Joop

AIVD: Iran achter twee liquidaties in Nederland

  •  
08-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lxwOexWvSrejWvBlbmENzbwd6J9I2zNt
Iran zit zo goed als zeker achter twee liquidaties in Nederland. Dat schrijven de ministers Blok en Ollongren (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Volgens de ministers heeft de AIVD sterke aanwijzingen dat Iran verantwoordelijk is op de moord op Mohammad Samadi in 2015 in Almere en die op Ahmad Nissi in 2017 in Den Haag. Beide slachtoffers hadden een Iraanse achtergrond.
Eerder vandaag werd al bekend dat de Europese Unie sancties heeft opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid. Nu is dus duidelijk dat dit onder meer is vanwege de twee moorden in Nederland. De banktegoeden van het Iraanse ministerie zijn bevroren.
Behalve de moorden zou Iran volgens de EU betrokken zijn bij nog meer ‘vijandelijke acties’ in Europa. Zo zouden Iran achter verijdelde aanslagen in Denemarken en Frankrijk zitten. De NOS meldt dat de twee vermoorde Nederlanders beiden tegenstanders waren van het regime in Teheran. De Almeerse Samadi was in Iran ter dood veroordeeld voor een bomaanslag op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse partij en de Haagse Nissie was oprichter van de Arab Struggle Movement, een beweging die naar een onafhankelijke regio in het westen van Iran streeft.
Vorig jaar juni werden al twee Iraanse diplomaten uitgezet. Over de reden deed het kabinet destijds geen mededelingen. Nu blijkt uit de brief van Blok en Ollongren dat ook dit verband hield met de moorden. Naar beide liquidaties lopen nog strafrechtelijke onderzoeken. De Europese Unie heeft intussen laten weten dat Iran mee dient te werken aan alle onderzoeken, zo niet worden verdere sancties niet uitgesloten.
cc-foto: Kremlin

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

geronimo3
geronimo310 jan. 2019 - 17:53

Ik vind het zo opvallend dat bij de NOS er niemand alleen onze Nederlandse man in Teheran sprak over de 2 vermoordde mannen door de Iraanse overheid dat zij voor Iran gewoonweg verantwoordelijk zijn voor bijna 100 doden in Iran als ik het goed heb met aanslagen, en dus terroristen, ik vind het vermoorden door de Iraanse overheid dan weer in Nederland van deze 2 mannen een eindeloze spiraal van geweld, de journalisten laten wel zien hoe selectief zij zijn en Europa gaat Iran boycotten, de geslachte journalist in een Ambassade in Turkije was daar geen reden voor,van waar deze 2 manieren van kijken naar dezelfde dingen?

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 jan. 2019 - 13:59

Natuurlijk moet Nederland gewoon het staatsburgerschap kunnen verlenen aan terroristen: het zijn toch ook vluchtelingen? En tenslotte zijn de Taliban hier niet aan de macht. Als Osama Bin Laden dat had geweten, dan had hij nu onder een andere naam ergens in de Achterhoek geleefd.

L.Brusselman
L.Brusselman9 jan. 2019 - 21:02

Komt dat even goed uit,kan Nederland doorgaan met het schoothondje van de VS uithangen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2019 - 18:03

Vermoedelijk? Ze hebben de hulp van de NSA ingeroepen begrijp ik. Dat vind ik dan weer twijfelachtig!

M7
M79 jan. 2019 - 9:27

Schandalig natuurlijk wat de Iraanse regering zich denkt te kunnen permitteren in Nederland.! Maar ook opvallend/ triest / zorgelijk dat blijkbaar die meneer Samadi onder valse naam ed , een nederlands paspoort heeft kunnen krijgen , terwijl hij internationaal gesignaleerd stond voor terrorisme. Dat de man vervolgens in Nederlands braaf als monteur aan de slag ging, doet niets af aan de blunder die begaan is door de IND om hem destijds een nederlands paspoort te verstrekken.

Bernie2
Bernie29 jan. 2019 - 6:40

Zonder de vermoedelijke moorden goed te willen praten, maar dit is wat geheime diensten doen. Ik schat in dat Nederlandse spionnen in deze ook bepaald geen schone handen hebben en heel ambachtelijk elders de nodige moorden plegen. Al is het alleen al door de schimmige 'militaire' alliantie met de VS die dagelijks o der meer met haar drones mensen (zefls zonder enige vorm van proces) illegaal vermoorden. Opblazen, afschieten etc. Opereren in de duistere en schimmige wereld tussen inlichtingendiensten en het militaire apparaat. Welkom in het internationale slachthuis.

