Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Wormenfan Peter Jan Brouwer

4 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
wormen
Peter Jan Brouwer is filmproducent. Maar daarnaast is hij druk met compost, en vooral met de wormen in de compost. Hij is “wormenfan”.
Hoe komt dat zo? Omdat hij te ver moest lopen om zijn tuinafval te dumpen, heeft hij jaren geleden bij zijn zomerhuisje zijn eerste compostbak gemaakt. En zo werd hij steeds fanatieker. Ook op driehoog in Amsterdam stond op een gegeven moment in de meterkast een compostbak. Maar toen het hele trappenhuis last kreeg van vliegjes bedacht hij dat buiten voor zijn deur een compostbak moest komen.
Wormenhotels
En dat was het begin van de “wormenhotels”. Inmiddels staan in Amsterdam circa 14 wormenbakken en het is een groot succes. Samen met Arie van Ziel heeft Peter Jan de St. Buurtcompost opgericht.
Locaties van de huidige wormenhotels vind je hier:  http://maps.amsterdam.nl/buurtcompost
Gemeente betrokken bij project
De gemeente Amsterdam was ook enthousiast over de wormenhotels. Want deze wormenhotels zorgen ervoor dat meer mensen hun GFT afval scheiden. De gemeente Amsterdam heeft daarom een ton in dit initiatief gestopt. Mensen kunnen bij de gemeente een wormenhotel aanvragen in hun straat.
En sinds kort staan er enkele “design-wormenhotels” in Amsterdam. Deze zijn ontworpen door ontwerper Elmo Vermijs en Arie van Ziel.
Je leert de buren kennen
Maar er is meer. Drie studenten toegepaste psychologie van de Hogeschool van Amsterdam (Evi Hoetjes, Tessa Rademaker en Naomi de Wit) hebben onderzoek gedaan naar de invloed van wormen op de sociale cohesie in de buurt. En zij concludeerden: “Het Wormenhotel zorgt in een wijk als De Pijp voor meer onderling contact (sociale netwerken) tussen participerende buurtbewoners.
Tessa: “Wormenhotel doet wat voor sociale cohesie. Samen met de buurt en buurtgenoten. En is helemaal van nu: het is duurzaam, groen, je bent bezig met afval scheiden. Mensen worden er blij en bewust van. Peter Jan speelt daarbij grote rol: hij enthousiasmeert mensen.”
Hier  vindt je het onderzoeksrapport en de samenvatting van het onderzoek.

Populair bij BNNVARA