Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat

18 dec 2020
  •  
leestijd 1 minuten
In juli 2020 was het precies 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. Het Nederlandse bataljon Dutchbat ondersteunde een VN-missie om de strijdende partijen uit elkaar te houden, maar kon niet verhinderen dat duizenden moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. Het was de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog. In de driedelige documentaireserie 'Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat' sprak journalist en historicus Coen Verbraak (Onze Jongens op Java, Kijken in de ziel) met negen betrokken Dutchbatters, onder wie bataljonscommandant Thom Karremans. Verbraak blikte met hen terug op de dramatische gebeurtenissen van toen, en op de impact ervan op hun verdere leven. Het drieluik was in juli, drie dagen achter elkaar, te zien bij BNNVARA op NPO 2.


Direct na de laatste uitzending praatte presentator Özcan Akyol live na over het drieluik, in aanwezigheid van Coen Verbraak en twee oud-Dutchbatters uit de documentaire. Zij gingen met elkaar in gesprek en beantwoordden vragen van de (online) aanwezigen.


De reeks was drie dagen achter elkaar trending op Twitter. In recensies in o.a. het AD, en ook in de politiek, klonk de oproep tot eerherstel voor de Dutchbatters.

Populair bij BNNVARA