L.Brusselman
L.Brusselman9 jan. 2019 - 5:56

Een hoog Luke Harding gehalte .

Auslander
Auslander8 jan. 2019 - 22:29

Of de islamitische regering in NL of elders aanslagen pleegt is niet meer relevant dan onderdak bieden aan individuele en potentiele plegers van grote aanslagen (bomaanslag op het hoofdkwartier van een politieke partij en oprichting van de terreurgroepen, allebei met tientallen doden als gevolg). Zo’n steun aan terrorisme brengt onvermijdelijk terreuraanslagen naar Nederland. De aanslagen tegen die twee zijn in 2015 en 2017 in Nederland gepleegd. De vraag is dan waarom nu na soortgelijke beschuldigingen van Denen en Belgen ook Nederland met dit verhaal naar buiten komt? Is het een steun in de rug voor Trump of is het de voorbereiding om de onmacht/onwil van de EU, FR, DE en VK in het nakomen van haar verplichtingen in atoomdeal met Iran te manipuleren?

Jaap12342
Jaap123428 jan. 2019 - 19:39

Een beetje een hoog WMD gehalte, dit verhaal. Past ook weer te perfect in de Amerikaanse agenda. Vreemd trouwens dat we hier terroristen asiel verlenen. Samadi was volgens het Iraanse regime verantwoordelijk voor een bomaanslag met 75 doden tot gevolg. The arab struggle movement wordt ook verdacht van bomaanslagen, met 25 doden tot gevolg. Het is maar net wie de bommen op z'n kop krijgt, blijkbaar..

west012
west0128 jan. 2019 - 18:30

Alles goed en wel als het de handel met Iran maar niet in de weg staat.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren8 jan. 2019 - 18:08

De apartheidsdictatuur in Zuid-Afrika probeerde ook om tegenstanders van de Apartheid in Europa en Noord-Amerika (in het geheim)te doden. Moedig van JOOP om een islamitische niet-Westerse dictatuur aan te klagen!

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen10 jan. 2019 - 13:52

Ja, zoiets doet Francisco met gevaar voor eigen leven. Binnenkort moet hij bij Wilders intrekken.

madbako
madbako8 jan. 2019 - 18:02

Als niemand kan controleren of deze bevindingen op waarheid berusten?! Waarom dan een verklaring van de politiek en de AIVD. zo goed als zeker, zou betrokken zijn..etc Graag bewijzen open en eerlijk en niet dit vage gezwets

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter8 jan. 2019 - 21:48

Madbako - Minister Mohammad Javad Zarif uit Iran reageerde via Twitter op de sancties: "Europeanen, waaronder Denemarken, Nederland en Frankrijk, herbergen MEK." Daarmee verwijst hij naar de verbannen Iraanse oppositiegroep Mujahedin-e Khalq.

madbako
madbako9 jan. 2019 - 8:05

@Thuiszitter 8 januari 2019 at 22:48 En dat is voor jou het bewijs dat....?

Thuiszitter
Thuiszitter9 jan. 2019 - 13:54

Madkabo - ja

madbako
madbako10 jan. 2019 - 14:28

@Thuiszitter 9 januari 2019 at 14:54 Madkabo – ja Beetje dom om alles maar zonder enige terughoudendheid te geloven. Denk zelfs eens na ipv anderen dat te laten doen

wilenbert
wilenbert8 jan. 2019 - 16:47

en waarom denk iedereen dat tump het akkord met iran heeft opgezegd dan. ? Het zijn gewoon terroristen daar, zowel naar het buitenland als naar de eien bevolking.

2 Reacties
JanDuine2
JanDuine28 jan. 2019 - 20:31

Alsof Trump het ook maar iets kan schelen als een regime een tegenstander vermoordt. Nu al de moord op Khashoggi en de reactie van Trump hierop vergeten?

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 jan. 2019 - 5:44

Met Saoedi Arabië heeft hij anders geen enkel probleem. Meten met twee maten, ken je die uitdrukking?

Ramon4
Ramon48 jan. 2019 - 14:56

"Volgens de ministers heeft de AIVD sterke aanwijzingen dat Iran verantwoordelijk is" Dat is toch nog geen keihard bewijs? Soms vraag ik me af of we dit soort berichten wel moeten geloven. Er worden spelletjes op hoog niveau gespeeld, dat geloof ik wel.

