Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

10 gratis nieuwe proefballonnen voor de VVD

  •  
27-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2370192523_603cb85493_o

© cc-foto: aleksejs.busarovs

Als politiek geïnteresseerde burger volg ik de VVD al een jaar of vijftig en ik denk dat het tijd is voor de VVD om hun echte liberale en niet hun feodale gezicht te laten zien
Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter van de VVD, is dol op proefballonnetjes. Van kernenergie tot uitbreiding van de hoge maximumsnelheid op wegen, Dijkhof laat ze allemaal los. Als politiek geïnteresseerde burger volg ik de VVD al een jaar of vijftig en ik denk dat het tijd is voor de partij om haar echt liberale gezicht te laten zien in plaats van haar feodale.
Als vriendelijke geste heb ik 10 proefballonnetjes opgeblazen voor onze Klaas, what’s in a name , het is immers weer de cadeautijd van het jaar.
1. De alles regelende markt en zijn onzichtbare hand heeft bij de VVD de plaats ingenomen die god heeft bij de christelijke partijen. Het lijkt mij niet echt liberaal om in marktverzinsels te geloven en deze uit te dragen… De VVD kan beter met een meer realistisch en eerlijker marktverhaal komen.
2. Het bekendste werk van de Oostenrijkse econoom Friedrich Hayek is The Road to Serfdom (DeWeg naar Slavernij), een liberale aanklacht tegen het communisme. Helaas waren er toen nog geen signalen dat neoliberalisme tot neofeodalisme zou leiden. De titel is met de kennis van nu dus eigenlijk heel goed gekozen. Uitvoering van de ondemocratische ideeën van Hayek plaveiden de weg naar horigheid. Als echte liberale partij dient de VVD daar, en van de ondemocratische Mont Pèlerin Society, afstand van te nemen en een andere koers te formuleren.
3. Er is door de burgers tijdens de Franse revolutie een contract social geformuleerd. Dat contract social met de burger is door de VVD – en niet alleen de VVD – vervangen door een contract met het kapitaal. Daarbij lijkt de partij te vergeten dat bedrijven geen democratische instituten zijn maar kleine dictaturen, met maar één doel eigenbelang (winst) ten koste van alles. Denk aan Trump.
4. De VVD dient dan ook haar visie op het contract social te herijken. De VVD moet er niet voor kiezen de klimaatcrisis te ontkennen of te bagatelliseren maar nationaal en internationaal maatregelen te nemen of te steunen die het voortbestaan van de mensheid zullen garanderen. Ook al zullen rijke mensen pas als laatste last van de ondergang hebben.
5. De VVD moet zich realiseren dat de rijkste tien procent van de wereld, en zeker in Europa, het meest van het kapitalisme hebben geprofiteerd en de opbrengsten gestald hebben in belastingparadijzen om mee te speculeren niet investeren. De rekening van de vervuiling dient dan ook daar, dus bij het kapitaal, neergelegd te worden en niet alleen bij de gewone burger. Dat lijkt me een hele liberale gedachte. Dit kan door het invoeren van hoge belastingen op vermogens boven 20 miljoen. Alles daarboven is een bedreiging voor de democratie, lijkt mij.
6. Invoeren van rekeningrijden, niet omdat je het leuk vindt om mensen belasten die op het drukst van de dag daadwerkelijk van de weg gebruikmaken, maar omdat je dan juist een grote groep van het gebruik van de weg in die periode afhoudt, namelijk diegenen die er op dat moment niet echt gebruik van hoeven te maken. Over de verdeling van kosten valt nog te praten.
7. Niet arbeid, maar vervuiling dient belast te worden. Er is niks liberaals aan dat de lasten van vervuiling niet door de bedrijven maar door de burger gedragen moet worden. “Privatise the gains, socialize the losses” is toch niet waar de VVD ook op dit gebied voor staat?
8. Invoeren van de Tobin-taks, dat is een belasting op financiële transacties. Immers 80 procent van de transacties worden door speculatieve algoritmes gedreven. Het zijn volledig geautomatiseerde beslissingsbomen van aan- en verkooporders. Dat heeft niets meer met een vrije markt te maken. De welvaart van een land zal toch niet af moeten hangen van een algoritme?
9. De VVD moet niet langer bedrijfslobbyisten, Dickensiaanse huisjesmelkers of carnavalstijgers als boegbeelden van de partij naar voren schuiven.
10. Hef de VVD op omdat in deze partij de materialistische zucht naar bezit het gewonnen heeft van de anti-feodale en liberale idealen waarvoor zij ooit is opgericht.

