Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Aan je hart gekregen door een slecht huwelijk?

  •  
29-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Tja, alles in het leven hangt op een of andere manier samen... 
Onderzoek dat deze week verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychosomatic Medicine zou laten zien dat er een verband is tussen verdikte kransslagader (het begin van angina pectoris en eventueel een infarct) en een slechte relatie. Au. Heb ik dat infarct door jou? Samenhang? Tja, alles in het leven hangt op een of andere manier samen, maar is het een de oorzaak van het ander?
Het onderzoek werd gedaan bij 281 gezonde werkende volwassenen van middelbare leeftijd, die samenleefden met iemand. Vier dagen lang werden ze om het uur geobserveerd. Ook werden de proefpersonen gevraagd een cijfer aan hun relatie te geven. Daarnaast kregen ze een hartonderzoek. En hier komt-ie: mensen met een niet zo positieve manier van met elkaar omgaan hadden een 8,5 maal zo grote kans dan de mensen met een huwelijk dat ze als goed beschouwden, om een infarct of beroerte te krijgen.
Jeetje zal je misschien zeggen, maar hoe groot is de kans überhaupt dat die 281 gezonde, werkende mensen van middelbare leeftijd dat krijgen? Oké, dan hebben we met de computer er een verband uitgekregen dat groter is dan met toeval te verklaren valt, maar op geen enkele manier is er een oorzakelijk verband van te maken.
Mensen die het aan hun hart krijgen, zoeken daar graag een oorzaak voor. Op het lijstje oorzaken waar mensen dan aan denken komt ‘een slechte relatie’ met grote regelmaat voor. Het is heerlijk om iemand anders de schuld te geven. Het komt niet doordat jij altijd maar zit en zeker niet omdat jij nog altijd rookt en al helemaal niet omdat je nu net alles eet wat je zou moeten laten staan. Nee, het komt door je relatie. Je partner zou wel eens wat liever voor je mogen zijn. Dat wil waarschijnlijk iedereen wel.
Natuurlijk weten we inmiddels wel dat je door stress een grotere kans op hartproblemen hebt, maar geldt dat ook voor stress door een slechte relatie? We weten ook dat getrouwde mannen een grotere kans hebben om oud te worden dan vrijgezelle mannen. Vallen de voordelen van een relatie – of die nu goed of slecht is – niet tegen elkaar weg? Ik weet het niet hoor.
Ik blijf maar lekker bij mijn lief.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

neutralist
neutralist29 jun. 2014 - 8:21

Mijn ex kreeg t aan haar huwelijk door een slecht hart. Ook dat komt voor.

Hanns2
Hanns229 jun. 2014 - 8:21

Ik lees bijna alleen maar open deuren in dit stukje. Stress kan hartproblemen geven - en een slechte relatie geeft doorgaans stress. Dus kan een slechte relatie hartproblemen geven. Ook het ontbreken van een relatie kan veel stress geven.