdat de PVV categorisch iedere steun afwijst." Dit is geen kabinet meer, dit is geen politiek meer. Ik ben al op zijn minst half tegen elk politiek systeem maar dit is toch wel heel absurd.

1 Reactie
NNenNN
NNenNN21 jul. 2011 - 7:16

Lees eens: - Daniel Guerin - Anarchism: From Theory to Practice - Noam Chomsky - On Anarchism Pierre-Joseph Proudhon was famous for his quips (such as “property is theft”) and took to himself the word anarchy. As if his purpose were to shock as much as possible, in 1840 he engaged in the following dialogue with the “Philistine.” “You are a republican.” “Republican, yes; but that means nothing. Res publica is ‘the State.’ Kings, too, are republicans.” “Ah well! You are a democrat?” “No.” “What! Perhaps you are a monarchist?” “No.” “Constitutionalist then?” “God forbid.” “Then you are an aristocrat?” “Not at all!” “You want a mixed form of government?” “Even less.” “Then what are you?” “An anarchist.”

Sonia2
Sonia221 jul. 2011 - 7:16

Come senators, congressmen Please heed the call Don't stand in the doorway Don't block up the hall For he that gets hurt Will be he who has stalled There's a battle outside And it is ragin' It'll soon shake your windows And rattle your walls For the times they are a-changin'.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort21 jul. 2011 - 7:16

Wat is er zoal veranderd sinds Dylan dat zong? Niet zo heel veel helaas.

NNenNN
NNenNN21 jul. 2011 - 7:16

Zo, dan zijn de banken ook weer blij, ze worden alweer gered, terwijl ze bewust ongeoorloofde leningen hebben gedaan aan corrupte politici die er ook weer rijker van zijn geworden. Win win dus, behalve voor de mensen die niet meededen met de deal, namelijk de Europese burgers en niet alleen de Grieken! Aanrader documentaire: Debtocracy - http://www.debtocracy.gr/indexen.html (gratis met ondertiteling)

1 Reactie
JeanneDarc
JeanneDarc21 jul. 2011 - 7:16

Precies!

JoopSchouten
JoopSchouten21 jul. 2011 - 7:16

Zogenaamd Rechts is het eens geworden met de Jager. Zogenaamd Links en Bruin Ultra Rechts blijven tegen. De banken kunnen blij zijn en de bevolking kan verder worden uitgemolken.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe21 jul. 2011 - 7:16

Huh? zogenaamd links was het er mee eens hoor.

Mursili1
Mursili121 jul. 2011 - 7:16

[Zogenaamd Links en Bruin Ultra Rechts blijven tegen.] Ja, nu heb je met de linkse kant van GW te maken:-)

kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

" De banken kunnen blij zijn en de bevolking kan verder worden uitgemolken " Doe niet zo zielig, Grieken hebben nog steeds goed te eten, een vaatwasmachine en een tv en computer. Verder hebben ze scholen en gezondheidszorg. Al deze dingen blijven ze gewoon houden.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2011 - 7:16

Nederland en de Nederlandse belastingbetaler, kunnen weleens een hoop geld gaan verliezen. Ik denk dat naast de 18 miljard bezuinigen er ook nog eens een miljard of 10 moet worden afgeschreven op deze deal. Met dank aan de PVDA en Gl, die het geld weggeven wat door de Nederlanders weer moet worden opgebracht. Er is mijns inziens maar een partij die het van af het begin goed zag en niets wou bijdragen en dat is de PVV. Dus mensen die op de PVDA of GL hebben gestemd, nu niet klagen want u partij speelt weer eens voor sinterklaas, met het geld van een ander.

2 Reacties
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

"Met dank aan de PVDA en Gl, die het geld weggeven wat door de Nederlanders weer moet worden opgebracht." Waarom noem je de VVD en de CDA niet, dat is de regering. Beetje selectief verontwaardigd? En de PVV steunt de regering die deze maatregelen neemt. Je kan wel op de PvdA en GL gaan schelden, maar we hebben een VVD/CDA regering en een PVV die weigert om de stekker eruit te trekken. Kennelijk is het gedogen van pluche voor de PVV interessanter dan de toekomst van de pensioenen die volgens hunzelf in gevaar zijn.

Yggdrasil
Yggdrasil21 jul. 2011 - 7:16

Helpt het u als u de PVV-leugen maar blijft herhalen.? Ik bedoel overtuigt u zichzelf ? U overtuigt mij namelijk voor geen meter. De PVV gedoogt dus stemt in met de regeringsmaatregelen, wat is daar zo moeilijk aan te begrijpen ?

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2011 - 7:16

=110 miljard euro.= Als het het uitschrijft zul je zien dat het helemaal geen 110 miljard is maar slechts honderdtienduizendmiljoen, dat is bijna tien keer minder dan 1 miljard. Dat is wel een hele mondvol maar toch echt geen reden om zo te overdrijven. Honderdtienmiljard is 110.000.000.000.000, waar zij het over hebben is slechts 110.000.000.000!

3 Reacties
Ginerted
Ginerted21 jul. 2011 - 7:16

Niet goed opgelet op school? Het magere rekenonderwijs van de laatste twintig jaar is bij u duidelijk zichtbaar aangezien u er zo te zien nog over nagedacht heeft ook gezien uw 'uitleg'.

