Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Voedselverspilling in de zorg

14 nov 2016
  •  
leestijd 3 minuten
voedselverspilling in de zorg
Onderzoeken van Stichting Diverzio en Wageningen Universiteit Food & Biobased Research hebben aangetoond dat van alle bereide warme maaltijden in ziekenhuizen zo’n 40% zo de vuilnisbak ingaat. En dat kost jaarlijks meer dan 200 miljoen euro.
Voedsel dat niet wordt opgegeten kost geld. Het inzamelen van het voedselafval vraagt om interne handling en de afvalverwerking kost geld.
Het terugdringen hiervan kan jaarlijks ongeveer 17 miljoen opleveren.
Stichting Diverzio is na veel onderzoek  concreet aan de slag gegaan met het ontwikkelen van leerprogramma’s en masterclasses waarmee men ziekenhuizen en ook zorginstellingen wil leren hoe ze gezonder en duurzamer eten kunnen inkopen en klaarmaken. Vanaf 1 november worden meer dan 100 organisaties begeleidt in deze nieuwe methodiek, hoe om te gaan met duurzame en gezonde maaltijden.
Bijvoorbeeld door meer in te kopen bij regionale bedrijven. Daarmee helpen ze ook de plaatselijke boeren. Bovendien heb je minder transportkosten omdat het eten niet van ver hoeft te komen en dat is weer goed voor het milieu.
De patiënten worden sneller beter van verse, vaak biologische producten en doordat ze beter eten verdwijnt er minder in de afvalbakken. Er gaan geen halfvolle bordjes meer terug naar de keuken.
De patiënten hebben ook veel meer keuze in de maaltijden. En ze mogen vlak voor het opdienen van de warme maaltijd hun keuze nog wijzigen, want het kan dat ze in de ochtend zin hadden in vis, maar als het eten om 17 uur wordt gebracht toch veel meer zin in een stoofpotje hebben.
De Maartenskliniek in Nijmegen begon als eerste met beter en verser te koken voor de patiënten en daarvoor had de kliniek voormalig topkok Jelle Ferwerda aangetrokken. Jelle had al op heel hoog niveau gekookt voor diverse horeca- bedrijven waaronder Chateau Neercanne en hij vindt het heerlijk dat hij nu mag werken in de Maartenskliniek. Hij vindt dat ook de aankleding van een maaltijd er goed uit moet zien, want daarmee maak je het voor de patiënt ook veel aantrekkelijker om te eten. Bij de Maartenskliniek is de verspilling van eten teruggedrongen tot 1-3%.
Groen Licht ging ook kijken bij het Westfriesgasthuis in Hoorn dat volgens dit principe van Diverzio werkt en zij hebben hun verspilling weten terug te brengen van 40% tot 6%.
De koks zijn daar op bijscholing gestuurd om meer smaak gestuurd te koken. Want patiënten die medicatie krijgen of ziek zijn hebben een andere smaakbeleving dan gezonde mensen. Iemand met kanker kan zoet, zuur of zout heel anders proeven en als een kok dat weet kan hij met verse kruiden toch een goeie smaak ontwikkelen in een gerecht waardoor de patiënt het toch lekker vindt en zijn eten opeet.
In feite is op deze manier eten inkopen en bereiden een win- win situatie omdat alle partijen erbij gebaat zijn. Bovendien maakt het de koks ook veel blijer want ze koken weer zoals het ambacht het hun geleerd is. En staan ze niet meer in zogenaamde gaarkeukens of alleen maar kant- en-klare maaltijden op te warmen.