Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA: Gronings gas alleen voor binnenlands gebruik

  •  
26-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-01-26-om-11.43.37
Als het aan de PvdA ligt is het gewonnen gas uit Groningen in de toekomst alleen nog bestemd voor binnenlands gebruik. De partij wil de verkoop van gas aan het buitenland afbouwen. Dat meldt de NOS dinsdag.
PvdA-Kamerlid Jan Vos zei in het Radio 1 Journaal dat de Groningse gasvoorraad nodig is, als Nederland meer gebruik gaat maken van wind- of zonne-energie. Volgens Vos is de tijd van fossiele brandstof voorbij:
" De consequentie daarvan wordt alleen niet goed begrepen. Als het niet waait, of de zon niet schijnt, heb je geen energie. Dan heb je het gas heel hard nodig."
Vos zegt dat Nederland de langlopende gascontracten met buitenland wel kan opzeggen. Dat zou dan gaan om België, Duitsland en Frankrijk.
"Opzeggen is mogelijk als er sprake is van overmacht. Vanwege de veiligheid van de Groningse bevolking en milieuredenen kunnen we hier dus een beroep op doen."
Op dit moment ligt er al een plan om de gasexport af te bouwen, dat moet vanaf 2024 gebeuren. De PvdA wil die termijn naar voren halen en in 2020 of 2018 al beginnen. Omdat de gasproductie de laatste jaren al bijna gehalveerd is, voorziet de partij geen grote problemen voor de schatkist.
correctie: per abuis werd gemeld dat Mei Li Vos de uitspraken deed, het is haar collega Jan Vos.

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.