Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

10 mei verklaring burgerinitiatief Andere Publieke Omroep (APO)

  •  
10-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Omdat wij van de publieke omroep houden, willen we de publieke omroep verbeteren en vernieuwen
In het Instituut voor Beeld & Geluid vindt vanavond het debat ‘Hoe informeert de publieke omroep’ plaats. Tijdens de bijeenkomst wordt deze verklaring voorgelezen.
Het kabinet Rutte wil 200 miljoen op de publieke omroep bezuinigen. Je kunt dan twee dingen doen:
Eén: De kaasschaaf hanteren, vertragen, ‘gezamenlijk een voornemen tot fusie onderzoeken, maar dan wel met behoud van de merken TROS en AVRO’. Dat soort strategische lapmiddelen.
Of, twee: Een doordacht plan bedenken om van de nood een deugd te maken, waarbij principiële keuzes niet geschuwd worden.
De APO heeft zo’n plan gemaakt. Belangrijkste kenmerken: • De nieuwe publieke omroep beperkt zich tot de kernwaarden nieuws en achtergronden en kunst en cultuur en gunt het overige aan de commerciële omroepen die ondertussen van de mediawereld deel zijn gaan uitmaken. • Het aanbod wordt gebracht op twee TV- en twee radio-zenders plus een digitale portal. • De verzuiling wordt gestopt, evenals de STER reclame. • Kosten: 50 procent minder dan de kosten van de huidige publieke omroep. Lees voor de details het hele rapport, dat ook op internet staat.
In het APO plan staan het product, de inhoud, de kwaliteit en de programmamakers centraal. Wat ons betreft zou het daarom ook in dit debat moeten gaan.
De hoofdredacteur heeft het in ons plan voor het zeggen. Er kan 24 uur direct nieuws worden gebracht. Daarvoor is een budget van 225 miljoen euro per jaar beschikbaar. Naast de uitgebreide nieuwsmagazines is er elke dag een documentaire van 1 uur, 1 uur internationaal nieuws en uitvoerige aandacht voor economie, wetenschap en geschiedenis. Er wordt gewerkt met zo’n tien deelredacties. Verslaggevers zijn nooit in de kantoortuin, maar permanent op straat. En herhalingen zijn uit den boze.
Als de publieke omroep op de oude weg doorgaat, dan voorspellen wij dat er van zelf een implosie zal optreden.
De vraag is of het langzamerhand geen tijd wordt voor een revolutie van onderop?
Waaruit blijkt de verontrusting van de verontruste omroepmedewerkers?
Als we de het verzuilde bestel vergelijken met de conservatieve regimes in de Arabische wereld, dan kunnen de Hilversumse programmamakers de goed opgeleide studenten zijn die in Tunesië en Egypte met behulp van de nieuwe media de straat op gingen om duidelijk te maken dat ze geen behoefte meer hebben aan versleten ideologieën en religies, maar aan inhoudelijke vernieuwing, echte democratie en vrijheid van meningsuiting.
Of vrij vertaald: Geen te veel aan bobo’s, hoge beloningen, achterhaalde verzuiling, nieuwskwisjes, kijkcijfers en bureaucratie, maar de focus op meer goede informatie en achtergrondjournalistiek.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor