Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Tiny House

19 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Tiny House
Wonen in een huisje van 15 vierkante meter, off the grid, ver van de stad, in de natuur. Klinkt dit als vakantie? Nee hoor, steeds meer mensen kiezen ervoor om te verhuizen naar een Tiny House: een heel klein huisje, vaak op wielen en geheel zelfvoorzienend. 
Of het nu gaat om duurzamer, mobieler of betaalbaarder leven, het enthousiasme voor het uit Amerika overgewaaide Tiny Housing groeit met rasse schreden. Veel Tiny House bewoners hebben niet alleen duurzame principes die hen doet besluiten om kleiner te wonen, minstens zo belangrijk is de vrijheid die het biedt. Zo ben je bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van een drukkende hypotheek.
Brecht vraagt zich af: is een Tiny House wat voor haar? In haar zoektocht ontmoet ze Roy en Shirly. Hun Tiny House is bijna af. Na een lange zoektocht naar een geschikte plek om samen te wonen, besloten ze vorig jaar hun eigen, kleine huisje op wielen te bouwen. Zo zijn ze veel vrijer om hun dromen na te streven: foto’s maken in de natuur, surfen, snowboarden en met paarden werken.
Maar de huidige wet- en regelgeving maakt het in Nederland niet makkelijk om te kiezen voor een Tiny House. Zo mag je je Tiny House niet zomaar ergens plaatsen, je kan geen hypotheek krijgen voor een huisje op wielen en je bent verplicht te voldoen aan alle (veiligheids-)eisen van het Bouwbesluit en bestemmingsplannen van gemeentes. Je kan je ook niet officieel niet inschrijven bij de GBA.
Verschillende gemeentes denken wel na over de wens om op deze manier te leven. Tiny House-pionier Marojolein in ’t Klein  heeft een stukje grond toegewezen gekregen in Alkmaar. En ook in Almere zijn ze aan het experimenteren met wonen op een klein oppervlakte, zo hoort Brecht van de wethouder.
Brecht besluit de proef op de som te nemen, pakt haar koffer(tje) en gaat uit logeren in een Tiny House!
Meer informatie over Tiny Houses:
Tiny House Nederland: http://www.tinyhousenederland.nl/
Het Waterlandhuisje waar Brecht in logeerde: http://waterland-huisje.nl/
Sustainer Homes: http://sustainerhomes.nl/
De website van Roy en Shirly: https://www.facebook.com/Tinyhouseshirlyenroy
Bouwexpo Tiny Housing Almere: http://www.bouwexpo-tinyhousing.nl/

Populair bij BNNVARA