Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Op weg naar Het Lagerhuis voor veel deelnemers het begin van een succesvolle carrière

29 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
la2021-finale-print-30 (2)
BNNVARA’s jaarlijkse, landelijke scholieren-debatcompetitie Op weg naar Het Lagerhuis kende dit seizoen een andere opzet. De voorrondes vonden plaats via online en hybride rondes, omdat samenkomsten van jongeren en de juryleden op provinciehuizen niet mogelijk waren. Desondanks vond er een zinderende finale plaats met de beste debat- en speechtalenten van het afgelopen jaar. De presentatie was voor het eerst in handen van Amber Kortzorg. Özcan Akyol, Lilianne Ploumen en Natacha Harlequin namen plaats in de jury.

Ieder jaar bereiken de voorrondes zo’n 2.000 scholieren. Voor veel jongeren is de deelname aan Op weg naar Het Lagerhuis iets waarbij ze nieuwe talenten ontdekken. Een van de deelnemers schreef: “De wedstrijd is een echte bijdrage aan je ontwikkeling. Je maakt al een beetje kennis met de echte wereld, waar debatteren een ontzettend grote rol speelt.” Naast de leerlingen zijn er met Op weg naar Het Lagerhuis ook een hoop beleidsmakers bereikt die als jurylid of in de opening hebben bijgedragen aan het project. In totaal zijn er 33 Statenleden betrokken geweest. Dit waren politici van 13 verschillende partijen. In ver uit de meeste provincies heeft de Commissaris van de Koning de wedstrijd afgetrapt en zo de betrokkenheid bij het project getoond.

Oprichter van Het Debatbureau Frits Bloemberg heeft zelf ook meegedaan aan de debatcompetitie: “Het is voor mij ontzettend mooi om te zien hoe het project is uitgegroeid tot de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. Van veel jongeren horen we dat dit een van de leukste activiteiten was op school en dat zij het missen als ze van school af zijn. Ik hoop dat ook in de toekomst nieuwe generaties geïnspireerd raken door het project en jongeren talenten ontdekken waarvan zij zelf soms niet wisten dat ze het in huis hadden.”

Op weg naar Het Lagerhuis is voor veel kandidaten een springplank geweest naar een bijzondere carrière. Habtamu de Hoop stond in 2016 in de speechfinale van het programma, en zit nu namens de PvdA in de Tweede Kamer. Voormalig deelnemer Ama Boahene is nu voorzitter van de studentenvakbond. Hajar Yagkoubi, die ook te zien is in onderstaand filmpje, is nu VN-jongerenvertegenwoordiger.

Populair bij BNNVARA