Hiltermann
Hiltermann8 jan. 2019 - 14:05

Door tal van landen wordt de rechtsstaat volkomen genegeerd zonder dat dit internationaal tot effectieve sancties leidt. In veel landen zijn kritische journalisten hun leven niet zeker meer. Ze worden ook buiten deze landen met de door bedreigd en in een aantal gevallen daadwerkelijk om het leven gebracht. Dat geldt ook voor personen die het regime in hun land vanuit het buitenland kritisch volgen. Ook deze mensen kunnen hun leven verliezen ondanks dat ze zich in het veilig geachte buitenland bevinden. Rusland, Saoedie Arabië, Iran, Turkije zijn de landen die het meest opvallen met schendingen van de rechten van mensen.

4 Reacties
rvb2
rvb28 jan. 2019 - 15:20

De rechtstaat wordt ook door ons land genegeerd, er wordt gestraft zonder bewijs. P.S. Vreemd genoeg mist u de meest opvallende mensenrechtenschender onder de landen (niet noodzakelijk de ernstigste schender, maar wel zeer ernstig en opvallend: Israel)

Buitenstaander
Buitenstaander8 jan. 2019 - 18:44

@rvb Toe maar.... "hunnie doen het ook" en Israel, het was te verleidelijk….…..Misschien is er ook nog wat te melden over Iran, of moeten we uit het commentaar opnemen dat u het wel steunt zo'n actie? Of hoeveel meer bewijs heeft u dan nog nodig?

LaBou
LaBou 9 jan. 2019 - 8:51

"Toe maar…. “hunnie doen het ook” en Israel, het was te verleidelijk….…..Misschien is er ook nog wat te melden over Iran, of moeten we uit het commentaar opnemen dat u het wel steunt zo’n actie? Of hoeveel meer bewijs heeft u dan nog nodig?" Die slaan we op om te gebruiken als de discussie weer eens wel over Israel gaat en er weer naar allerlei andere landen wordt verwezen die ook niet deugen.

Buitenstaander
Buitenstaander9 jan. 2019 - 11:45

@LaBou voorspelbaar, maar ook te makkelijk… we gaan t zien :-) Zie ook uit naar uw reactie op dit onderwerp, want daar ging het in eerste instantie over, maar tot nu toe:...… niets….. Veelzeggend.

Rick Hofland
Rick Hofland8 jan. 2019 - 13:59

En al die tijd krijgen we van de Europese en Nederlandse politici en MSM het ene na het andere bericht te horen over hoe wij Europeanen geen nieuwe economische sancties voor Iran willen… Toen de economische sancties werden verlicht nadat Iran het kernwapen verdrag tekende waren we allemaal (inclusief mijzelf) hoopvol gestemd over een betere toekomst met een goede relatie met Iran. Helaas hebben de Israëliërs en de Trump administratie gelijk gekregen en blijkt dat de Iraanse machthebbers niet te vertrouwen zijn. Zo snel mogelijk alle sancties weer instellen wat mij betreft.

3 Reacties
madbako
madbako8 jan. 2019 - 18:05

Gemakshalve neem je dus wat er gezegd wordt als waar aan. Een soort WMD's op het nederlands nivo. Ik geloof er namelijk helemaal niets van. Keiharde bewijzen wil ik zien en geen: zou kunnen, zo goed als zeker, waarschijnlijk

Hiltermann
Hiltermann9 jan. 2019 - 6:35

De vraag is inderdaad wat je als AIVD denkt te bereiken door vermoedens ovrr de daders van rwee moordaanslagen naar buiten te brengen. Op basis van deze vermoedens zijn wel de banktegieden van Iran bevroren. Hard bewijs ontbreekt maar is ook niet nodig wanneer het om verdenking van terrorisme gaat.

Sachs
Sachs9 jan. 2019 - 16:42

@ Rick Bedoelt u dat regimes die aanslagen op andermans grondgebied plegen door de wereld geboycot moeten worden? Geldt dit al dergelijke regimes, dus inclusief de VS, Israël, Saudi e.a.? Tenslotte, is hiervoor onweerlegbaar bewijs nodig, of zijn vermoedens voldoende? Ik herinner hierbij aan de vermoedens uit 2002/03 dat Irak over MVW's zou beschikken. Dat bleken leugens, ingezet om een oorlog te legitimeren.