Met onze acties en programma's zetten we zaken in beweging. Op deze pagina lees je wat BNNVARA, samen met het publiek, teweeg brengt

Kassa zorgde voor tegemoetkoming slachtoffers Spoofing

16-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Kassa 2020

Ook in 2020 werkte Kassa aan opmerkelijke dossiers en onderzoeken. De reportages leidden tot de nodige aandacht van de politiek en verschillende media.

Dankzij Kassa kwamen de volgende zaken in beweging:

Vergoedingsbeleid ‘Spoofing’ bij banken

Via ‘spoofing’-techniek konden criminelen het afgelopen jaar zich voordoen als medewerker van een bank en hiermee miljoenen euro’s van honderden consumenten buitmaken. De Rabobank liet gelijk weten deze fraude voor haar klanten te vergoeden, maar ING en ABN Amro gaven aan dat hun klanten zelf voor deze schade moeten opdraaien. Keer op keer besteedde Kassa aandacht aan dit onderwerp waardoor gelukkig ook de politiek werd wakker geschud. Begin december nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan over het vergoedingsbeleid van banken bij fraude zoals ‘spoofing’. Op 18 december heeft Minister Hoekstra (Financiën) de Tweede Kamer geïnformeerd dat hij met de banken een integrale aanpak van (online) fraude en oplichting wil afspreken. De banken kwamen gelukkig in beweging. Want in dat kader hebben zij een 'coulancekader' voorgesteld voor het vergoeden van spoofing. Hierdoor hebben de vier grootste Nederlandse banken (waaronder ING) met Hoekstra afgesproken dat zij spoofingslachtoffers tegemoet zullen komen. Lees hier meer

Mondkapjes

In oktober kwam uit een test van TU Delft - in opdracht van Kassa – naar voren dat veel mondkapjes voor consumenten vaak slechts schijnveiligheid bieden. Er werden zeven mondkapjes getest. Alleen het medisch masker, dat o.a. online gekocht kan worden, kwam als beste uit de test. De rest van de mondkapjes lieten duidelijk een ‘lekkage’ zien bij de neus, wangen en kin. Waaronder ook het mondkapje dat van een laken gemaakt werd, op basis van het patroon dat de Rijksoverheid op haar website beschikbaar stelde. Uit een berekening van Kassa bleek dat de overheid in het patroon een rekenfout had gemaakt in het omrekenen van de Amerikaanse inches naar centimeters. Hiervoor vielen de mondkapje te groot uit en sloten ze niet goed aan. Dankzij Kassa besloot de Rijksoverheid om het patroon eerst offline te halen en later de instructies aan te passen naar de juiste maten. Ook werkt het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) aan een Nederlands keurmerk voor mondkapjes.

Wapenverkoop onder jongeren

Kassa liet in september zien hoe eenvoudig minderjarigen gevaarlijke wapens online en fysiek kunnen aanschaffen. Tweede Kamerlid Attje Kuiken pleitte toen voor aanscherping van de Wet Wapens en Munitie. In november lieten ministers Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sander Dekker (Justitie) weten dat zij de verkoop van messen aan minderjarigen landelijk willen verbieden. Samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten is een actieplan opgesteld om deze vorm van geweld tegen te gaan. Daarnaast komt er o.a. een campagne om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen. "Lessen op school door bijvoorbeeld een officier van justitie en voorlichting door Halt dragen hier verder aan bij."

Meer over:

#uitgelicht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.