Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Aanpak wietcriminaliteit faalt

  •  
11-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wiet.jpg
Organisaties achter hennepkwekerijen worden door capaciteitsproblemen bij politie en justitie nauwelijks aangepakt
Door capaciteitsproblemen bij politie en justitie blijven hennepzaken liggen en worden organisaties achter hennepkwekerijen niet of nauwelijks aangepakt. Dit is te lezen in een verslag van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt van eind januari 2013 waar ZEMBLA de hand op heeft weten te leggen voor de uitzending ‘Wietkweker in je huis’ van donderdag 11 april.
De Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt is in 2008 door minister Hirsch Ballin van Justitie ingesteld en heeft als doelstelling; ‘een zichtbare reductie van de grootschalige hennepteelt in Nederland’. Nu, ruim vier jaar later, constateert diezelfde Taskforce dat dat mislukt is. In het vertrouwelijke verslag van de bijeenkomst van de Taskforce staat: “Het klassieke doorrechercheren door de politie/justitie na het aantreffen van een kwekerij om op die manier de organisatie erachter aan te pakken, blijkt in de praktijk niet of onvoldoende te werken.”
De Taskforce heeft zich ook gebogen over het probleem van de ‘faciliteerders’ van de wietkwekers. Door de stagnerende verkoop van woningen bieden steeds meer eigenaren hun huis te huur aan via verhuurbemiddelaars. “Vastgoedeigenaren en bemiddelaars moeten worden aangesproken op hun zorgplicht.” Zo zouden ze zich beter moeten toeleggen op de screening van huurders door bijv. controle op loonstroken en identiteitsbewijzen, stelt de Taskforce.
1 op de 10 huurders fraudeert
De NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, onderkent inmiddels het probleem dat huurders onvoldoende gecontroleerd worden. Daarom heeft ze de Woontoets afgelopen december ingevoerd, een online screeningsinstrument in de vorm van een stoplicht. Bij één op de tien screenings van huurders gaat het ernstig mis en springt het stoplicht op ‘rood’. En in ruim de helft van alle gevallen op ‘oranje’ of ‘rood’. Voorzitter Ger Hukker van de NVM ziet ‘een toename van de foute vraag’. Daarom overweegt de NVM een verplichte screening via de Woontoets in te stellen voor haar leden.
Jaarlijks rollen speciale hennepteams van de politie 5.500 hennepplantages op. Dat zijn er zo’n vijftien per dag. De plantages leveren veel schades en gevaren op. Zo zorgen ze voor bijna 30 procent van alle woningbranden. En door het illegaal aftappen van de elektriciteit lopen de energiemaatschappijen de inkomsten van een miljard kWh mis. Op jaarbasis zo’n 180 miljoen euro. 
ZEMBLA: ‘Wietkweker in je huis’, aanstaande donderdag 11 april om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

JanB2
JanB211 apr. 2013 - 16:41

Illegale hennepteelt levert wel degelijk overlast op Vertel!

MichelReiziger
MichelReiziger11 apr. 2013 - 16:41

Iedereen weet waar de telers en georganiseerde criminaliteit het meest bang voor is. Legslisatie van wiet en organisatie van de teelt en verkoop. In de VS is in de staat Washington de illegale handel en gerelateerde jeugdcriminaliteit sinds dat het onder restrictie gelegaliseerd is ingestort. In Nederland is de illegale markt zo verbonden met de bovenwereld, dat gaat nooit gebeuren, alleen als het ooit in omringende landen wordt doorgevoerd zal Nederland waarschijnlijk pas het besluit nemen.

Gualtero
Gualtero11 apr. 2013 - 16:41

In Frankrijk levert drugstoerisme heel veel geld op: "Vistité nos caves!".

Marsman2
Marsman211 apr. 2013 - 16:41

"Aanpak wietcriminaliteit faalt" Goh... is men daar nu al achter??? Le-ga-li-se-ren!

nachtwacht2
nachtwacht211 apr. 2013 - 16:41

Ogenschijnlijk spint de overheid garen aan het verbod op wietteelt. Het is onomkeerbaar dat het een vorm van marktwerking is ontstaan,en de te behalen winsten het telen van wiet bevorderd!!! Evenwel de consument het nadeel heeft mede ongewild dit ondersteund. Concluderend dat het verbod niet in evenredige verhouding staat tot de schadelijkheid van de volks gezondheid zoals de pretentie aangeeft. Ook de ontkenning van medicinale aspecten zijn onvoldoende belicht dan wel ontkend!? Ergo,dit verbod dient geen maatschappelijk doel, verstorend en bevorderd de criminaliteit. Het zelf regulerende aspect,zal en kan de uitwassen van illegale teelt beperken! jk

lancelot2
lancelot211 apr. 2013 - 16:41

Weet u waarom???????????????? Omdat dat te veel mankracht en moeite kost, men gaat liever de burger pesten met hun gelazergun en andere ongein. Want dát levert miljoenen per jaar op. Die kwajongens met die plantje`s doen ja geen kwaad. ;-) Teeven en Opstelten blazen hoog van de toren om de overlast aan te pakken, maar das gebrul van een tandenloze tijger.

