Met onze acties en programma's zetten we zaken in beweging. Op deze pagina lees je wat BNNVARA, samen met het publiek, teweeg brengt

Documentaireserie ‘Molukkers in Nederland’ van Coen Verbraak maakt veel los

22-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
302 keer bekeken
  •  
1920_molukkersinnederland1

Precies zeventig jaar geleden kwamen zo'n 12.500 Molukkers per boot naar Nederland. In het voorjaar van 1951 begon de Molukse gemeenschap aan een ongewilde ballingschap in het verre, vreemde land, waarvoor veel Molukse militairen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden gevochten. In een vierdelige BNNVARA-documentaireserie interviewde journalist en historicus Coen Verbraak (‘Onze Jongens op Java’, ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’) veertien Molukkers uit verschillende generaties. Recht in de camera vertelden zij het aangrijpende verhaal van de eerste generatie die uiteindelijk dof berustte in haar lot, van de tweede generatie die zich juist fel verzette (via gewelddadige acties en kapingen) en van de generaties daarna, die zich vervolgens schijnbaar moeiteloos konden aanpassen. 'Molukkers in Nederland – 70 jaar op weg naar huis' was in mei en juni 2021 vier weken lang te zien bij BNNVARA op NPO 2.

De Molukse schrijfster Sylvia Pessireron en journalist Rens Broekhuis deden de research voor de serie. Onder de geïnterviewden bevonden zich Massada-bandlid Johnny Manahutu, oud-politicus Sam Pormes en oud-voetballer Simon Tahamata. Vóór de eerste tv-uitzending vond in Hilversum – uiteraard coronaproof - een voorvertoning plaats voor alle geïnterviewde Molukkers, in aanwezigheid van pers. Vervolgens waren Coen Verbraak en de hoofdpersonen uit de reeks te gast bij de talkshow Op1 en bij radioprogramma’s als Met het oog op morgen en O.V.T. Ook gaven ze interviews aan o.a. NRC, Trouw, Telegraaf en Parool. Tegelijkertijd verscheen over hetzelfde thema ook een boek van Coen Verbraak, 'De Molukkers – een vergeten geschiedenis', een uitgave van BNNVARA in samenwerking met uitgeverij Alfabet. Een voorpublicatie uit dat boek verscheen in de VARAgids.

De tv-uitzendingen maakten veel los. Kijkers gaven op Twitter en andere social media aan dat de serie hun kijk op de Molukkers in Nederland voorgoed had veranderd. Twee willekeurige voorbeelden van tweets: ‘Mooi en terecht dat de Molukkers bij BNNVARA eindelijk een podium kregen, waarbij de schandalige behandeling door de Nederlandse overheid belicht wordt’. En: ‘Dit beschamende en onverwerkte deel uit de Nederlandse geschiedenis schreeuwt om excuses, empathie en eerherstel.’ De tv-recensies in o.a. NRC, Parool en Volkskrant waren zeer lovend. Na afloop van de laatste tv-uitzending vond een livestream plaats vanuit Amsterdam, waar Coen Verbraak met de geïnterviewden sprak over de grote impact die de serie heeft gehad, en over de vele reacties die zij ontvingen vanuit de Molukse gemeenschap en daarbuiten.  

Meer over:

#uitgelicht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.