Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

'242.000 banen zonne-industrie op de tocht'

  •  
13-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-zonnepaneel_300.jpg
Geplande importheffing op goedkope Chinese panelen zal banen kosten
Mogelijk verdwijnen honderdduizenden banen in de Europese zonne-industrie door een geplande importheffing op Chinese zonnepanelen.
Hij wijst er op dat het argument van de Europese Commissie dat het Europese producenten wil beschermen, niet opgaat. Er zijn hier nauwelijks zonnepanelenproducenten, maar er is wel veel werk in de industrie daaromheen, zoals import en installatie. Duurdere panelen kunnen die werkgelegenheid in gevaar brengen.
Duizend Europese bedrijven schreven daarom gezamenlijk een brief naar de Europese Commissie om te voorkomen dat de heffing wordt ingevoerd. Die besluit daar in juni over.

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

cormol
cormol13 apr. 2013 - 16:54

Hij wijst er op dat het argument van de Europese Commissie dat het Europese producenten wil beschermen, niet opgaat. Er zijn hier nauwelijks zonnepanelenproducenten, maar er is wel veel werk in de industrie daaromheen, zoals import en installatie. De Europese commissie is zeer laks geweest om de Chinese dumping aan te pakken, daardoor zijn de Europese zonnepaneel fabrikanten al failliet gegaan (Q-cells, Solon, Solar Millennium en Scheuten Solar). Voor hoeveel industrieën geldt dit straks nog meer? Als we Gieselaar zijn model gaan gebruiken maken we straks niets meer in Europa.

roher
roher13 apr. 2013 - 16:54

Landen met de meeste zon, daar lijken me die dingen het best tot hun recht komen.

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2013 - 16:54

85% Inportheffing.

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2013 - 16:54

Gaan we zonnepanelen smokkelen? http://www.wattisduurzaam.nl/importheffing-maakt-pv-tot-85-duurder-gaan-we-smokkelen/

bruces
bruces13 apr. 2013 - 16:54

'242.000 banen zonne-industrie op de tocht' Indirect SUBSIDIE-BANEN, van aanvraag subsidie tot montage van de panelen.

Meta Foor
Meta Foor13 apr. 2013 - 16:54

#heelboos het is ze dan toch gelukt die LOBBY motor van de gevestigde oliemaatschappijen en europese paneelfabrikanten. Ongelofelijk dat ons parlement hierin gestonken is . Het bizarre is dat de europese PV module fabrikanten hun (goedkope, en vaak B-kwaliteit) cellen uit china importeren. dapper van Oskomera ,hoewelzealleen importeur /installateur zijn en geen direct belang bij fabricage

Meta Foor
Meta Foor13 apr. 2013 - 16:54

AAAH ... ik zie t nu pas. FOEI Joop! jullie laten een foto zien van een zonne-collector (systeem voor warm water). Dat is heel wat anders dan een zonnepaneel (PV , of systeem voor electr opwekking), waar het artikel over gaat Als een kritische groene redactie al niet t verschil weet, wat valt er dan nog van het NL publiek te verwachten dat ze een systeem kopen om het milieu te sparen ....

joopk2
joopk213 apr. 2013 - 16:54

Nederland investeert niet genoeg in het kennisniveau van de bevolking, en we leggen het af tegen vele Aziatische landen als Taiwan, Zuid Korea en Singapore. En zelfs China.

1 Reactie
lembeck
lembeck13 apr. 2013 - 16:54

Misschien, maar de crux zit 'm vooral bij de grote multinationals in de OLIE.... Die willen het namelijk helemaal niet. Die willen geld zien uit fossiele brandstoffen. Er is in de jaren 30 al eens een auto gebouwd die op water liep. Verdonkeremaand door de oleimaatschappijen. Op water? Dan verdienen ze niks.... Liever de wereld vervuilen dan te weinig centen verdienen.

DitBenIk2
DitBenIk213 apr. 2013 - 16:54

Die chinezen net zo hard taxen als ze ons taxen. Tevens dezelfde eisen stellen aan de installatie van een Chinees bedrijf als de chinezen aan een europees bedrijf stellen. Zo niet, dan gaat elle vorm van industrie hier op zijn bek en zijn we in no time helemaal uitgekocht.

