Met onze acties en programma's zetten we zaken in beweging. Op deze pagina lees je wat BNNVARA, samen met het publiek, teweeg brengt

Het laatste seizoen Pauw: de bijzondere gesprekken

02-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bnnvara-pauw-211118-126-edit-drukwerk-855200

In de laatste maanden van PAUW heeft Jeroen naast politieke, ook veel mooie en persoonlijke gesprekken gevoerd met gasten. In de Parkinsonspecial deed Ernst Daniël Smid voor het eerst een boekje open over zijn Parkinsondiagnose. Jonge mantelzorgers vertelden hoe intensieve zorg voor een naaste hun leven beïnvloedt. En oud-anorexiapatiënten schreeuwden om betere zorg. Hieronder een overzicht van de meest bijzondere gesprekken van het afgelopen seizoen.

PAUW SPECIAL: DE ZIEKTE VAN PARKINSON

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte wereldwijd. In Nederland lijden er ruim 50.000 mensen aan. Het is een ingewikkelde ziekte die zich kenmerkt door het uitvallen van de motoriek, waardoor mensen bijvoorbeeld heftig trillen of trager bewegen. Minder bekend zijn de vele andere symptomen zoals de depressies, obstipatie en slaapproblemen.
Parkinson is ongeneselijk en blijft vaak verborgen, omdat het ook een ziekte is met een taboe. Patiënten zijn vaak bang dat ze gelijk worden afgeschreven. Jeroen Pauw praatte met Rob en Henriëtte de Nijs over de schok van de diagnose en wat dit betekent voor zijn zangcarrière. Ernst Daniël Smid is voor het eerst open over zijn Parkinsondiagnose. Hij hield lange tijd zijn mond, maar vertelde bij PAUW voor het eerst zijn verhaal.   
 

SCHREEUW OM BETERE HULP VOOR ANOREXIAPATIËNTEN

De zorg voor anorexiapatiënten moet dringend beter. Dat staat in een advies van K-EET, een groep van kinderartsen en psychiaters die is ingesteld door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Bij PAUW waren twee meisjes te gast die anorexia hadden, samen met een moeder, kinderarts en psychiater. Zij vertelden wat er beter moet in de zorg.

HOE IS HET MET DE WERKENDE ARMEN?

Er zijn 700.000 Nederlanders met problematische schulden. Cijfers die al jaren op grote media-aandacht kunnen rekenen. Zo werd in 2016 de bekroonde tv-serie Schuldig uitgezonden, en besteedde PAUW aandacht aan werkende armen die schulden altijd boven het hoofd hebben hangen. Na het kamerdebat over schuldenproblematiek zat Dennis van den Burg uit de serie ‘Schuldig’ aan tafel, die jarenlang vocht tegen een eindeloze stoet schuldeisers en deurwaarders. Hoe is het nu met hem? Martine Nijkamp en Jan Haneman zaten vorig jaar bij PAUW om over hun erbarmelijke financiële situatie te praten. Dit seizoen schoven Martine en Jan nogmaals aan. Ze werden meermaals uitgenodigd in Den Haag, maar heeft de politiek naar ze geluisterd?

AFSTANDSMOEDER EN -KIND OVER DE GEVOLGEN VAN GEDWONGEN ADOPTIE

Tussen 1956 en 1984 hebben naar schatting duizenden ongehuwde vrouwen onder druk afstand moeten doen van hun kind. Op 1 oktober opende het ministerie van Justitie en Veiligheid het meldpunt ‘Afstand en Adoptie’ als onderdeel van een groot onderzoek naar misstanden bij binnenlandse adoptie. Daar hebben zich in oktober al meer dan 150 deelnemers gemeld. Will van Sebille was een van die moeders. Zij moest als 17-jarige haar baby afstaan. Eugénie Smits van Waesberghe werd als baby afgestaan door haar moeder en psycholoog Harlinde van Osselaer werkte in ‘Moederheil', een doorgangshuis voor zwangere ongehuwde vrouwen. Zij zaten aan tafel bij PAUW en in de studio was nog een aantal afstandsmoeders en kinderen te gast.
Mensen die zich herkennen in deze verhalen kunnen zich melden bij de rijksoverheid via: Rijksoverheid.nl/aanmeldpuntafstandenadoptie

HOE VER REIKT HET RACISME IN NEDERLAND?

‘Kankerzwarte’, ‘kanker zwarte piet’ en ‘kankerkatoenplukker’. Die woorden kreeg de 24-jarige voetballer Mendes Moreira naar zijn hoofd geslingerd vanaf de tribune tijdens FC Den Bosch-Excelsior. Zijn tranen werden wereldnieuws, maar racistische spreekkoren, kwetsende leuzen en pijnlijke gebaren zijn, óók anno 2019, niet alleen een probleem in het Europees voetbal. Jeroen Pauw sprak hierover met Jandino Asporaat (comedian), Amma Asante (voormalig Tweede Kamerlid), Gershwin Bonevacia (stadsdichter van Amsterdam), Gerald Roethof (advocaat) en Ramone Bendt (student geneeskunde).

MANTELZORG: HOE IS HET OM ALS JONGERE EEN FAMILIELID DAG IN DAG UIT TE VERZORGEN?

Eén op de vijf scholieren groeit op met een langdurig zieke naaste en ongeveer drie procent geeft intensieve hulp. Bij PAUW spraken we drie jongeren die hun leven in het teken hebben staan van hun zieke familielid. Hoe beïnvloedt de mantelzorg hun leven?

Meer over:

#uitgelicht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.