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman11 apr. 2013 - 16:41

Illegale hennepteelt levert wel degelijk overlast op, daarom zaak de boel te legaliseren zodat in de behoefte van een groep kan worden voorzien op een manier die de samenleving zo min mogelijk schade toericht. Als je het namelijk aan criminelen overlaat creeër je een broedplaats voor allerlei verwante problemen. (Het argument "Ja maar als we de vraag voor het product kunnen wegnemen dan valt de markt weg" is een onrealistische interpertatie van hoe de wereld werkt, je zult namelijk nooit de complete vraag kunnen uitroeien).

[verwijderd]
[verwijderd]11 apr. 2013 - 16:41

Ten eerste: legaliseren gebeurt niet. Ten tweede: het doel is niet om drugs uit te roeien ofzo. Overlast voor de drugsgebruiker is iets wat we wel kunnen doen. Da's eens wat anders inderdaad, de rollen zijn omgekeerd. Dat kan door het hele spul gecontroleerd in het criminele circuit te laten afdalen. Want het is best lastig voor mensen die drugsverslaafde willen worden. Je krijgt met allemaal narigheden te maken en je kunt je joints en spuiten niet zomaar bij de Spar halen. Wij willen gebruik zoveel mogelijk beperken en wij geloven niet dat dit gebeurt door het de (aspirant)drugsgebruiker makkelijk te maken. Ofwel vrijgeven. Dit klinkt heel logisch en misschien dat dit komt omdat onze hersenen niet door drugs beschadigd zijn.

3 Reacties
Gualtero
Gualtero11 apr. 2013 - 16:41

O!, Bijstandskoning gebruikt tegenwoordig al het pluralis majestatis.

Rootman
Rootman11 apr. 2013 - 16:41

Hoe is het mogelijk dat u deze droom blijft aanhangen, gezien de feiten! Vergelijk het beleid van Portugal, met NL in het midden, met de VS. Welk land heeft de meeste overlast? Juist het meest repressieve, de VS. Door de toegenomen repressie is er in NL (volgens u in elk geval) nu soms ook sprake van overlast. In Portugal is men zelfs harddrugs gaan gedogen: resultaat drastische afname van verslaafden en ook van softdrug-gebruikers. Het is het neo-liberale model, toegepast op deze kwestie. Plus de 'nieuwe preutsheid' tendens. Zoals ook in de rest van de economie en maatschappij wordt de onderkant ingeperkt in vrijheden en budget, terwijl de grote jongens (multinationals cq. georganiseerde misdaad) alle vrijheid wordt geboden. Strenge regulering van bedrijven en afknijpen van mafia/cartels door ontnemen van inkomstenbron (legalisatie), en volle vrijheid voor het individu en kleinschalig bedrijfsleven blijkt dus veel beter te werken.

Klungel2
Klungel211 apr. 2013 - 16:41

Waarom gaan jongeren wiet gebruiken? Omdat het verboden is en dus spannend. Zoals @Bob Schmitz al aangaf heeft legalisering in Portugal geleid tot een drastische afname van gebruik en verslaafden. Waarom? Omdat het uit de spannende en schimmige sfeer van illegaliteit is gehaald. Dan is er voor velen geen lol meer aan. In de VS is alcohol een tijdje illegaal geweest en daardoor ontstonden er veel illegale stokerijen, waar de georganiseerde misdaad goud geld mee verdiende. Deze "drooglegging" werd dan ook weer snel afgeschaft. Het beleid in Nederland treft de georganiseerde misdaad in het geheel niet. Men pakt alleen de kleine thuiskwekers aan, die dit vaak gaan doen omdat ze een erg laag inkomen hebben en op deze manier gemakkelijk wat extra geld willen verdienen. Is dit goed te praten? Nee. Maar de gebruikte sancties (uitzettingen, forse boetes, schandpaalposters enzovoort) zorgen er voor dat deze mensen nog verder in de ellende worden gestort, waardoor ze weer gaan zoeken naar nieuwe manieren om gemakkelijk en snel geld te verdienen. Met als gevolg nog meer criminaliteit. De zogenaamde vicieuze cirkel. En de echte zware jongens lachen zich de tranen in hun ogen. Legaliseren, dus!