Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

BNNVARA maakt documentaireserie over Ruinerwold

2 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
204 keer bekeken
Still boerderij
Op 13 oktober 2019 wordt het Drentse dorpje Ruinerwold wereldnieuws als een verborgen boerderij wordt ontdekt, waar jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd leefde. Een van de kinderen liep weg van de boerderij en vroeg een lokale bareigenaar om hulp.
 
Voordat ‘Jan’ wegliep, ontsnapten al twee oudere broers en een zus. In de documentaire-reeks doen deze vier oudste kinderen eenmalig hun verhaal. Ze vertellen over hun verborgen bestaan, het geloof van hun vader en het vermeend misbruik binnen het gezin. Maar ze vieren ook voor het eerst een verjaardag, krijgen een ID-bewijs, bezoeken hun vader in de gevangenis en volgen de rechtszaak tegen hem. Hiermee maakt documentairemaker Jessica Villerius samen met BNNVARA een bijzonder portret van een gezin waar Nederland tot 13 oktober 2019 het bestaan niet van wist.

De documentaire-reeks laat ook de media niet koud. Zo schreef NRC recensent, Arjen Fortuin, “Grote kunstgrepen heeft Villerius niet nodig in De kinderen van Ruinerwold; ze laat de kinderen rustig en weloverwogen hun verhaal doen. Daardoor verdwijnt het groteske van hun geschiedenis langzaam achter de horizon – en blijft alleen de angst en verwarring van de kinderen in dit gezin nog over. Dan zijn dit nog de twintigers en dertigers die zich hebben weten te bevrijden. De jongste vijf zijn trouw aan hun vader, die wegens zijn slechte gezondheid niet wordt vervolgd. Zij wilden niet meewerken aan de film. De eerste aflevering sloot af met vooruitwijzingen naar het seksueel misbruik dat de kinderen ondergingen als hun vader meende dat de geest van hun moeder in hen zat. En naar de gruwelijke gedachte waar de vertrokken kinderen mee leefden: dat hun broertjes en zusjes nog opgesloten zaten. Ook aan de drie resterende delen van De kinderen van Ruinerwold zal, zo valt te vrezen, niets meevallen.”

Populair bij BNNVARA