Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Menno Bentveld spreekt Kamerleden en gedeputeerden toe naar aanleiding van ‘Waterman’

30 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
waterman-stills-menno-2-2

Op 18 juni 2021 sprak Menno Bentveld met Kamerleden en gedeputeerden over de droogte in Nederland, naar aanleiding van zijn programma ‘Waterman’. In april van dit jaar kaartte Menno het Nederlandse watergebruik aan in Waterman, een documentaireserie geregisseerd door Geertjan Lassche. Water is onze belangrijkste levensbehoefte, maar ook Nederlands grootste vijand. Het ene moment is er te veel, het volgende moment te weinig. De vierdelige documentaireserie volgt de loop van het water en stuit op botsende belangen en tegenstrijdige inzichten. Onderweg spreekt Menno met allerlei mensen die op hun eigen manier afhankelijk zijn van water: boeren, natuurbeheerders, schippers, boswachters, waterschappen, overheden en nog vele anderen.  

 

De vierdelige documentaireserie werd erg goed ontvangen. De eerste aflevering trapte af met maar liefst 449.000 kijkers. Aflevering drie, over het laagliggende Amsterdam, behaalde zelfs een piek van 632.000 kijkers. Het programma stond met deze cijfers steevast in de kijkers top 13 en was trending op Twitter. Waterman werd hoog gewaardeerd, zo bleek ook uit de lovende recensies. 

 

In het programma kwam al snel naar boven dat vele mensen op verschillende manieren negatief worden getroffen door het droogteprobleem. Boeren op Schouwen-Duiveland moeten tien keer per dag een vrachtwagen met zoet water over laten komen, omdat dit op het eiland niet te verkrijgen is. En Amsterdam verzakt steeds verder, door alle ondergrondse activiteiten.  

 

Deze en andere verhalen bleven niet onopgemerkt en leidden zelfs tot een gesprek met Kamerleden. Op vrijdag 18 juni vormden drie provincies die kampen met ernstig droge zandgrond (Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant) de Zandcoalitie. Samen met de waterschappen, gemeenten, inwoners, boeren, drinkwaterbedrijven en natuurorganisaties willen de provincies de droogteproblematiek aanpakken en bewustwording rondom de kwestie creëren. Hiermee hopen zij duidelijkheid te scheppen wat er concreet gedaan moet worden om water vast te houden en wie daarmee kan helpen.  

 

Menno was hier ook bij aanwezig, in Haaksbergen, om Kamerleden en gedeputeerden van de provincies toe te spreken. Als de Waterman kreeg hij daar de allereerste ‘Gortdroge Wandelgids’ uitgereikt, een gids gemaakt door de drie provincies. Hierin staan wandelroutes langs plekken met problemen van droogte en verdroging, maar de gids biedt ook innovatieve oplossingen. 

Populair bij BNNVARA