Ginerted
Ginerted21 jul. 2011 - 7:16

Ik vrees dat je niet goed opgelet hebt op school. 1 miljard = 1 000 000 000 en dus is 110 miljard = 110 000 000 000

JoWe62
JoWe6221 jul. 2011 - 7:16

=110 miljard euro.= Als het het uitschrijft zul je zien dat het helemaal geen 110 miljard is maar slechts honderdtienduizendmiljoen, =========== Honderdtienduizend miljoen is 110 miljard. dat is bijna tien keer minder dan 1 miljard. =========== Nou reken nog maar eens na want 1 miljard is duizendmiljoen of te wel 1.000.000.000. Dat is wel een hele mondvol maar toch echt geen reden om zo te overdrijven. Honderdtienmiljard is 110.000.000.000.000, ========== Nog niet eens misschien, waar jij het over hebt is hondertienduizend miljard. waar zij het over hebben is slechts 110.000.000.000! ========== Ik weet niet wat jouw cijer met rekenen was echter 110 miljard is gewoon 110.000.000.000. Jij maakt het wel helemaal bont.

peterh2
peterh221 jul. 2011 - 7:16

Het begint erop te lijken dat de concessies aan Nederland en Duitsland toch boterzacht zijn: overal hoor je nu weer de term 'vrijwillige bijdrage' terwijl gewoon minimaal 30% van de griekse schuld afschreven moet worden! Op deze manier komen de franse en duitse banken weer meer de schrik vrij en mag de europese belastingbetaler uiteindelijk alsnog het verlies nemen...

1 Reactie
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

" Op deze manier komen de franse en duitse banken weer meer de schrik vrij " Dat zie je verkeerd. De banken zullen de schulden als oninbaar afschrijven en gaan het schip in. De ING voor enkele honderden miljoenen, Duitse en Franse banken voor enkele miljarden.

privateeye
privateeye21 jul. 2011 - 7:16

Als we de concept tekst moeten geloven, dan wordt het de grootste cover-up en scam van Europa.

1 Reactie
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

Leg eens uit.

Roelof123
Roelof12321 jul. 2011 - 7:16

Wat een circus. Dat geld zijn we kwijt. Griekenland hoort niet in de eurozone. Dat land wordt compleet opgevreten en komt er nooit meer bovenop. Nu gaan we die banken redden via corrupt Griekenland. We zijn dan niet alleen het geld kwijt, maar ook de rente. Die banken wrijven in hun handjes, want het risico van hun verkeerde beleggingen wordt compleet bij de EU burger neergelegd, waardoor zij niet voor hun eigen fouten opdraaien, maar de burger. Tuurlijk hebben Merkel en Sarkozy het even zo bedacht, dat banken voor een appel en een ei ook meedoen. Die krijgen dan vast ook nog als eerste hun geld, waardoor ze hun bonus niet mislopen en de Nederlander mag tot z'n 80e werken.

1 Reactie
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

" Griekenland hoort niet in de eurozone. " Vloeken hoort ook niet, maar er is niets dat je kunt doen om het te verbieden. Zo ook met Griekenland. Griekenland kan niet uit de Eurozone worden gezet, dat is juridisch gezien onmogelijk. Dus moet de oplossing er in worden gevonden om met Griekenland verder te gaan, en dat zal betekenen dat er een deel van de schuld zal worden kwijt gescholden, en dat Griekenland onder curatele komt en orde op zaken stelt.

JoWe62
JoWe6221 jul. 2011 - 7:16

NL zal dus weer meer geld moeten lenen van de Wereldbank om garant te staan. Dat houdt in dat de staatschuld weer groter wordt. Jaarlijks betalen we dus meer rente wat direct door de belastingbetaler wordt opgebracht. Aansluitend schuiven we de rekening door naar onze kinderen. En waarom, om dat Griekse volk te redden? Dat volk dat zelf niet wil en alles bij het oude wil laten. Dat land dat met verkeerde cijfers de zaak bedonderd heeft en alleen daardoor bij de Euro kon. Deze steun is de beloning voor oplichting. M.a.w. misdaad loont in deze gehele EU. Laat Griekenland maar wat minder uitgeven aan hun defensie, die dag en nacht paraat is en waakzaam voor Turkije.

2 Reacties
kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

" NL zal dus weer meer geld moeten lenen van de Wereldbank om garant te staan. " Je hoeft niet te lenen om garant te staan. Het kan wel, en dan kun je dat geld beleggen in de tijd dat de garantie-stelling het niet opeist.

kraai21
kraai2121 jul. 2011 - 7:16

" Laat Griekenland maar wat minder uitgeven aan hun defensie, die dag en nacht paraat is en waakzaam voor Turkije. " Misschien een goede tip voor de Griekse regering. Daar zijn ze vast nog niet zelf opgekomen.

JustMatthias
JustMatthias21 jul. 2011 - 7:16

Breaking News Alert The New York Times Thursday, July 21, 2011 -- 3:44 PM EDT ----- Euro Leaders Clinch 109 Billion Euro Greek Bailout European leaders on Thursday clinched a new rescue plan for Greece that could push the country into default on some of its debt for a short period but would also give Europe’s bailout fund sweeping new powers to shore up struggling economies. At a press conference late Thursday, German Chancellor Angela Merkel confirmed the 109-billion-euro aid package for Greece. According to drafts of a statement that was being discussed earlier in the evening by the 17 euro zone heads of government, banks have agreed to take part in several programs to reduce Greece’s debt, including plans that would mean exchanging existing bonds for new bonds with lower interest rates and longer maturities.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten21 jul. 2011 - 7:16

'... and longer maturities'. Precies. Tijdrekken. Sadisten.