Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

“Tot zover”, de allerlaatste DWDD

16 dec 2020
  •  
leestijd 3 minuten
6d9f9881-1e32-4d7a-87de-44f2397bc262
“Het avontuur zit erop. Vijftien jaar De Wereld Draait Door, fijn dat u keek." Met die woorden sloot Matthijs van Nieuwkerk op 27 maart de allerlaatste aflevering van De Wereld Draait Door af. Met DWDD schreef hij tv-geschiedenis met dagelijks gemiddeld ruim 1 miljoen kijkers. Juist in de laatste weken, midden in coronatijd, brak het zelfs kijkcijferrecord na kijkcijferrecord.

De Wereld Draait Door is altijd een belangrijke speler in talkshowland geweest. Mede door spraakmakende televisiemomenten, ‘tafelruzies’ en persiflages van Koning Willem Alexander in Luckytv. Het programma bepaalde voor een groot deel de publieke agenda. Boeken en albums gingen een stuk sneller over de toonbank wanneer ze waren besproken aan tafel bij Van Nieuwkerk. Hij ontving op 24 maart jl. als eerste de fonkelnieuwe titel ‘Vriend van het Boek’ van het Boekenvak.

Het programma viel meerdere malen in de prijzen. In 2007 won de talkshow de Gouden Televizier-Ring en in 2011 de Zilveren Nipkowschijf.
DWDD nam afscheid in de eerste coronagolf. Daardoor werd het een minder feestelijk einde dan bedacht en verdiend. Samen met tafelheer van het eerste uur, Marc-Marie Huijbregts, keek Matthijs terug naar de meest memorabele momenten van de afgelopen 15 jaar. Helaas kon niet de hele redactie in de studio aanwezig zijn. Maar ze kwamen wel digitaal langs!
Hoogtepunten van DWDD 2020
Juist dit jaar maakten Matthijs en zijn team nog enkele uitzendingen die door kijkers op het lijstje van meest memorabel worden bijgeschreven.

DWDD maakte meer dan eens een aflevering waarin een bijzonder persoon de gehele uitzending centraal stond. Selma van de Perre is een Holocaust-overlevende en verzetsstrijder. Dit jaar kwam haar boek Mijn naam is Selma uit. In DWDD vertelde ze op 7 januari haar indrukwekkende verhaal.

Professor Erik Scherder probeerde in DWDD University de wetenschap toegankelijker te maken. Hij gaf colleges over o.a. De Oerknal, Einstein, Zwarte Gaten en Het Licht. Ondanks zijn uitgebreide expertise lukt het hem niet om zijn eigen brein in bedwang te houden en tobt hij met angsten: vliegangst, faalangst, en angst voor de dood. Op 24 februari sprak hij er met Matthijs over aan tafel bij DWDD, waarbij bleek dat ook Matthijs wordt geplaagd door verschillende angsten.  
Nog één keer André van Duin aan tafel was een vurige wens van Matthijs. Op 20 maart schoof André voor de laatste keer aan. Omdat beide mannen een passie voor Charles Aznavour hebben, schreef de komiek eerder een Nederlandstalige versie van La Bohème die hij in het programma zong. De presentator noemt het als een van de onbetwiste hoogtepunten die hij bij DWDD meemaakte.
De voorlaatste uitzending op 26 maart was een special gewijd aan AJAX-speler Abdelhak Nouri, oftewel ‘Appie’. Drie jaar geleden werd hij onwel tijdens een oefenwedstrijd en liep bij de reanimatie hersenschade op. Naar aanleiding van de verschijning van het boek ‘Abdelhak Nouri, een onvervulde droom’ werd de hele uitzending gewijd aan deze voetballer. Een tafel met zijn vader, broers en vrienden en muziek van Ali B. en Douwe Bob zorgde voor een ontroerende en indrukwekkende ode, die voor een stortvloed aan lovende berichten zorgde op social media.
De Wereld Spoelt Terug
In DWDD traden veel (inter)nationale artiesten op. De muziek werd elke keer begeleid door een huisband, die per seizoen rouleerde. In De Wereld Spoelt Terug, dat dit jaar in de week van 6 juli werd uitgezonden, waren vijf compilaties te zien van de muzikale hoogtepunten in de afgelopen 15 jaar. De eerste aflevering stond in het teken van Nederlandstalige optredens en komen artiesten als Ilse De Lange, Barry Hay en Anouk voorbij.
“Tot zover”: 15 jaar lang DWDD van BNNVARA. Het waren de laatste woorden van Van Nieuwkerk, voordat het licht in de studio uitging. 

Populair bij BNNVARA