Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Aanslag op moskee in Nigeria eist zeker vijftig levens

  •  
21-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-11-21 om 11.18.13
In Nigeria zijn zeker vijftig mensen gedood bij een bomaanslag op een moskee. Ook zijn er tientallen gewonden. De aanslag zou gepleegd zijn door een tiener die met een bomgordel de moskee binnenging, net toen daar het ochtendgebed plaatsvond.
De aanslag vond plaats in Mubi, een dorp in de noordoostelijke staat Adamawa, bij de grens met Kameroen. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, heeft de regio veel te maken met aanslagen van terreurgroepering Boko Haram. Tot 2014 was de staat deels in handen van de terroristen, maar zij konden uiteindelijk worden verdreven door regeringstroepen.
De politie sluit niet uit dat het getelde aantal doden en gewonden nog oploopt. Een woordvoerder heeft aan persbureau AP laten weten dat men nog druk bezig is met het tellen van de slachtoffers, omdat zij verspreid zijn over meerdere ziekenhuizen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Heldersalsglas
Heldersalsglas21 nov. 2017 - 16:15

Wat is geloven toch mooi, brengt het beste in mensen boven zo blij dat dit goed beschermt wordt in artikel 1 van de grondwet.

geronimo3
geronimo321 nov. 2017 - 16:06

We houden alleen 1 minuutstilte voor de slachtoffers als het in Europa of de VS gebeurd, hoe zouden die terroristen dit gedrag toch kunnen verdedigen, geloven zij werkelijk dat zij voor dit beloond worden in het hiernamaals?

2 Reacties
doron
doron21 nov. 2017 - 18:50

Geronimo, Denk jij nu echt dat ze in Nigeria ooit stil gestaan hebben/stil staan door de aanslagen in Europa of de VS? Het is gewoon een ver van mijn bed show voor iedereen! Snap je?

Ch0k3r
Ch0k3r22 nov. 2017 - 9:32

"hoe zouden die terroristen dit gedrag toch kunnen verdedigen, geloven zij werkelijk dat zij voor dit beloond worden in het hiernamaals?" Jep. Anders druk je ook niet op de knop om je bomgordel te laten ontploffen. Deze mensen zijn heilig overtuigd van het bestaan van hun god. Dat komt omdat ze nooit wat anders geleerd hebben.

Wittemuis
Wittemuis21 nov. 2017 - 14:03

De aanslag van deze week is volgens waarnemers het werk van de militante islamitische groepering Boko Haram. De ISIS en deze groep zijn nog niet verslagen in Afrika echter ze perken behoorlijk in . De IS in MO is volgens Iran zo goed als opgedoekt , hoorde ik zo net op het nieuws. Het gaat langzaam maar bedunkt de hele wereld keurt ze af ( behalve de internationale wapenhandel ) en probeert hen uit te roeien , te verzwakken , hen te doen laten stoppen. Laten we hopen op een einde van deze aanslagen . Het accepteren van andere stromingen biinen de Islam, van andere geloven of geen gelovigen blijkt tot op heden onmogelijk voor bepaalde stromingen binnen die Islam.

Haastig
Haastig21 nov. 2017 - 14:02

Zo ongelooflijk zinloos. Waarom mensen toch anderen dit willen aandoen, niet te snappen..

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2017 - 6:12

@Haastig De mens is er sinds de Ilias van Homerus, wat betreft het-elkaar-iets-aandoen, geen millimeter op vooruitgegaan, eerder achteruit. In de toekomst zal dat niet anders zijn. Hoe meer mensen, hoe meer oorlog. Ik zeg niks nieuws. Godsdienst is, zoals ook bekend, een belangrijke katalysator.

Inspector Gadget
Inspector Gadget21 nov. 2017 - 12:27

Moslims hebben verreweg het meeste last van alle terrorisme in de wereld. De meeste slachtoffers van terreur zijn moslims, maar daar bovenop komt ook nog een breinloze volk dat ze verantwoordelijk houdt voor diezelfde terreur. Sterkte aan alle overlevenden en nabestaanden!

4 Reacties
Frank1234
Frank123421 nov. 2017 - 12:32

Een slachtoffer kan ook dader zijn. Het een sluit het andere niet uit.

Machiels**1993
Machiels**199321 nov. 2017 - 12:33

Komt omdat ze ook verantwoordelijk zijn. - niet als individuen overigens. Maarja het is een feit dat nummer 1 slachtoffers van de islam moslims zelf zijn. Erg veel islamitische samenlevingen zijn mislukt tot compleet mislukt en zuchten onder veel geweld. Het systeem werkt niet en daar zijn ze zowel schuldig aan als slachtoffer van.

Rene3
Rene321 nov. 2017 - 13:04

De meeste daders zijn ook moslims. Soennieten doden Sjiieten, Sjiieten doden Soennieten. Moslims zijn slachtoffers en daders. Het is in ieder geval bijna altijd chaos in islamitische landen.

