Tips, tricks en nog veel meer groens!

Verspilling in de supermarkt

23-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Plus Winterswijk
In de Plus-supermarkt in Winterswijk worden meeneemmaaltijden gekookt met producten die bijna over de datum zijn. De maaltijden gaan als zoete broodjes over de toonbank. Zo gaat de winkel de strijd aan met de verspilling.
De winkel heeft zelfs zijn eigen kok: Sander-Jan Bats. Hij gaat elke ochtend de winkel door op zoek naar producten die een of twee dagen later niet meer houdbaar zijn. De basis voor de maaltijden zijn de verse producten zoals vlees, vis en groenten. Deze producten zijn het kortst houdbaar. Deze verse producten worden verder aangevuld met producten die langer houdbaar zijn om er een hele maaltijd van te maken. Dus bijvoorbeeld verse zalm en broccoli gecombineerd met pasta wordt een lekkere pastamaaltijd.
De maaltijden van Sander-Jan vinden gretig aftrek in Winterswijk. De meest populaire gerechten zijn de nasi en de bami. Maar er worden iedere dag verschillende gerechten gemaakt. Wel proberen ze iedere dag stamppot, pasta of oosters aan te bieden. Maar hoe die eruitziet is iedere dag weer anders. Van de maaltijden, die ongeveer 4,50 kosten, worden er elke dag tussen de 80 en 100 verkocht. Ze kosten ongeveer 4,50 per maaltijd.
Het idee voor het koken is ontstaan om iets te doen aan de verspilling. Want dat is een groot probleem voor de supermarktbranche, volgens bedrijfsleider Erwin Arentsen. Veel spullen gaan naar de Voedselbank, maar dit zijn juist de houdbare producten. De verse producten die niet meer goed zijn, verdwijnen in de prullenbak. Door de producten te gebruiken voor meeneemmaaltijden verspilt de Winterswijkse supermarkt zo’n 75% minder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.