1 Reactie
adriek
adriek13 apr. 2013 - 16:54

En? Kochten jullie destijds ook computers van nederlandse makelij? Of gewoon een koreaanse laptop?

Jensbos
Jensbos13 apr. 2013 - 16:54

"Hij wijst er op dat het argument van de Europese Commissie dat het Europese producenten wil beschermen, niet opgaat. Er zijn hier nauwelijks zonnepanelenproducenten, maar er is wel veel werk in de industrie daaromheen, zoals import en installatie. Duurdere panelen kunnen die werkgelegenheid in gevaar brengen." Al dat werk is inmiddels (naar China) verdwenen, en wat is die 60% nou in in mijn ervaring (met andere Chinese producten) bij een kosten verhouding van 1:5 (is mogelijk nog hoger, ik ken de marges in deze branche niet...zal dat trachten te onderzoeken....) heb je het (gedeeld tussen handelaar en consument) over een verhoging van zo een 5% van de uiteindelijke verkoopwaarde. Gaan we daarom 242000 banen verliezen?. Dat terwijl zonne energie ons uiteindelijk de beste kansen geeft op een prijsvaste schone vorm van energieproductie?

1 Reactie
Jensbos
Jensbos13 apr. 2013 - 16:54

"1:5 (is mogelijk nog hoger, ik ken de marges in deze branche niet...zal dat trachten te onderzoeken....)" Heb even snel wat bekeken, eind 2012 kostprijs per WP China ca. 0,46 Euro, kostprijs per WP in NL ca. 2 Euro inderdaad dus zoals gebruikelijk ca. 1:5 dus kom ik bij een gedeelde kostprijs verhoging leverancier/ handelaar vs. consument op een prijsverhoging naar die consument van ca. 6% . Maak er 50% van en de verschillen worden verwaarloosbaar! Tenslotte: Hef de algemene BTW verhoging op, maak van een lastenverzwaring een stimulering van werk via het op kostprijs zwaar belasten van te goedkope import import.

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2013 - 16:54

Bedrijven die al offertes hebben uitgebracht en verplicht zijn voor de afgesproken prijs te leveren zullen failliet gaan.

1 Reactie
bruces
bruces13 apr. 2013 - 16:54

Dan hebben ze de leveringsvoorwaarden niet goed in elkaar geknutseld.

neutralist
neutralist13 apr. 2013 - 16:54

Daarom nog maar even geen zonnepanelen. Ik wil graag de Chinese maar ze laten me daar kunstmatig teveel voor betalen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman13 apr. 2013 - 16:54

[Ik wil graag de Chinese maar ze laten me daar kunstmatig teveel voor betalen. ] Het is juist precies andersom: er *komt* een importheffing als het aan de EU ligt...

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2013 - 16:54

Zonnepanelen, zijn niet renabel vooral niet in dit klimaat met een beperkt aantal zonne-uren. Dan gaan de panelen ook maar berperkt mee. Tien jaar op vollast en dan scherp dalend zodat in 15 jaar nog geen 25% van het vollast vermogen over is. Dan is de kwaliteit ook nog beperkt met scheuren en vervuiling en onderhoud. Nee, het schaliegas geeft de hele energiesector een enorme boost. Het gas wordt in verhouding goedkoper, vanwege enorme overvloed. Zie het gebeuren in Amerika! Dat is leidend.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman13 apr. 2013 - 16:54

[Zonnepanelen, zijn niet renabel vooral niet in dit klimaat met een beperkt aantal zonne-uren. Dan gaan de panelen ook maar berperkt mee. Tien jaar op vollast en dan scherp dalend zodat in 15 jaar nog geen 25% van het vollast vermogen over is.] Volslagen nonsens: je zuigt het uit je duim. Zonder subsidie heb je ze er in 5 jaar uit, en je hebt de garantie dat ze over 20 jaar nopg een rendement van 90% hebben van het rendement nieuw.