Haastig
Haastig21 nov. 2017 - 13:13

Inspector Gadget 21 november 2017 at 13:27 "De meeste slachtoffers van terreur zijn moslims, maar daar bovenop komt ook nog een breinloze volk dat ze verantwoordelijk houdt voor diezelfde terreur." Nee, mensen houden de extremistische moslim-daders of -geloofsstromen verantwoordelijk, als die verantwoordelijk zijn. In dit geval vermoedelijk Boko Haram. Maar, inderdaad, sterkte aan alle overlevenden en nabestaanden!

ruma ankka
ruma ankka21 nov. 2017 - 12:14

Was deze aanslagpleger gewoon verward of toch terrorist want moslim? Laatste kan bijna niet waar zijn want waarom zou je een gebedshuis vol geloofsgenoten opblazen.

4 Reacties
Machiels**1993
Machiels**199321 nov. 2017 - 12:34

Kan niet 1,2,3 vinden maar het zou bijvoorbeeld kunnen dat dit een sjiitische moskee was. Sjiitische moslims zijn namelijk vaker slachtoffer geweest van terreur in Nigeria. Maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn.

Verwijdert
Verwijdert21 nov. 2017 - 12:57

Omdat de Islam een stuk ingewikkelder is met verschillende stromingen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Sunni vs. Shi'a is hier het simpelste voorbeeld van. Tevens is het overgrote merendeel van de slachtoffers van Daesh moslims uit gebieden die Daesh in handen had. Praktisch gezien zijn niet alle terroristen die onder de naam van de Islam aanslagen plegen ook per definitie moslims of uberhaupt gelovigen. Vooral in Afrika is het eerder een armoede probleem die voornamelijk jongeren in de armen van de salafisten stuurt dan extreme opvattingen over religie. Kijk bijvoorbeeld naar de kampen van Al-Shabaab waar jongeren heen komen onder het mom van "als jij sterft voor onze strijd sturen we 2000 euro naar je familie". Dit heeft een tijd geleden veel jongeren uit omringende gebieden en landen gelokt. Dit neemt wel steeds meer af naarmate de organisatie, in dit geval Al-Shabaab, aan kracht en geld verliest.

Appie Mohamud
Appie Mohamud21 nov. 2017 - 14:35

Ruma, omdat deze moskee en veele andre in Nigeria achter de regering zijn gaan staan en BH heeft buitengesloten. BH noemt dat verraad omdat de regering werkt met westerlingen, in hun ogen was iedereen in dat moskee geen moslim. In hun perverse gedachten hebben ze dus niks verkeerd gedaan, maar een psychopaat zal altijd de ander de schuld geven van zijn handelingen. Sterkte aan de nabestaanden.

Helen2
Helen222 nov. 2017 - 21:56

Niet bekend dan met het feit dat de islam bestaat uit ca. 120 verschillende sektes/stromingen, die elkaar, al sinds het begin van de islam, te vuur en te zwaard bestrijden?

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2017 - 11:59

Het begint met de misdaad om zo'n jochie tot een zelfmoordaanslag aan te sporen. Dat is laffe daad nummer 1. In een reeks van laffe daden. Ik probeer me altijd voor te stellen hoe de dag van zo iemand verloopt vanaf het moment van opstaan tot het om binden van die gordel. Zou dat gepaard gaan met deuntjes fluiten? Of juist met zweetpareltjes op het voorhoofd? Met een gevoel van yes, vandaag, nu, zometeen!? Of juist met het plengen van tranen? Met: dit is wat ik wil? Of: het is omdat zij het willen? Ik neem toch maar aan dat angst overheerst. Eventueel verzacht door een dosis drugs. Jihadisten? Jihad-criminelen is een betere term. En for what? Zijn er al signalen dat God dit alles hier op aarde reeds beloont? Natuurlijk niet, jihad-criminelen ploegen slechts achteruit. Hoe zou God zulke daden ook kunnen belonen?

2 Reacties
Haastig
Haastig21 nov. 2017 - 14:01

@Eric Het is inderdaad laf en walgelijk, de praktijk om vooral kinderen te gebruiken om anderen te vermoorden. Wel effectief. Door onschuldige of onschuldig ogende kinderen te gebruiken, neemt het onderlinge wantrouwen flink toe... https://www.nytimes.com/interactive/2017/10/25/world/africa/nigeria-boko-haram-suicide-bomb.html http://edition.cnn.com/2017/08/10/africa/boko-haram-women-children-suicide-bombers/index.html https://www.economist.com/blogs/economist-explains/2017/10/economist-explains-19

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2017 - 21:42

@Haastig Bedankt voor je actuele en droevig stemmende links. Laffe daad nummer 2 is wel de opdracht geven, maar zelf geen gordel willen/durven omdoen. Het gaat hun namelijk niet om de hemel, ze weten ook wel dat ze niet in de hemel komen. Het gaat hun puur en meedogenloos om wereldlijke macht.