Meer over:

vvd, politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

adriek
adriek28 nov. 2018 - 8:55

De VVD is niet liberaal maar Kapitalistisch, ons motto is Winner Takes All, de rest zijn losers.

MarjoleinS2
MarjoleinS228 nov. 2018 - 2:58

Wat mij betreft zijn dit geen proefballonnen maar serieuze overwegingen voor de VVD en hun electoraat en dit mag wat mij betreft tevens gelden voor FvD, D’66 en het CDA. Op 1 punt na; het rekening rijden. Henk Kamp had als VVD minister van sociale zaken in het kabinet Rutte I het euvele idee opgevat dat iedere Nederlander verplicht moest worden elders in Nederland een baan te vinden. Dat het wegennet overvol zou raken was geen issue. Veel mensen hebben vanwege de crisis noodgedwongen een baan 100 tot 150 km verderop gevonden, naast het feit dat de grootste werkgelegenheid gecentreerd is dat stukje Nederland met inmiddels de hoogste woningnood. Beide zullen elkaar versterkt hebben. Nog steeds is er sprake van een leegloop van complete dorpen naar meer stadscentra, maar dit even terzijde. Het rekening rijden is net zo’n proefballonetje alleen dan vanuit een lobbyclubje dat rekeningrijden ziet als een verschuiving van belastinginkomsten bij verlies aan extra belastingheffing aan de pomp. Rekeningrijden lijkt een mooie oplossing gezien vanuit de CO2 vermindering, alleen verschuif je ook hier het probleem van de grootverbruiker naar de kleinverbruiker. Zelfs alle kleinverbruikers samen maken nog maar een klein deel uit afgezet tegen de fossiele koolstof industrie. Verder een geweldig stuk! Wat mij betreft mag het zo worden toegevoegd aan de wekelijkse agenda van de betreffende partijen. (Duimpje)

Sonic2
Sonic227 nov. 2018 - 23:49

Het is natuurlijk makkelijk om op de VVD af te geven. De VVD heeft natuurlijk nooit een meerderheid gehad. Het zijn de andere partijen geweest die er in mee zijn gegaan en stuk voor stuk slecht hebben onderhandeld. De VVD is onderdeel van een breed politiek systeem. Die elke keer maar met het systeem mee gaan. Wat in 1982 in Nederland is gekomen. Het neoliberalisme. We zitten daar 36 jaar later nog steeds mee en behalve de SP wilt niemand het echt veranderen. Dus de VVD alleen de maat nemen is niet geloofwaardig. Al de hulpjes van de VVD moeten ook worden aangepakt. De PvDA voorop.

kweenie2
kweenie227 nov. 2018 - 13:53

Een advies. Begin niet in een artikel over een of ander obscuur clubje, dan wordt je direct geschaard in de categorie Bilderberggekkies. De Mont Pelerin Society? Wie zijn dat nu weer?

Karingin
Karingin27 nov. 2018 - 13:24

Zullen we het gewoon bij die laatste houden? Over die andere 9 zullen ze namelijk in hun broek pissen van het lachen.

Grietje Genot
Grietje Genot27 nov. 2018 - 13:22

De 'clusterfuck' die VVD heet, fuseert - stukje bij beetje, afvallige na afvallige - met de gepommadeerde mannetjes van FvD. O, wat zijn we heden blij. Gerecyclede onkruid vergaat niet.